Cezanın ertelenmesi TCK 51

Mahkum olunan hapis cezasının belirli koşullar altında cezaevinde infaz edilmesinden vazgeçilmesidir.

Genel kural mahkumun cezasını cezaevinde çekmesidir. Ancak cezaevlerindeki doluluk ve politika gereği cezanın bir kısmının dışarıda denetim altında infaz edilebilir.

İnfazın ertelenmesi ile cezanın ertelenmesini karıştırmamak gerekir. İnfazın ertelenmesi hamilelik, yaşlılık, hastalık nedenleriyle cezanın çektirilmesinin ileri bir tarihe bırakılmasıdır. Cezanın ertelenmesi ise hapis cezasının çektirilmeye farklı koşullarda devam olunmasıdır.

hapis cezası nasıl ertelenir

Mahkumiyetin 2 yıl ve daha az olması gereklidir.

Daha önce kasıtlı bir suçta 3 ay üzeri mahkumiyetin olmaması gereklidir.

Cezanın ertelenmesi şartları TCK 51 maddesinde düzenlenmiştir.

Şart olmasa da hakim zararın giderilmesi şartı ile erteleme kararı verebilir.

1 yıldan az 3 yıldan fazla olmamak üzere denetim süresi öngörülebilir. Denetim süresi mahkum olunan cezadan daha az olamaz. Denetim süresi içinde eğitim programı, meslek veya sanat öğrenilmesine karar verilebilir.

1 yıldan fazla ceza alınması kişinin memuriyeti kaybetmesine ve aday ise memuriyet hakkı kazanmasına engel olur. ( 657 sayılı kanunun m.48)

Kişi hakkında derdest dosyaların sayısına bakılmaksızın birden fazla sayıda erteleme kararı verilebilir. Kişi farklı şahıslara karşı hakaret, tehdit suçlarını işlemişse şartlarını sağlıyorsa tüm dosyalarından erteleme kararı alabilir.

Adli para cezası ertelenemez.

Tekerrür cezanın ertelenmesine engel değildir.

HAGB kararı cezanın ertelenmesine engel değildir.

Denetim süresi içinde kasıtlı yeni bir suç işlenmesi halinde, yeni suçtan verilen mahkumiyet kararı, ertelenen cezanın hükmünü veren mahkemeye bildirilir. Erteleme kararı veren mahkeme yeni suç işlenmesi üzerine cezanın kısmen veya tamamen infaz kurumunda çektirilmesine karar verebilir.

TCK 51 Hapis cezasının ertelenmesi

(1) İşlediği suçtan dolayı iki yıl veya daha az süreyle hapis cezasına mahkûm edilen kişinin cezası ertelenebilir. Bu sürenin üst sınırı, fiili işlediği sırada onsekiz yaşını doldurmamış veya altmışbeş yaşını bitirmiş olan kişiler bakımından üç yıldır. Ancak, erteleme kararının verilebilmesi için kişinin;

a) Daha önce kasıtlı bir suçtan dolayı üç aydan fazla hapis cezasına mahkûm edilmemiş olması,

b) Suçu işledikten sonra yargılama sürecinde gösterdiği pişmanlık dolayısıyla tekrar suç işlemeyeceği konusunda mahkemede bir kanaatin oluşması,

Gerekir.

(2) Cezanın ertelenmesi, mağdurun veya kamunun uğradığı zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesi koşuluna bağlı tutulabilir. Bu durumda, koşul gerçekleşinceye kadar cezanın infaz kurumunda çektirilmesine devam edilir. Koşulun yerine getirilmesi halinde, (Değişik: 7242 S.K m.9: yürürlük: 15.4.2020) “infaz hakimi” kararıyla hükümlü infaz kurumundan derhal salıverilir.

(3) Cezası ertelenen hükümlü hakkında, bir yıldan az, üç yıldan fazla olmamak üzere, bir denetim süresi belirlenir. Bu sürenin alt sınırı, mahkûm olunan ceza süresinden az olamaz.

(4) Denetim süresi içinde;

a) Bir meslek veya sanat sahibi olmayan hükümlünün, bu amaçla bir eğitim programına devam etmesine,

b) Bir meslek veya sanat sahibi hükümlünün, bir kamu kurumunda veya özel olarak aynı meslek veya sanatı icra eden bir başkasının gözetimi altında ücret karşılığında çalıştırılmasına,

c) Onsekiz yaşından küçük olan hükümlülerin, bir meslek veya sanat edinmelerini sağlamak amacıyla, gerektiğinde barınma imkanı da bulunan bir eğitim kurumuna devam etmesine,

Mahkemece karar verilebilir.

(5) Mahkeme, denetim süresi içinde hükümlüye rehberlik edecek bir uzman kişiyi görevlendirebilir. Bu kişi, kötü alışkanlıklardan kurtulmasını ve sorumluluk bilinciyle iyi bir hayat sürmesini temin hususunda hükümlüye öğütte bulunur; eğitim gördüğü kurum yetkilileri veya nezdinde çalıştığı kişilerle görüşerek, istişarelerde bulunur; hükümlünün davranışları, sosyal uyumu ve sorumluluk bilincindeki gelişme hakkında üçer aylık sürelerle rapor düzenleyerek (Değişik: 7242 S.K m.9: yürürlük: 15.4.2020) “infaz hakimine” verir.

(6) Mahkeme, hükümlünün kişiliğini ve sosyal durumunu göz önünde bulundurarak, denetim süresinin herhangi bir yükümlülük belirlemeden veya uzman kişi görevlendirmeden geçirilmesine de karar verebilir.

(7) Hükümlünün denetim süresi içinde kasıtlı bir suç işlemesi veya kendisine yüklenen yükümlülüklere, (Değişik: 7242 S.K m.9: yürürlük: 15.4.2020) “infaz hakiminin” uyarısına rağmen, uymamakta ısrar etmesi halinde; ertelenen cezanın kısmen veya tamamen infaz kurumunda çektirilmesine (Ek: 7242 S.K m.9: yürürlük: 15.4.2020) “infaz hakimliğince” karar verilir.

(8) Denetim süresi yükümlülüklere uygun veya iyi halli olarak geçirildiği takdirde, ceza infaz edilmiş sayılır.

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mart 7, 2026
APP Plaka Cezası 140.000 TL mi? APP Plaka İçin Gerçek Ceza ve İtiraz Yolu
Mart 7, 2026
APP Plaka Gerçekten 140.000 TL Ceza mı? Yeni Trafik Düzenlemesi Ne Getirdi?
Mart 5, 2026
İş Kazasında Tazminat Davası Açan İşçi, İşverenin Mallarına Haciz Koydurabilir mi?
Mart 5, 2026
Tapuda Avukat Zorunluluğu Tartışması: Gerçekten Sorun Avukat Ücreti mi?
Mart 4, 2026
Amirden İzin Almadan İl Dışına Çıkan Jandarmaya Verilen Ceza İptal Edilebilir mi?
Mart 4, 2026
Basit Yaralama Davasında Mahkeme Neden Beraat Verdi?
Mart 4, 2026
Askeri Öğrencinin Sınavdan Kalması Hukuka Uygun mu? Mahkeme Çok Önemli Bir Karar Verdi
Mart 3, 2026
Deniz Ticareti Yapan Şirket / Acente Neye Göre Vergi Öder? Navlun, Demuraj ve Diğer Gelirlere Dair Rehber
Mart 2, 2026
Yabancı Plakalı Araç Çarpıp Kaçtı Ne Yapalım?
Mart 2, 2026
İcra Dairesi Hatası Nedeniyle Zarar Gördüyseniz Kime Dava Açılır? Yediemine mi Devlete mi?
Şubat 25, 2026
Bina Yıkıldıktan Sonra Arsa Payı Düzeltme Davası
Şubat 24, 2026
Ramazan’da İşyerinde Oruç – “Kavga çıkmadan, performans düşmeden” pratik rehber
Şubat 24, 2026
İşveren İşçinin Özel Hayatına Müdahale Edebilir mi? İş Hukukunda Sınırlar Nelerdir?
Şubat 24, 2026
Ramazan’da İftar Rezervasyonu Mesajı Geldi: “Rezervasyonunuz İptal Edildi” SMS’i Dolandırıcılık mı?
Şubat 23, 2026
TV Gazetede Fotoğraf İsimlerin İfşasına Ceza