Dede Baba Bu Kadar Malı Kardeşler Kavga Etsin Diye Mi Bıraktı? Mirasçılar Kavga Mı Etmeli?

Mirasçıların arasındaki en ateşli tartışma, “Sen ailemizin hatırasını sattırmak istiyorsun, biz sattırmayız. Babamız burayı satalım diye bize bırakmadı.” tartışmasıdır. Hatıra sebebiyle kimi mirasçı, yerleri satmak istemiyor. Ancak burada tartışmamız gereken konu, miras bırakanın iradesinin ne olduğudur. Miras bırakan, bu yerleri mirasçıları kavga etsin diye mi bıraktı, yoksa aralarında paylaşsınlar diye mi bıraktı?


Miras bırakan, geriye ev, araba, arsa, birden çok daire bırakıp, kendi görevini kendince yerine getirmiş; zamanında yememiş, içmemiş, parayı tasarruf etmiş ve çocuklarına kullansınlar diye, fayda görsünler diye taşınmaz bırakmış. Belki para bırakmış, belki araba bırakmış. Ancak mirasçılar, “hatırası var” diyerek mallara dokunmamakta, sattırmakta ya da kullanmaktalar.

Nedense Genelde Satışa Karşı Çıkan Kardeş Tarlalardan Fayda Elde Etmektedir

Sonra bakıyoruz ve görüyoruz ki, geriye yüzlerce dönüm tarla kalmış. Ancak kardeşlerden bir tanesi bu tarlaları işlemekte, kullanmakta; diğer kardeşler bu tarlalardan bir fayda görmemekte ve yıllarca beklemekteler.

Özellikle tarlalarda 100 dönüm yer eken bir kardeş ciddi para kazanmakta diğer mirasçı hissedarlara pay vermemektedir. Verse dahi çok cüzi miktarlar vermektedir. Genelde de tarlayı işleyen hissedar çocuklarını evlendirecek kadar iyi gelir elde etmekte her sene bir çocuğunu evlendirmektedir.


Miras bırakan, yıllarca tek bir kardeş burayı işlesin, para kazansın diye mi mal biriktirdi? Miras bırakanın adaleti bu olmamalı.


Eminim miras bırakan, hayatta olsaydı, derdi ki: “Ben bu tarlaları hepiniz aranızda eşit paylaşın, hepiniz eşit şekilde faydalanın diye biriktirdim. Bu kadar malı mümkün olduğunca yüzden yaptım, o yüzden yemedim, içmedim, çalıştım. Size bunları bıraktım. Siz benim ölümümden sonra bu yerlere tek kardeşin himayesine verdiniz ve bu yerlere paylaşmadınız. Şimdi mirasçı sayısı, torunlar da eklenince, 50’ye kadar çıktı. Bu yere kimse kullanamaz, kimse fayda göremez hale geldi. Benim vasiyetimi yerine getirmediniz.” diyecektir.

Gerçekten de, hisseli yerler satılmadığı vakit, ne kadar uzun süre sürüncemede kalırsa, mirasçısı sayısı da her geçen sene artacaktır. 2023 yılı itibariyle tebligatlar 100 lirayı buldu. Eğer biz dosyada 50 tane hissedar, yani mirasçıya tebligat çıkarmaya kalksak, toplam 5.000 lira sadece tebligat masrafı yapıyoruz. Şayet mirasçılardan bazıları yurt dışındaysa, tebligatın gidip gelmesi kimi zaman çok daha uzun sürebiliyor.

Çok hissedarlı tarlaların mahkemeden satışının uzun sürmesi sorunlardan ufak bir kısmıdır. Mahkeme uzadıkça ki çok hissedar varsa uzayacaktır, her mirasçının davaya dahil edilmesi gerekir ve masraf üzerine masraf biner. Kimi zaman ise artık dava çözülemeyecek kadar karışık bir hal alabilir.

Miras bırakan, rahmetle vefat eden, malların kardeşler arasında bir şekilde eşit olarak paylaşılmasını arzu ederdi ve paylaşmaya karşı gelindiği zaman, kanuna, adalete uygun şekilde, mahkeme eliyle bunların bölünmesini, mümkünse dağıtılmasını arzu ederdi. O yüzden murisin yıllarca çabalayarak yemeden içmeden biriktirdiği malların, mülklerin murisin hatırasıdır deyip bir paylaşılmasının engellenmesine sessiz kalmayın.


Eğer tarlaları kardeşlerden biri işliyor ve zenginliğine zenginlik katıyor, diğerlerine de hiçbir hak vermiyorsa, buna göz yummayın. Ecrimisil davası açın, ortaklığın giderilmesi davası açın derim. Çünkü mirasbırakan o yerleri satın almak için boşuna yıllar aç kalıp çabalamadı. Mirasbırakan herkes faydalansın diye o mirasları bıraktı.

Miras Satmak Helal Midir? Mirası Satış İçin Avukata Vermek Helal Midir?

Nisa Suresi 11-12. Ve 176. Ayetlere göre miras helaldir. Miras hak olarak tanınmıştır. Paylaşılmasının istenilmesinde, paylaşmaya engel olana karşı dava açmakta ne dine ne de hukuka aykırı bir taraf yoktur.

Yorum Bırakın

Recent Articles

Ocak 14, 2025
Kuduz Hayvan Saldırısında Haklarınız ve Yapmanız Gerekenler!
Ocak 9, 2025
Sigara Firmasına Karşı Tazminat Davası Sigara Zararı: Sigara Firmalarına Nasıl Dava Açabilirsiniz?
Ocak 3, 2025
İkinci Kez Düzenleme Ortaklık Payı DOP Kesintisi Yapılabilir Mi?
Ocak 3, 2025
Yapı Ruhsatı Nedir?
Ocak 2, 2025
Sit Alanına Yapı Kayıt Belgesi Alabilir Miyiz? Danıştay Ne Dedi?
Aralık 31, 2024
Nafaka Nasıl Ödenir Açıklama Yazalım Mı? Yazmazsak Ne Olur?
Aralık 31, 2024
İdari İşlemin 5 Unsuru Nedir? İdari İşlemin İptali Nasıl Olur?
Aralık 28, 2024
Bayram Ve Genel Tatil Günleri Çalışanlara Ödenecek Ücret
Aralık 25, 2024
DOP Düzenleme Ortaklık Payı İmar Kanunu 18 Nedir?
Aralık 24, 2024
İş Sözleşmesi Devam Ederken İhtiyari Arabuluculuk ile Haklar Gasp Edilemez
Aralık 24, 2024
İnternet Alışverişlerinde Tüketicinin Cayma Hakkı
Aralık 20, 2024
Yapay Zeka İle Oluşturulan Cinsel İçerikli Fotoğraflar ve Şantaj
Aralık 20, 2024
Hasar Danışmanlarının Akıl Almaz Dolandırıcılık Yöntemi Hukuk Kılıfına Uydurulmuş Gasp
Aralık 20, 2024
İşçinin Cuma Namazı İbadet Hakkı
Aralık 18, 2024
DOP Kesintisinin Yapılamadığı Durumlar Parasal Borçlanma Şerh
× Avukata Sor