Davana Manevi Tazminat Talebini Ekleyebilirsin
Bazı davalarda maddi tazminat tutarları küçük olduğu için mahkemeler “nasıl olsa istinaf incelemesinden geçmiyor” mantığı ile çok titiz bakmayabilir. Bazı davalar ise titiz inceleme yapılmadığında vatandaşı tatmin etmeyen sonuçlara yol açabilir.
Özellik ülkemizdeki hakim savcı sayısının az olması ve ilçelerdeki yargı mensuplarının kıdemlerinin başında olması dosyaların istinaftan dönmesine sebep olmaktadır.
Dosyanız istinaf incelemesinden geçsin istiyorsanız, dava konusu talebinizin yanına manevi tazminat talebini eklemekte fayda vardır.
Dosya maddi tamzinat açısından kesin olmak üzere karara çıkacak dahi olsa, manevi tazminat üzerinden istinaf incelemesine tabi tutulacağından, dosyanın başka bir hakimin gözünün önünden geçeceği algısı hakimi dosyaya daha da eğilmeye itecektir.
Manevi Tazminat Davasında İstinaf
Manevi tazminat davaları az bir miktar üzerinden açılmış bile olsa istinaf sınıra takılmayacaktır. Bu konuda mevzuatta düzenleme bulunmaktadır.
İstinaf yoluna başvurulabilen kararlar
MADDE 3412/Miktar veya değeri üç bin Türk Lirasını geçmeyen malvarlığı davalarına ilişkin
kararlar kesindir. (Ek cümle: 24/11/2016-6763/41 md.) Ancak manevi tazminat davalarında verilen kararlara karşı, miktar veya değere bakılmaksızın istinaf yoluna başvurulabilir.
İstinaf İncelemesine Tabi Tutulsa Da Temyiz İçin Parasal Sınırlara Uyulması Gereklidir
“HMK’nın 341/2. maddesi gereğince maddi tazminat isteminin 2017 yılı itibarıyla temyiz kesinlik sınırı olan 3.110,00TL’nin altında kaldığı, maddi tazminat isteminin reddi kararına karşı temyiz yoluna başvurulmasının miktar itibariyle mümkün bulunmadığı, ancak aynı maddede manevi tazminat davalarında verilen kararlara karşı, miktar veya değere bakılmaksızın istinaf yoluna başvurulabileceği belirtildiğinden manevi tazminat istemi yönünden kararın kesin olmadığı ve manevi tazminata yönelik temyiz incelemesinin yapılması gerektiği görüşü ileri sürülmüş ise de bu görüş Kurul çoğunluğu tarafından benimsenmemiştir. Hâl böyle olunca, davacı vekilinin temyiz isteminin reddi gerekir.” T.C. Yargıtay HG.HUKUK GENEL KURULU Esas:2018-13-725 Karar:2018-1644 Karar Tarihi:08.11.2018
EMSAL KARAR