Narsisti Nasıl Anlarız? 9 Maddede Tanı ve Teşhis

Narsisti Anlamak Mümkün Mü?

Narsist kişilerle bir hayat sürdürmeye çalışmak, patlak lastikle yol almak gibidir. Çok enerji ister çok emek ister çok yorucudur.

blank

Boşanma davaları öncesinde danışmanlık verdiğimiz müvekkillerin hikayelerine çalışırken psikolog ve akademisyenlerin çalışmalarından yararlandık. Bu yazıda verdiğimiz 9 maddeyi içeren bir anketi doldurtarak olayları özümsüyor ve hukuki bir strateji oluşturuyoruz.

Narsisti teşhis anlamında ‘Patolojik Narsisizm: Duygusal İstismar ve “Gaslighting” Perspektifinden Kapsamlı Bir Değerlendirme Artuklu İnsan ve Toplum Bilim Dergisi, 2021/6(2), 1-31. Uzm. Klinik Psikolog, Asli Dila Akiş , Prof. Dr. Erdinç Öztürk’ makalesi çok işimize yaradı. Kendilerine teşekkür ederiz.

9 Adımda Narsisti Nasıl Anlarız;

  1. Başarılı Olduğuna İnanma: Kendini yetenekli ve başarılı hisseder. Başkalarına bu başarılarını sıkça anlatmayı sever ve genellikle bu başarıları büyütme eğilimindedir. Kendilerini öyle bir anlatırlar ki o işi ondan iyi yapabilecek başka biri daha olmadığına inanırsınız. O alanda öyle çalışmalardan bahseder ki sanırsın tüm kitapları o okumuş, tüm seminerlere o gitmiş. Ortamda kendini anlattığından herkes ‘vay be’ der. Ancak özüne baktığınızda görürsünüz ki hepsi sadece vitrinden ibaret. Her yerde aynı şeyleri anlatıyor ancak icraata gelince çuvallıyor. Aslında o küçük dağları o yaratmamış, politika yapmış.
  2. Daha Fazlasını İsteme: Hayatta daha fazlasını elde etmek ister, bu genellikle daha fazla başarı, daha çok takdir ya da popülerlik şeklinde tezahür eder. Bu narsist karakterlerin kodunda değersizlik, aşağılık, ikinci sınıf olma yazılımı çalıştığı için her fırsatta kendilerini parlatmaya çalışırlar. Kendi başarısı olmasa bile kendi başarısı gibi anlatımlar yapabilir. Başkalarının makalesini, patentini, yazılımını çalabilir. Etik kavramı bunlar için ikincil önemdedir çünkü zaten kendisini değersiz hissetmektedir. Değerli ve önemli hissetme bunlar için eroin tadında olduğundan ahlaki değerler bulgur pilavı tadı verir. O eroinden bir doz daha almak için ahlak ve etik değerleri ezer geçer. Eleştirirseniz sizi suçlar. Onun güzel ahlakına toz konduramazsınız.
  3. Eşsizlik Hissi: Kendini diğerlerinden farklı ve özel hisseder. Sadece kendisi gibi özel olduğunu düşündüğü kişilerle ilişki kurma eğilimindedir. Bu kırılgan zayıf karakterli narsistler, her zaman toplumda isim yapmış, bir yere gelmiş, unvanı olan kişileri bulur ve onlarla birlikte olmak ister. O kişiyi çok sevdiğinden değil, onun sıfatıyla kendisini öne çıkarmak istediğinden bunu yapar. Hiçbir özelliği olmasa bile narsist kendisini özel hisseder ve kendini yüksek değer insanlarla eş görür, onlarla beraber olmayı, aynı ortama girmeyi kendisine hak görür.
  4. İlgi Odağı Olma İhtiyacı: Ona yapılan övgülerden çok hoşlanır ve genellikle etrafındakilerin dikkatini çekmek için hareket eder. Kimi zaman narsist karakterler dikkat çekmek için aşırı açık giyinebilir. Sosyal medyada uç paylaşımlarda bulunabilir. Festivallerde paylaşımlar yaparak hedonistik bir hayatı sırf daha çok ilgi çekmek için paylaşabilir. Alakasız etkinliklere giderek sırf kendisini göstermeye çalışabilir. Kendisin gündem haline getirmek için sosyal medya üzerinden insanlarla kavga edebilir. Megaloman tavırlarla insanlara hakaret edip saldırabilir.
  5. Ayrıcalık Hissi: Diğer insanlardan daha farklı ve özel muamele görmeyi hak ettiğine inanır. Bunu genellikle ‘hak ettiğim bu’ şeklinde dile getirir. Ancak hak ettiğini iddia ettiği standartları yaşamak için gerekli ne kültürü ne de bilgi birikimi vardır. Akademik kariyeri, başarılı bir iş hayatı, disiplinli bir yaşantısı olmamasına rağmen en iyilerin olduğu vagonda seyahat etmeyi kendine farz kılar.
  6. Kendi Çıkarları İçin Kullanma: Etrafındakileri, kendi hedefleri veya ihtiyaçları doğrultusunda kullanma eğilimindedir, bu durum genellikle ilişkilerde dengesizlik yaratır. Narsist eğilimli kadınlarda gözlemlediğimiz, yeni tanıştığı ve hayatında ona büyük katkı yapabilecek birine kırk yıllık dostu gibi yaklaşır. Kadınlarda bunu yakalamak daha kolaydır çünkü hızlı bir şekilde aşkım birtanem gibi aşırı samimi cümleleri kullanır ve karşı tarafta sıcak duygu aşılarlar. Ancak narsistin o kişiye olan ihtiyacı bittiği an narsist saçma bir bahane ile uzaklaşır. Çelişkili duruma düşmemek için yalanlar söylemeye başlar.
  7. Eşduyum Eksikliği: Başkalarının duygularını ve ihtiyaçlarını anlamakta zorlanır. Bu, onunla ilişki içinde olan kişilerin duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etmesine neden olabilir. Ne söyleseniz hep onun duyguları yıpranmıştır, o haklıdır. Aynı olayı ikiniz de yaşasanız en çok acı çeken önemsenmesi gereken o narsist kişidir. Sizin de yaşanılan olaydan aynı oranda etkilenebileceğiniz dikkate alınmayacak hatta anlaşılmayacak ayrıca suçlanacaksınız. Çok abarttığınız size söylenirken olayı kendi tarafına çeken narsist asıl olayı abartan kişi olacaktır.
  8. Kıskançlık: Başkalarının başarılarına veya sahip olduklarına özenir. Aynı zamanda, etrafındakilerin kendisini kıskandığını düşünme eğilimindedir. Olmadık olayları ve göndermeleri kendi üstüne alınır ve tepkiler verir. Kıskançlık seviyesi sarmaşık gibi kalbini sarmıştır ve kaplamıştır ki, yakınlarının dahi başarılı olmasını çekemez. Partneri önemli bir makale hazırlıyorsa sırf onu çekemediği için konser bileti alıp sabote etmeye çalışır. Tam okumalarını böler ve bir sohbet başlatarak sabote eder.
  9. Kendine Aşırı Güven: Genellikle kendini beğenmiş bir tutum sergiler ve bu, etrafındakilere üstten ya da saygısız bir şekilde davranmasına sebep olabilir. Bir profesöre atfen okumuş da ne olmuş, okumuş ama adam olamamış gibi ifadeler kullanabilir. Kendi fiziğine güvenerek kendisini yenilmez sanabilir ve hatta profesyonel dövüşçülere bile meydan okuyabilir. Arkasında Türk Silahlı Kuvvetleri varmış gibi yürürken yerleri sarsar. Söylemleriyle emrinde ordular varmış gibi terör estirir. Ancak icraata gelince ışınlanıp kaybolur.

Yukarıdaki dokuz madde fikir amaçlı yazılmış olup tanı ve teşhis koymuyoruz. Karşınızdaki kişinin psikolojik hastalığını ve kişilik bozukluğunu bulmak doktorun görevi. Eğer siz narsist bir kişi ile beraberseniz ve boşanma ayrılık sürecine girmekte tereddüt içindeyseniz bir profesyonelden destek almalısınız.

blank

Kimse mutlu olmadığı bir ilişkiyi sürdürmeye zorlanmamalı. Eğer işin içinden çıkamıyor ve hukuki destek ihtiyacı çekiyorsanız whatsapp danışmanlık hattımıza yazabilirsiniz.

Narsistik yaklaşımlara karşı verilecek kesin bir reçete yoktur. Davayı kazandıran sihirli kelimeler yoktur. Her dosya kendi içinde değerlendirilmelidir. Bizden danışmanlık alan herkesin dosyasını kendi içinde ele alıyoruz ve olayları stratejik olarak yorumluyoruz.

O yüzden size kesin bir reçete sunan ve olayları dinlemeyen kişilerden danışmanlık almanızı tavsiye etmeyiz.

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Aralık 7, 2023
Kişiye Sıkı Sıkıya Bağlı Hak Ne Demek?
blank
Aralık 7, 2023
Jigolo Dolandırıcılığı
blank
Aralık 6, 2023
İzalei Şuyu Davasında Yerler Ucuza Mı Gider?
blank
Aralık 5, 2023
İsim Denklik Belgesi Nedir? Nasıl Alınır?
blank
Kasım 27, 2023
Ceza Hukukunda Şerik Kavramı Ne Anlama Gelir?
blank
Kasım 27, 2023
Kara Para Nedir? Fenomenler Nasıl Kara Para Aklıyor? Dilan Ve Engin Polat Kara Para Mı Aklıyor?
blank
Kasım 23, 2023
Vergi Usulsüzlük Cezası Nasıl İptal Edilir? VUK359
blank
Kasım 23, 2023
Vergi Tarh ve Tahakkuk Nedir? Vergi İtiraz ve Dava Yolları Nelerdir?
blank
Kasım 16, 2023
Kimlik Süresi Biten Yabancının Vekaletname Verememesi Sorunu
blank
Kasım 15, 2023
Anonim Şirketler Avukat Bulundurmak Zorunda Mı?
blank
Kasım 14, 2023
Kadının Beyanı Esastır İlkesi Nedir? Kadının İddiları Gerçek Kabul Edilir Mi?
blank
Kasım 13, 2023
Ortaklığın Giderilmesi Davasında Paylı Mülkiyet Ve Elbirliği Mülkiyet Farkı Var Mıdır?
blank
Kasım 9, 2023
Kiralarda Ve Davalarda Zorunlu Arabuluculuk Sürecinin Dava Açma Süresine Etkisi
blank
Kasım 8, 2023
Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Neden İptal Edildi HAGB İptali Sebepler
blank
Kasım 8, 2023
Kat İrtifakı Kurulmuş Binanın Yönetimi Nasıl Olur? Aidat Toplanabilir Mi?
× Avukata Sor