Çifte Vatandaşlar, Çok Vatandaşlık Hakkı Olanlar Askerlik Yaparlar Mı?

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası gereği her Türk vatandaşı erkek askerliğe mecburdur. Ancak bu askerliğin her zaman fiili şekilde ifa edilmesi gerekmez. Bazı hallerde askerliğin yapıldığı var sayılır veya askerlik hizmeti başka şekillerde yerine getirilir.

Bunlardan Bir Tanesi Dövizle Askerliktir

Dövizle Askerlik Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti tarafından tanınan yabancı ülkelerde, çalışma iznine sahip olarak çalışanlar veya bir meslek ya da sanat mensubu olanlar, üç yıl süreyle fiilen çalıştıklarını belgeleyerek dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler. Uzaktan eğitimi alanlar da bu haktan faydalanabilirler.


Yurt dışında ikamet eden ve çok vatandaşlık hakkına sahip olanlar, üç yıl süreyle yabancı ülkelerde bulunmaları halinde çalışma şartı olmaksızın dövizle askerlik hizmetinden yararlanabilirler.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak üzere başvuranlardan aşağıdaki durumları taşıyanlar bu haktan faydalanamazlar ve başvuruları Bakanlık tarafından iptal edilir:

a) Ödemeleri gereken yabancı ülke parasını ödemeyenler,

b) Ücret veya maaşları yurt içinden transfer edilenler,

c) Yabancı ülkelerde resmi görevle bulunanlar,

ç) Dövizle askerlik hizmeti dışında diğer statülerde fiili askerlik hizmetine başlamış olanlar,

d) Oturma veya çalışma iznini iltica nedeniyle aldığı anlaşılanlar,

e) Müracaatına ait belgelerde sahtecilik yapmak veya resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyanda bulunarak idareyi yanıltmak suretiyle dövizle askerlik başvurusunda bulunduğu anlaşılanlar,

f) Yararlanma şartlarından herhangi birini taşımadıkları sonradan tespit edildiği halde başvuruları önceden kabul edilenler, ödeme işlemlerini tamamladıktan sonra dövizle askerlik hizmetinden yararlanmış sayılırlar.

Dövizle askerlik hizmetinden yararlanmak isteyenlerin ödemeleri, Türk Cumhuriyet Merkez Bankası hesabına avro olarak kaydedilir. Transfer ücreti ve diğer masraflar yükümlülerden tahsil edilir.

Bu haktan yararlanmak için başvuruların Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yapılması gerekmektedir. Seferberlik ve savaş hali dışında, dövizle askerlik hizmetinden yararlanma hükümleri uygulanır.

Dövizle askerlik hizmeti kapsamından yararlanmak isteyenlerin işlemleri ve şartlarla ilgili yetki ve sorumluluk Dışişleri Bakanlığı’ndadır. Bu madde kapsamında yapılan ödemeler Hazine ve Maliye Bakanlığı hesabına aktarılır ve bütçeye gelir kaydedilir. Ancak, dövizle askerlik hizmeti, seferberlik ve savaş hâlinde uygulanmaz.

Sonradan Türk Vatandaşı Olanlar İçin Durum Nedir? Sonradan Türk Vatandaşı Olanlar Askerlik Yaparlar Mı?

Türk vatandaşlığını sonradan kazanan kişiler, askerliklerini, vatandaşlığı kazandığı tarihteki yaş ve öğrenim durumlarına göre o yıl askerlik çağına giren diğer yükümlüler gibi yerine getirirler.

Şayet vatandaşlığa alınmadan önce bulundukları ülkelerde askerlik yapmış olduklarını veya askerlik hizmetini yerine getirdiklerini belgelerlerse veya;

 Vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaş ve üzerindelerse bu kişiler askerlik yükümlülüklerini yerine getirmiş sayılırlar.

Ancak, bu kişilerin askerlikleri, istekleri halinde vatandaşlığa alındıkları tarihten itibaren iki yıl süreyle ertelenir.

Kuzey Kıbrıs’ta Askerlik Yaptım Askerliğim Sayılır Mı?

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde askerlik yapan kişiler Türkiye’de de askerlik yapmış kabul edileceklerdir. Dolayısıyla bu kişiler vatanî görevlerini artık yerine getirilmişlerdir, tekrardan terhis edilemezler.

Askeri Okuldan Atıldım, Askeri Okuldan Ayrıldım, Askerlik Yapmış Sayılır Mıyım?

Askerî öğrenci olarak eğitim aldıkları Milli Savunma Üniversitesi veya diğer üniversite, fakülte ve yüksekokullar ile meslek yüksekokullarından ilişiği kesilen kişilerin, bu okullarda ay olarak geçirdikleri sürenin üçte biri, muvazzaflık hizmeti olarak kabul edilir.

Bu süre, erbaş ve erlerin tabi olduğu hizmet süresini karşılayacak düzeydeyse, bu kişiler askerlik hizmetini tamamlamış sayılırlar.


Yani bu demek oluyor ki siz otuz altı ay boyunca Milli Savunma Üniversitesi’nde öğrencilik yaptıktan sonra bu okulla olan ilişiğiniz herhangi bir şekilde kesildi. Bu demek oluyor ki on iki aya kadar askerlik yapmış sayılıyorsunuz.

Günümüzde vatanî askeri vazife 6 ay olduğu için askerlik görevinizi yerine getirmiş sayılıyorsunuz.

Şayet bu kişiler yedek subaylık başvurusunda bulunacaklarsa talepleri üzerine askerlik süreleri 6 ay değil 12 ay olarak hesap edilerek yedek subaylığa uygunlukları var ise alınabiliyorlar.

Yani önceden Milli Savunma Üniversitesi Kara Harp Okulu veya diğer askeri okullardan ayrılmış olmak yedek subay olmaya hukuken bir engel arz etmemektedir. Ancak bu halde geçmiş süre sayılmaz ve doğrudan on iki ay yedek subaylık görevi ifa edilir.

Uzman Erbaşım Sözleşmem Feshedildi Askerlik Yapacak Mıyım?

Sözleşmeli uzman erbaşlar ve erler sözleşme ilişkileri fesih ile sona erdikten sonra görevlerini yaptıkları süre askerlikten sayılarak eğer süre kaldıysa kalan süre Milli Savunma Bakanlığınca belirlenecek birliklerde erbaş ve er olarak tamamlatılır.

Yurtdışında Çalışıyorum, Gemide Çalışıyorum, Askerliği Ne Zaman Yapacağım?

Yurtdışında çalışsanız da askerlik görevini yerine getirmek zorundasınız ama burada birtakım kolaylıklar sağlanmış durumda. Yalnız çalıştığınız ülkeye ‘’iltica’’ ile gitmemiş olmanız gerekiyor yani Türkiye Cumhuriyeti’nin iç hukukuna uygun şekilde yurt dışına çıkmış olmanız icap ediyor ki bu ertelemeden faydalanabilesiniz.

Eğer bahse konu ülke ile Türkiye arasında bir uluslararası sözleşme marifetiyle çalışma izni durumu mevcutsa :

  • Yabancı ülkede çalışma izniyle işçi veya işveren yahut bir sanatçı olarak bulunan kişilerin
  • Yabancı gemilerde gemi adamı olarak çalışan denizcilerin
  • Çok vatandaşlığı, çifte vatandaşlığı bulunan ve vatandaşlıklarını taşıdıkları ülkede olmak üzere yurt dışında ikamet eden kişilerin

Bu durumlarını ispat edecek belgelere sahip olmaları halinde bu belgeleri gidip bulundukları ülkenin Türk konsolosluğuna verirlerse bu kişilerin askerliğe dair her türlü işlemleri Milli Savunma Bakanlığı’nın da onay vermesiyle Otuz Beş (35) yaşlarını doldurdukları yılın sonuna kadar ertelenebilecektir.

Hastayım, Rahatsızım, Askere Gidecek Miyim?

Bu kişilerin rahatsızlıkları rapora bağlanır, rapor süresi bitince yeniden muayene edilirler ve hastalık geçtiyse askere alınırlar. Aynı hastalıktan dolayı rapor süresi üç yılı aştıysa bu kişilerin askerliğe elverişli olup olmadıkları ayrıca incelenecek ve nihai bir karar verilecektir.


Askerliği Tecil Ettirmek, Öğrenciyim, Askerliğimi Ne Kadar Tecil Ettirebilirim, Askerliğimi Ne Kadar Erteletebilirim?

Eğer şu anda okuyorsanız:

-Hala Lise veya Lise dengi bir okuldaysanız 22 yaşınızı tamamladığınız yılın sonuna dek

-Hala ünversitelerin fakülte, yüksekokul, meslek yüksekokulu kısımlarında okuyorsanız 28 yaşınızı tamamladığınız yılın sonuna dek askerliğinizi yapmaksızın okulunuzu okuma hakkınız vardır. Yani bu sayılan yaşlarınızın dolduğu yıl sonuna kadar okulunuzu bitirme hakkı eğer okulun kuralları müsaade ediyorsa size kanunla sunulmuştur.

Ama okulunuzu bitirdikten sonra tekrardan aynı düzeyde bir okula veya daha alt düzeyde bir okula kaydolursanız artık askerliğinizi erteleyemezsiniz. Üniversite bitirdikten sonra bir bölüm daha yazarsanız bu yazdığınız bölüme göre askerliğinizi erteleyemezsiniz.

Liseyi Bitirdim, Üniversiteyi Bitirdim Askere Ne Zaman Giderim?

  • Lise ve dengi okulları bitirdiyseniz askerliğinizi üç yıl erteleyebilirsiniz. Yalnız 22 yaşınızı bitirdikten sonra artık askere gitmeniz gerekir.
  • Teknik mesleki lise ve dengi okul bitirdiyseniz üç yıl süreye ilave üç yıl daha eklenir ancak bu sefer de 25 yaşınızı doldurduktan sonra artık askere gitmeniz gerekir.
  • Yüksekokul ve dengi bir bölüm bitirdiyseniz iki yıl erteleme yapılabilir ancak 28 yaşınızı doldurduktan sonra askere gitmeniz beklenir.
  • Dört yıllık lisans yani üniversite bölümü bitirdiyseniz askerliğinizde iki yıl erteleme yapabilirsiniz.
  • Yüksek lisans bitirdiyseniz askerliğinizi bir yıl kadar erteleyebilirsiniz.
  • Bunları yurt dışında bitirdiyseniz talebiniz halinde ekstradan bir yıl daha askerlik ertelemesi yaptırabilirsiniz.
  • Bu denkteki okullardan mezun olduktan sonra da 32 yaşını bitirmeniz durumunda askerliğinize başlamanız beklenmektedir.

Doktora yapıyorsanız en geç 35 yaşınızı doldurduktan sonra askerlik yapmanız beklenecektir.

Related Posts

Otel Odasında Gizli Kamera Buldum, Dava Açabilir Miyim?

Gizli kamera görüntü almamışsa bile dava açabilir miyim? Diyelim ki bir otelde kaldınız. Keyifli bir tatil, iş seyahati ya da kısa bir kaçamak… Ama odada bir şey dikkatinizi çekti. Duvardaki duman detektörü biraz garip. Saati kaldırınca içinden bir lens çıkıyor....

TA3MMS Çağrı İşareti Ne Anlama Geliyor?

TA3MMS Çağrı İşareti Ne Anlama Geliyor? Hangi bölgeyi ifade eder? Her harfin anlamı nedir? Fonetik kodlaması nedir? Telsiz dünyasına adım attığınızda elinize geçen ilk belge çoğu zaman bir çağrı işareti olur. İlk bakışta anlamsız gibi duran bu birkaç harf ve...

Müstecir Ne Demek?

Müstecir Ne Demek? “Müstecir”, Arapça kökenli bir kelime olup, hukuki bir terim olarak kullanılır ve anlamı şu şekildedir: Müstecir, kira sözleşmesinde kiracı olan kişiyi ifade eder.Yani, bir taşınır veya taşınmaz malı kiralayan, kullanan, karşılığında kira bedeli ödeyen kişiye müstecir denir....

Muvazzaf Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi Bedelli Askerlik Yaparsa Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Bedelli Askerlik Yapan İşçi Kıdem Tazminatına Hak Kazanır mı? Askerlik Sebebiyle İstifa Edip Sonradan Bedelli Yapan İşçi Kıdem Tazminatı Alabilir mi? Bazı hukuki meseleler vardır ki, sadece kanun maddesiyle değil, hayatın olağan akışı ve insan onuruyla birlikte ele alınmalıdır. İşte...

Kurye ve Dilenciler Giremez Yazısı Yasal Mı?

Kurye Giremez Yazısı Yasal mı? Ayrımcılığa Uğrayan Kuryeler Ne Yapmalı? Günümüzde birçok apartman, site ya da iş yerinde “Kurye Giremez”, “Kaskla Girilmez”, hatta “Dilenciler ve Kuryeler Giremez” şeklinde ibarelere rastlamak mümkün. Ancak bu tür uygulamalar sadece insan onurunu zedelemekle kalmaz,...

Sahte Hukuk Bürosu Dolandırıcılarını İfşa Ettik İşte Dolandırıcıların Kullandıkları Yöntemler

Adliyeden Geldiklerini Söylüyorlar! Uzlaştırma Bürosu Adı Kullanılarak Yapılan Yeni Dolandırıcılık Yöntemi Geçmişte “savcıyım”, “komiserim”, “mahkeme kararı var” diyerek insanları korkutan dolandırıcılar, şimdi daha sofistike bir senaryoyla karşımızda. Üstelik bu sefer “hukuk bürosu”, “uzlaştırma bürosu” gibi kulağa gerçek gelen kurum adlarını...

Döviz veya Altın Karşılığı Sözleşme Yaparsak Ne Olur? Cezası Var MI?

TÜRK PARASININ KIYMETİNİ KORUMA AMAÇLI DÖVİZLE SÖZLEŞME YASAĞI Dayanak Kanun: 1567 sayılı Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Kanun Madde 1 – Türk parasının değerini korumak amacıyla kambiyo işlemleri ve kıymetli madenlerle ilgili düzenlemeler yapma yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Bu yetkiye dayanılarak...

Döviz veya Dövize Endeksli Olarak Yapılamayacak Sözleşmeler Listesi

1. Konut ve Çatılı İşyeri Satış Sözleşmeleri Türkiye’de yerleşik kişiler arasında, Konusu Türkiye’de yer alan gayrimenkuller, Gram altın, döviz veya dövize endeksli şekilde yapılamaz. 2. Konut ve Çatılı İşyeri Kiralama Sözleşmeleri Türkiye’de yerleşik kişiler arasında, Konusu Türkiye’de yer alan konut...

Kira Sözleşmesinde Kefil Olmak Ne Anlama Gelir? Kiracı Ödemezse Kefil Ne Kadar Sorumlu?

Kira Sözleşmesinde Kefil Olmak Ne Demek? Kiracı Ödemezse Kefil Ne Kadar Sorumlu?Kira sözleşmesine kefil oldum, şimdi ne olacak? Borcu ben mi ödeyeceğim?Kefil olarak kiracının borçlarından hangi durumda sorumlu olurum? Bir arkadaş, bir kardeş ya da bir akraba… Yakınlarımızdan biri bizden...

Hakimin Vicdani Kanaati Nedir? CMK Vicdani Kaanat Düzenlemesi

Vicdani Kanaat Nedir? Ceza Yargılamasında Hâkim Kararını Ne Belirler? Hâkimin kararını hangi ilke yönlendirir? Vicdani kanaat nasıl oluşur? Deliller hâkim için yeterli değilse ne olur? Adaletin terazisi sadece yasalarla değil, insanın iç sesiyle de dengelenir. Ceza mahkemelerinde hâkimin sanık hakkında...

Apartman Sakinleri Arasındaki Kavga Suç Sayılır mı? Şikayet Nereye ve Nasıl Yapılır?

Apartmanda biri size hakaret ederse veya tehdit ederse ne yapmalısınız? Komşular arası kavga ceza alır mı, hapis cezası olur mu? Sabah işe gitmek için hazırlandığınızda, kapıdan çıkarken komşunuzla yaşadığınız sert bir bakışma… Ya da akşam yorgun argın eve döndüğünüzde sizi...

Karşı Taraf Tanıktan Vazgeçerse Hâkim Ne Yapmalı? HMK 196 Ne Diyor?

Tanık Dinletmekten Vazgeçiyoruz Duruşma salonunda bir tanığın adı geçiyor. Hatta belki de tanık çağrılmış ama henüz dinlenmemiş. Sonra bir taraf çıkıp diyor ki: “Sayın hâkim, bu tanığı dinletmekten vazgeçiyorum.” Bu cümle, sıradan gibi görünse de usul hukuku açısından hayati bir...

KDV Borcunuz Çıktı! – Mali Müşavirlik Adına Yapılan Yeni Nesil Dolandırıcılık

Mali Müşavirlik Dolandırıcılığı: Sahte Kimliklerle Yapılan Yeni Nesil Tuzaklar Son zamanlarda pek çok kişi cep telefonuna şu tarz mesajlar aldı:“KDV borcunuz çıktı, ödeme için tıklayın.”“Vergi borcunuz var, icra işlemi başlatılacaktır.” İlk bakışta Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan veya bir mali müşavirlik ofisinden...

İşyerinde Haksız Yere Hırsızlıkla Suçlandınız mı? İşte Kıdem Tazminatı Alarak Ayrılmanın Yolu

İşçiye Hırsız Demek Fesih Sebebi Midir? İşçi Tazminata Hak Kazanır Mı? Hayat bazen bir cümleyle altüst olabilir. Hele ki yıllardır emek verdiğiniz işyerinde, bir gün birinin ağzından şu sözleri duyarsanız:“Sen mazotu mu çaldın?”İşte o an durur zaman. Peki bu söz...

Bir Gün Her Şey Susturulursa: Afetlerde Hayatta Kalmanın Sessiz Kahramanı Amatör Telsizcilik

TA3MMS – Telsize Başlama Yolculuğu Hiç düşündün mü… O çok güvendiğin cep telefonun bir gün sustuğunda ne yapacaksın? Ben düşündüm. Çünkü doğadayım. Çünkü şehir dışında, sinyalin “çekmediği” değil, hiç olmadığı noktalarda geziyorum. Off-road benim için sadece bir hobi değil; aynı...

Yorum Bırakın

Recent Articles

Nisan 16, 2025
Otel Odasında Gizli Kamera Buldum, Dava Açabilir Miyim?
Nisan 16, 2025
TA3MMS Çağrı İşareti Ne Anlama Geliyor?
Nisan 15, 2025
Müstecir Ne Demek?
Nisan 15, 2025
Muvazzaf Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi Bedelli Askerlik Yaparsa Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Nisan 14, 2025
Kurye ve Dilenciler Giremez Yazısı Yasal Mı?
Nisan 14, 2025
Sahte Hukuk Bürosu Dolandırıcılarını İfşa Ettik İşte Dolandırıcıların Kullandıkları Yöntemler
Nisan 11, 2025
Döviz veya Altın Karşılığı Sözleşme Yaparsak Ne Olur? Cezası Var MI?
Nisan 11, 2025
Döviz veya Dövize Endeksli Olarak Yapılamayacak Sözleşmeler Listesi
Nisan 9, 2025
Kira Sözleşmesinde Kefil Olmak Ne Anlama Gelir? Kiracı Ödemezse Kefil Ne Kadar Sorumlu?
Nisan 9, 2025
Hakimin Vicdani Kanaati Nedir? CMK Vicdani Kaanat Düzenlemesi
Nisan 9, 2025
Apartman Sakinleri Arasındaki Kavga Suç Sayılır mı? Şikayet Nereye ve Nasıl Yapılır?
Nisan 8, 2025
Karşı Taraf Tanıktan Vazgeçerse Hâkim Ne Yapmalı? HMK 196 Ne Diyor?
Nisan 7, 2025
KDV Borcunuz Çıktı! – Mali Müşavirlik Adına Yapılan Yeni Nesil Dolandırıcılık
Nisan 7, 2025
İşyerinde Haksız Yere Hırsızlıkla Suçlandınız mı? İşte Kıdem Tazminatı Alarak Ayrılmanın Yolu
Nisan 7, 2025
Bir Gün Her Şey Susturulursa: Afetlerde Hayatta Kalmanın Sessiz Kahramanı Amatör Telsizcilik
× Avukata Sor