İcrada taşınmazların satılması ve satış isteme sürelerinin kesilmesi için eskiden icra memurunun takdir ettiği ortalama bir bedel belirlenir ve yatırılırdı. Ancak bu durum ülkenin her yerinde farklı tutarlarda satış avansı belirlenmesine mahkemelerin de farklı uygulamalarına neden oluyordu.
Örnek vermek gerekirse, Çanakkale Adliyesi’nde uygulamada istenen satış avansı gayrimenkul başına 1000 TL belirlenirken, İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde İcra müdürlüğü tarafından belirlenen satış avansı satışı istenen gayrimenkul başına 3.000 TL gibi tutarlara çıkabiliyordu.
İstanbul Adliyeleri dahi kendi içinde farklı satış avansları belirlemekteydi. İstanbul Çağlayan Adliyesi’nin istediği satış avansı 3.000 TL tutarındayken İstanbul Anadolu(KARTAL) Adliyesinde başka bir icra müdürlüğü gayrimenkul satış avansını 3.500 TL olarak takdir edebiliyordu.
Adalet Bakanlığı uygulamada birlik sağlamak için yeni bir düzenleme hayata geçirdi.
İcra ve İflâs Kanununun 106’ncı maddesi gereğince icra dairelerince yapılacak olan satışa hazırlık ve satış işlemleri için alınacak ücretlere ilişkin usul ve esasları belirleyen SATIŞ GİDERLERİ TARİFESİ Resmi Gazete’de yayımlandı.
Eksik satış avansı yatırırsak ne olur ?
Haczedilen bir gayrimenkulün veya menkulün satış isteme süresi 1 yıldır. Ancak satış talep etmek başlı başına yetmez belirlenen satış avansının İcra Müdürlüğü veznesine icra avukatı tarafından yatırılması gerekir. Aksi halde hacizler düşecektir.
Haciz düşerse ne olur ?
Hacizler düşerse borçlu gayrimenkulü başka birine devredebilir. Hacizli mal üzerinde başka alacaklar varsa düşen haczi yerini sonraki haciz alacaklısı alır.
İstanbul Anadolu adliyesi yani Kartal adliyesi veya İstanbul Çağlayan Adliyesi gibi adliyelerde çok fazla dosya bulur ve kaos hakimdir. Alanında uzman icra avukatı ile çalışırsanız hacizlerin düşmesi gibi sorunlarla karşılaşma ihtimaliniz oldukça azalacaktır.
İnternetten avukat tutulur mu ?
SATIŞ AVANSI TARİFESİ
Şahsıma ait konutuma 2010 yılında borcum nedeniyle haciz kondu. Açtığım “meskeniyet davası” süresinde açılmadığı gerekçesiyle reddedildi. Alacaklı 08.03.2012 tarihinde 400 TL satış avansı yatırmış. Bugüne kadar başkaca bir işlem yapılmadı, satış avans tamamlaması yapılmadı. 24 Kasım 2021 tarihinde 7343 sayılı kanunla 106. maddede yapılan değişiklik gereğince bu haciz işlemi düşmüş müdür? Genel zaman aşımı gibi başkaca bir dayanak var mı? İlgili icra dairesine başvursam haczi kaldırmak zorunda mı yoksa dava açmak zorunda mıyım. Aydınlatırsanız sevinirim.
Merhabalar, İcra ve İflas Kanunu m.106 – m.110 uyarınca haciz düşmüştür. Bu maddeler doğrultusunda haczin kaldırılması için ilgili icra müdürlüğüne yazılı başvuru yapmanız gerekir.
Merhaba 2014 yılında iki aracıma icra konuldu dosya borcum yok ama araçlar üzerinden icra var kaldırmak için dilekçe verdim 106/110 maddesinden kabul edilmedi sebep olarak araç üzerinde satış avansı konulmuş dendi şimdi alacaklı başka bir şehirde nasıl bir yol izlemem gerekiyor
Merhabalar İİK 106-110 uyarınca satış aşamasının başlama tarihine göre süre dolduktan sonra ilgili icra müdürlüğüne haczin kaldırılması için yazılı başvuru yapılması gerekir. Avans yasal süre içerisinde yatırılırsa talep üzerine yasal süre içerisinde satış yapılabilir.