AÇIKLAMASIZ EFT NE ANLAMA GELİR? AÇIKLAMASIZ PARA GÖNDERMENİN SONUÇLARI NELERDİR?

AÇIKLAMA YAZILMADAN GÖNDERİLEN PARANIN AKIBETİ NEDİR? AÇIKLAMA YAZILMADAN YOLLANAN PARA BORÇ ÖDEMESİ Mİ SAYILACAKTIR?

İnsanların birine borç verirken banka kanalıyla EFT/havale yaptığı ancak verdiği borcu geri alamayınca hukuki yollara başvurduğu görülmektedir. Parayı alan şahsı ise, bunu borç olarak aldığını kabul etmemekte, gönderilen paranın zaten kendi alacağı olduğunu ileri sürmektedir.

6098 sayılı Borçlar Kanunu Bk 102. Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır.

Borçlar Kanunu düzenlemesine göre, açıklama yazılmadan yapılan Havale ve EFT işlemleri mevcut bir borcun ödemesi anlamına gelecektir.

Birine borç para gönderirken açıklama kısmına ‘borç para’ ‘borç olarak gönderilmiştir’ ‘geri ödenmek üzere borç’ gibi açık ve anlaşılır açıklama yazmakta fayda vardır.


KURAL: Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayılır. Parayı yanlışlıkla gönderdiğini iddia eden iddiasını ispat etmelidir.


İzlenecek Yol

Açıklamasız gönderilen para borç ödemesi sayıldığından, gönderdiğiniz paranın iadesi için açacağınız davada ispat yükü sizin üzerinizdedir. Paranın borç ödemesi olarak değil, geri verilmek üzere veya yanlışlıkla gönderildiğini ispat etmek için şirket cari hesapları, telefon dökümleri, SMS, Whatsapp mesajı, mail hareketleri gibi çeşitli vasıtalar kullanılabilir. Delilleriniz yeterince güçlüyse hakim tanık dinletmenize izin verebilir.

Borçluya icra takibi yaparak gönderdiğiniz paranın iadesini talep edebilirsiniz. Borçlu 7 gün içerisinde ödeme emrine itiraz ederse, itirazın iptali davasının açılması gerekir. Genel mahkemelerde görülen bu dava da detaylı bir yargılama yapılacağından, davanın bir iki sene sürmesi muhtemeldir.


SMS ve Mesajlar Delil Niteliği Taşır

Mesajların delil olarak değerlendirilmesi gerekir.

ALACAK DAVASI – İBRAZ EDİLEN SMS KAYITLARININ TELEFONDAKİ KAYITLAR İLE KARŞILAŞTIRILARAK KAYITLARIN UYUMLU OLMASI HALİNDE DELİL OLARAK KABUL EDİLİP SONUCUNA GÖRE HÜKÜM KURULMASI – EKSİK İNCELEME İLE HÜKÜM TESİSİNİN İSABETSİZ OLUŞU – HÜKMÜN BOZULDUĞU

davacı tarafından ibraz edilen SMS kayıtlarının davacının telefonundaki kayıtlar ile karşılaştırılarak kayıtların uyumlu olması halinde delil olarak kabul edilip sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir.

YARGITAY 3. Hukuk Dairesi Esas: 2015 / 2739 Karar: 2016 / 3873 Karar Tarihi: 15.03.2016


Davacı vekili, müvekkili şirketin hesabından isim benzerliğinden dolayı davalıların hesabına sehven hata ile 19/07/2018 tarihinde 1.602,90 USD EFT gönderildiğini, davalıların geri ödeme yapmadığını, başlatılan takibe haksız itirazları nedeni ile takibin durduğunu iddia ederek fazlaya ilişkin dava ve şikayet hakları saklı kalmak kaydı ile davanın kabulüne, itirazın iptaline, kötü niyetli ve alacağın likit olması sebebi ile alacağın %20’den aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına karar verilmesini talep etmiştir.

Davalılardan …, paranın davacı şirketin yurt dışındaki işinde çalışması karşılığında gönderildiğini, …’ın eşi olup ortak hesap sahibi olması nedeniyle taraf gösterildiğini ancak husumet yöneltilemeyeceğini savunarak, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.

Mahkemece, tüm dosya kapsamına göre; davacının davalı hesabına 1.602,90 USD’yi EFT ile gönderdiği, davacı şirket ile çalışıldığı iddia olunan Eser şirketi arasında herhangi bir bağlantı ve davacı ile davalı arasında da herhangi bir hukuki ilişki olmadığı, davalıların hesabına para gönderilmesinin sehven yapılmış olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne; itirazın iptali ile takibin devamına, davalıların alacağın %20’si oranında (2.088,48 TL) icra inkar tazminatına mahkumiyetine karar verilmiştir.

Karara karşı, davalılar istinaf kanun yoluna başvuruda bulunmuştur.

Bölge Adliye Mahkemesince; havalenin karine olarak bir borç ödemesi olduğu ve borcun ödenmesi için paranın gönderildiğinin kabul edilmesi karşısında, davacının paranın hataen gönderildiğini ispatlaması gerektiği, davacının basiretli bir tacir olduğu, sunulan dekontta alacaklıların … ve … olarak açıkca yazılı oldukları, banka kayıtlarına ise paranın …’ın hesaplarına aktarılması karşısında davacının karinenin aksini ispatlayamadığından, davacının davasının reddine karar verilmesi gerekirken, davanın kabulüne karar verilmesi hatalı bulunmuş mahkemece verilen kararın kaldırılarak davacının davasının reddine karar verilmiştir. Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.

YARGITAY 11. Hukuk Dairesi Esas: 2020 / 5420 Karar: 2021 / 7332 Karar Tarihi: 22.12.2021


İTİRAZIN İPTALİ İSTEMİ – YAPILAN EFTLERİN BORÇ ÖDEMESİNE YÖNELİK OLDUĞUNU KANITLAMASI GEREKTİĞİ – YEREL MAHKEMENİN İSPAT KÜLFETİNİN DAVACIDA OLDUĞUNA YÖNELİK DİRENME KARARI YERİNDE OLDUĞU – DOSYANIN ÖZEL DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE KARAR VERİLDİĞİ

ÖZET: Hukuk Genel Kurulunda yapılan görüşmeler sırasında bir kısım üyeler tarafından, davacı tarafından davalı hesabına EFT’lerin yapıldığı ve yapılan bu EFT’lerin davalı tarafından kabul edilerek tahsil edildiği, davalının bu EFT ödemelerine ilişkin hukuku ilişkiyi, diğer bir deyişle borç ödemesine ilişkin olduğu yönündeki beyanı karşısında ispat yükünü üzerine aldığından, yapılan EFT’lerin borç ödemesine yönelik olduğunu kanıtlaması gerektiği, bu nedenle Özel Daire bozmasının yerinde olduğu ileri sürülmüş ise de, Kurul çoğunluğu tarafından bu görüş kabul edilmemiştir. Hal böyle olunca; yerel mahkemenin “ispat külfetinin davacıda olduğuna yönelik” direnme kararı yerinde olup, taraf vekillerinin işin esasına yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın Özel Dairesine gönderilmesi gerekmektedir.YARGITAY . Hukuk Genel Kurulu Esas: 2016 / 19-269 Karar: 2016 / 529 Karar Tarihi: 20.04.2016

karşı vekalet ücreti

T.C YARGITAY 13.Hukuk Dairesi Esas: 2017/ 4353 Karar: 2019 / 12061 Karar Tarihi: 03.12.2019(KAYNAK SİNERJİ)

YARGITAY KARARI

MAHKEMESİ       :Asliye Hukuk Mahkemesi

               Taraflar arasındaki menfi tespit davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

                              KARAR

               Davalı … tarafından davacı … aleyhine 01.10.2013 tarihli ve 7.000,00 TL bedelli banka

havale> dekontuna dayalı olarak ilamsız icra takibi başlatılmış ve bu takip itiraz edilmeksizin kesinleşmiştir.

  Davacı, banka hesabına yapılan 7.000,00 TL’lik

havale işlemine ilişkin dekontta yatırılan paranın borç olarak verildiğine dair herhangi bir açıklama bulunmadığını, hesabına para yatırılmış olmasının takip alacaklısına borcu olduğu anlamına gelmeyeceğini ileri sürerek, takip dayanağı banka

havale işlemi nedeni ile davalı takip alacaklısına borçlu olmadığının tespitini talep ederek eldeki davayı açmıştır.

 Davalı, takip dayanağı banka havalesine konu paranın davacıya borç olarak verildiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.

 Mahkeme, takip dayanağı dekontta yatırılan para ile ilgili herhangi bir açıklama yapılmamış olmakla birlikte davacı yanın söz konusu paranın neye istinaden kendisine gönderildiğini açıklayamadığı, paranın, alacaklısı olduğu bir hukuki ilişki nedeniyle tarafına gönderildiğini ispat edemediği, bu durumda paranın davalı tarafından davacıya borç olarak gönderildiğinin kabulü gerektiği gerekçeleri ile davanın reddine karar vermiş; hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiştir.

 6098 sayılı Borçlar Kanunu Bk 102. Maddesinde “Kanunen geçerli bir açıklama yapılmadığı veya makbuzda bir açıklık bulunmadığı durumda ödeme, muaccel bir borç için yapılmış sayılır…” düzenlemesi yer almaktadır.

  Eldeki davada, davalı açıklamasız havale ile gönderdiği 7.000,00 TL’nin, davacıya borç olarak verildiğini ileri sürmüş, davacı taraf ise iddia edilen borç ilişkisini inkâr etmiştir. Bu durumda havale edilen paranın borç olarak gönderildiğini ispat yükü bunu iddia eden davalıda olup, davalı bu hususu yazılı delillerle ispat edememiştir. Uyuşmazlık konusu miktar itibarıyla davada tanık dinlenmesi mümkün olmadığı gibi, davalı taraf yemin deliline de dayanmamıştır.  

 Hâl böyle olunca, Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanılgılı değerlendirme ile ispat yükü ters çevrilerek yazılı şekilde hüküm tesisi usûl ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirmiştir.

 SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 03/12/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

ONLİNE AVUKAT NASIL TUTULUR?

Related Posts

İşçinin Çay Molası Hakkı

İşçinin Molası Yasal Haktır! 🕒 Her işçinin çalışma saatine göre dinlenme hakkı vardır. Bu hak, kanunlarla güvence altına alınmıştır ve işverenler tarafından ihlal edilemez. İşte yasal molalar: 🔹 Günlük 4 saate kadar çalışıyorsanız: 15 dakika mola hakkınız var.🔹 4 ila...

Yapı Ruhsatı İptal Edilirse Yapı Kaçak Hale Mi Gelir?

Yapı Ruhsatı İptal Edilirse Yapı Kaçak Hale Gelir mi? İmar Kazanılmış Hak Sağlar Mı? Evet, yapı ruhsatı iptal edilirse yapı, ruhsatsız olarak değerlendirilir ve “kaçak yapı” statüsüne girer. Ancak bu durum, bazı şartlara bağlıdır. İmar hukukunda “kazanılmış haklar” konusu, çoğu...

Kuduz Hayvan Saldırısında Haklarınız ve Yapmanız Gerekenler!

Kuduz Hayvan Tarafından Isırılma Durumunda Haklarımız Nelerdir? Kuduz Tehlikesi Karşısında Haklarınızı Nasıl Savunursunuz?Kuduz, halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturmakta ve bulaşıcı bir hastalık olarak toplum sağlığını doğrudan ilgilendirmektedir. Kuduz hayvanlar tarafından ısırılma olayları, sadece fiziksel sağlık açısından değil, aynı...

Sigara Firmasına Karşı Tazminat Davası Sigara Zararı: Sigara Firmalarına Nasıl Dava Açabilirsiniz?

Sigara Bağımlılığı Nedeniyle Vefat Eden Kişinin Yakınları Dava Açabilir Mi? Sigara bağımlılığı, sadece kişinin sağlığını değil, ailesini ve tüm toplumu etkileyen ekonomik ve sosyal sorunlara yol açar. Sigara firmalarının, bağımlılık yapan ürünler ürettiği ve bu ürünlerin zararlarını yeterince açıklamadığı iddiaları,...

İkinci Kez Düzenleme Ortaklık Payı DOP Kesintisi Yapılabilir Mi?

DOP’un Hukuki Dayanağı: Kurallar ve Sınırlar ile İkinci Kez DOP Kesintisi 1. DOP Nedir ve İlk Kez Kesintisi Nasıl Yapılır? DOP, yani Düzenleme Ortaklık Payı, bir taşınmazın (arsa veya arazi) yüzölçümünden, kamu hizmetleri için belirli bir oran alınmasıdır. Bu kesinti,...

Yapı Ruhsatı Nedir?

Yapı Ruhsatı Nedir ve İlgili Kanun Hükümleri? Yapı ruhsatı, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 21. maddesi başta olmak üzere, imar düzenini sağlamak amacıyla hazırlanan yönetmeliklere dayanılarak verilen bir belgedir. Bu belge, bir arsa üzerinde inşaat yapılabilmesi için belediye veya ilgili idareden...

Sit Alanına Yapı Kayıt Belgesi Alabilir Miyiz? Danıştay Ne Dedi?

Arkeolojik Sit Alanları, İmar Barışı ve Danıştay Kararı: Umutlar ve Gerçekler Arkeolojik Sit Alanları ve İmar Barışı Nedir? Arkeolojik sit alanları, geçmiş medeniyetlere ait kültürel ve tarihi izleri taşıyan, korunması gereken özel alanlardır. Türkiye’de bu alanlar, 2863 sayılı Kültür ve...

Nafaka Nasıl Ödenir Açıklama Yazalım Mı? Yazmazsak Ne Olur?

Nafaka Ödemelerinde Açıklama Yazmak Neden Önemli? Nafaka borcunuzu düzenli ve eksiksiz ödüyorsunuz. Peki, para transferi yaparken açıklama kısmını boş bırakmanın nelere yol açabileceğini biliyor musunuz? Bu küçük ama kritik ayrıntı, sizi büyük sorunlardan koruyabilir. Açıklama Yazılmazsa Ne Olur? Para transferinizin...

İdari İşlemin 5 Unsuru Nedir? İdari İşlemin İptali Nasıl Olur?

2577 Sayılı Kanun’un 2. Maddesi: Hukuka Uygunluk İlkesi 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 2. maddesi, idari işlemlerin hukuka uygun olması için yetki, sebep, şekil, konu ve amaç unsurlarının taşınması gerektiğini düzenlemektedir. Bu unsurların eksik ya da hatalı olması durumunda,...

Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışanlara Ödenecek Ücret

Ücret Yerine İzin Verilmesi Uygulaması Hatalıdır Tatil günlerinde işçilerin çalıştırılması, iş hayatında sıkça karşılaşılan bir uygulama olmakla birlikte, bu durum çoğu zaman mevzuata aykırılıklar ve hak kayıpları doğuruyor. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin 11 Haziran 2024 tarihli kararı (Esas: 2024/6685, Karar:...

DOP Düzenleme Ortaklık Payı İmar Kanunu 18 Nedir?

Düzenleme Ortaklık Payı (DOP) Nedir? Düzenleme Ortaklık Payı (DOP), İmar Kanunu’nun 18. maddesi uyarınca arsa ve arazilerin düzenlenmesi için belediyeler veya özel idareler tarafından alınan bir paydır. Bu pay, düzenleme alanındaki ortak kullanım alanlarının (yol, park, yeşil alan, okul, ibadethane...

İş Sözleşmesi Devam Ederken İhtiyari Arabuluculuk ile Haklar Gasp Edilemez

Yargıtay’dan Çok Önemli Arabuluculuk Kararı: Hukuki Sınırlar Yeniden Çiziliyor Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, verdiği son kararıyla ihtiyari arabuluculuk süreçlerinin bazı uygulamalarının hukuka aykırı olduğunu belirtti. Bu karar, iş akitlerinin dava yolunu kesmek amacıyla arabuluculuk aracılığıyla sonlandırılmasının yarattığı hak kayıplarına dikkat...

İnternet Alışverişlerinde Tüketicinin Cayma Hakkı

Uzaktan Satış Nedir? Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Neleri Düzenler? Mesafeli sözleşme, satıcı ile tüketicinin fiziksel olarak bir araya gelmeden, telefon, internet veya diğer uzaktan iletişim araçları kullanarak yapılan satış sözleşmesidir. Bu tür sözleşmeler, ürün veya hizmetlerin tanıtımından satın alma işlemine...

Yapay Zeka İle Oluşturulan Cinsel İçerikli Fotoğraflar ve Şantaj

Yapay Zeka Kullanılarak Yapılan Dolandırıcılık ve Şantaj Yöntemleri: Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz? Gelişen yapay zeka teknolojisi hayatımıza çeşitli kolaylıklar sağlarken, maalesef ki bu teknoloji kötü niyetli kişiler tarafından şahsi verileri suistimal etmek için de kullanılmaya başladı. Özellikle sosyal medya üzerinden ya...

Hasar Danışmanlarının Akıl Almaz Dolandırıcılık Yöntemi Hukuk Kılıfına Uydurulmuş Gasp

Hasar Kaza Dolandırıcılarının Sinsi Tuzağı: Bir Mağdurun Acı Hikayesi Günlerden bir gün, orta yaşlarda bir adam olan Selim Bey (isim ve olay kurgusal), talihsiz bir trafik kazası geçirir. Kaza sonrası yaşadığı şokun içinde, bir telefon alır. Karşıdaki ses, oldukça profesyonel...

Yorum Bırakın

Recent Articles

Ocak 22, 2025
İşçinin Çay Molası Hakkı
Ocak 20, 2025
Yapı Ruhsatı İptal Edilirse Yapı Kaçak Hale Mi Gelir?
Ocak 14, 2025
Kuduz Hayvan Saldırısında Haklarınız ve Yapmanız Gerekenler!
Ocak 9, 2025
Sigara Firmasına Karşı Tazminat Davası Sigara Zararı: Sigara Firmalarına Nasıl Dava Açabilirsiniz?
Ocak 3, 2025
İkinci Kez Düzenleme Ortaklık Payı DOP Kesintisi Yapılabilir Mi?
Ocak 3, 2025
Yapı Ruhsatı Nedir?
Ocak 2, 2025
Sit Alanına Yapı Kayıt Belgesi Alabilir Miyiz? Danıştay Ne Dedi?
Aralık 31, 2024
Nafaka Nasıl Ödenir Açıklama Yazalım Mı? Yazmazsak Ne Olur?
Aralık 31, 2024
İdari İşlemin 5 Unsuru Nedir? İdari İşlemin İptali Nasıl Olur?
Aralık 28, 2024
Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışanlara Ödenecek Ücret
Aralık 25, 2024
DOP Düzenleme Ortaklık Payı İmar Kanunu 18 Nedir?
Aralık 24, 2024
İş Sözleşmesi Devam Ederken İhtiyari Arabuluculuk ile Haklar Gasp Edilemez
Aralık 24, 2024
İnternet Alışverişlerinde Tüketicinin Cayma Hakkı
Aralık 20, 2024
Yapay Zeka İle Oluşturulan Cinsel İçerikli Fotoğraflar ve Şantaj
Aralık 20, 2024
Hasar Danışmanlarının Akıl Almaz Dolandırıcılık Yöntemi Hukuk Kılıfına Uydurulmuş Gasp
× Avukata Sor