1. Yabancıların Türk Vatandaşlığı Alması Suriyeliler Nasıl Türk Vatandaşı Oluyor?
Suriyelilerin nasıl Türk Vatandaşlığı aldığı merak edilen bir konudur. Suriyeli’lerin nasıl vatandaşlık aldığı yazımızın devamında mevcuttur.
Türkiye Cumhuriyeti’ne kaçak yoldan gelen Suriyeli bireyler ve geçerli bir pasaportla girerek ikamet izni alıp kalanlar, ayrıca kayıt dışı ve düzensiz şekilde ülkede bulunan kişiler, Türkiye’nin demografik yapısında önemli bir yer tutmaktadır.
2. İkamet İzni ve Vatandaşlık
Türkiye’de ikamet izni sahibi yabancılara, ülkede kesintisiz 5 yıl çalışma izni alarak yaşamaları ve diğer tüm şartları da sağlamaları halinde, yetkili makamlar tarafından vatandaşlık verilme olanağı vardır.
Sadece oturma izni ile ülkemizde kalması yetmeyecektir.
Bu durum, genel yolla vatandaşlık kazanma yöntemi olarak adlandırılır ve reşit olan vatandaşlık kazanan bireylere oy kullanma hakkı sağlar.
Ancak;
- turistik ikamet izinleri,
- öğrenci ikamet izinleri,
- uluslararası koruma,
- geçici koruma
- insani ikamet izinleri
Türk vatandaşlığı kazanma hakkı vermez.
Suriyelilere verilen vatandaşlık yasaya aykırıdır. Suriyeliler savaştan kaçıp geçici koruma kapsamında ülkemize sığınan mağdur insanlardır. Sadece geçici korumayla kalabilirler. Vatandaşlık almaları için gereken şartları sağlıyorlar varsa evlenme veya yatırım yapma gibi vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. Mevzuatta olmayan bir düzenlemeye dayanarak vatandaşlık alan Suriyeli’lerin ileriki zamanda vatandaşlıkları i̇ptal edilebilir
3. Vatandaşlık Şartları ve Bürokratik Süreç
5 yıl kesintisiz olarak ülkede kalmak her bireye otomatik olarak vatandaşlık kazanma hakkı sağlamaz. Vatandaşlık süreci, birtakım şartların karşılanması ve bürokratik evrakların tamamlanması gerektirir.
Bu şartlar;
- Türkçe dil bilgisi,
- iyi ahlak sahibi olma,
- genel sağlık için tehlike arz etmeme,
- Türkiye’de kendisini ve ailesini geçindirecek mesleğe ve gelire sahip olma,
- kamu düzeni ve milli güvenlik bakımından engel teşkil etmeme gibi kriterlerdir.
Kişinin hakkında suç kaydı varsa vatandaşlık alma süreci sekteye uğrayacaktır. Bazen polis ya da jandarma yabancıları suça karıştı diyerek, oradan geçen bir yabancıyı tutanağı dahil edebiliyorlar. Bunun için suça karışmanız gerekmiyor bazen bir kavganın yanında bulunmanız bile polisin şüphelenip sizin adınızı tutanağı geçirmesi için yeterli.
Eğer herhangi bir suçunuz yoksa savcılık dosyasında kendinizi savunmak için bir avukat tutmanızda büyük fayda var aksi takdirde işlemediğiniz bu suç yüzünden mahkum olarak Türk vatandaşlığı hakkını kaybedebilirsiniz.
Bu koşullar sağlansa ve evraklar tam olsa dahi, Türk makamlarının takdir yetkisi bulunmaktadır. Ancak tüm şartları sağlamanıza rağmen keyfi olarak Türk vatandaşlığı size verilmiyorsa bu işleme karşı da dava açabilirsiniz.
4. Evlilik Sebebiyle Türk Vatandaşlığı Nasıl Alınır?
Türk vatandaşıyla yapılan gerçek bir evlilik 3 sene sürdürülmelidir.
Göç idaresi müdürlüğü evliliğin gerçek bir evlilik olup olmadığını araştıracaktır. Eğer evlilik gerçek bir evlilik değilse komşuların ve sanıkların dinlenmesiyle bu durum ortaya çıkacaktır. Gerçek olmayan kağıt üzerinde yapılan bir evlilik sebebiyle kimse vatandaşlık kazanamaz.
Bazı durumlarda komşulardan ve marketten sorulduğunda komşular kişinin evli olduğunu bilmiyor olabilir bu sebeple evli değiller şeklinde bir cevap vermiş olabilirler. Böyle bir durum varsa dava açarak aksinin ispat edilmesi gerekir.
Vatandaşlık alabilmesi için türk vatandaşıyla evli olan yabancının türkiye’de kesintisiz ikameti aranır ancak bazı istisnai durumlarda belli sürelerle yurt dışına çıkış yapabilir ve yurt dışında belirli sürelerle kalabilir. Prosedür için avukatınız danışmanız gerekir.
5. Yatırım Yaparak Türk Vatandaşlığı Alınması
Parayla Türk Vatandaşlığı alınabilir mi?
400.000 $ karşılığında yatırım yaparak vatandaşlık olabilirsiniz. 400.000 $ değerinde bir gayrimenkul satın almanız yeterlidir. Ancak ülkenin her yeri yabancılara satışa açık olmadığından izin verilen bölgelerden alım yapmanız gerekir. Yabancılara satışı mümkün olan bir gayrimenkul bulmak için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
6. Vatandaşlık Başvuru Evrakları
Vatandaşlık başvuru sürecinde birtakım belgelerin temin edilmesi gerekmektedir. Apostil tasdikli doğum belgesi, evli ise evlilik belgesi, medeni hal belgesi gibi belgeler bu evraklar arasında yer almaktadır. Tam liste için tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
7. İstisnai Yolla Türk Vatandaşlığı
İstisna yollarla nasıl Türk Vatandaşı olunur? Kimler istisnai olarak Türk vatandaşlığı kazanabilir?
Belli koşullar altında, Türk vatandaşlığı Cumhurbaşkanı kararıyla istisnai olarak verilebilir.
Bu istisnai hali genellikle, Türkiye’ye “Bilimsel, teknolojik, ekonomik, sosyal, sportif, kültürel ve sanatsal alanlarda olağanüstü hizmeti geçen ya da geçeceği düşünülen” kişilere tanınmaktadır. Bu yöntemin amacı, ülke gelişimine büyük ve aktif rol alacak kişilere kolaylık sağlamak ve ülke medeniyet seviyesini artırmaktır.
8. İstisnai Vatandaşlık ve Gizlilik
Daha önce istisnai yoldan vatandaşlık alanların isimleri Resmi Gazete’de yayınlanmaktaydı. Ancak, güncel uygulamalar doğrultusunda, bu bilgilerin yayınlanıp yayınlanmadığı konusu değişkenlik göstermektedir.
Sonuç olarak, Türkiye’de yabancıların vatandaşlık kazanma süreci ve şartları belirli bir düzen ve kurallar çerçevesinde ilerlerken, ayrıca birtakım istisnalar da söz konusu olabilmektedir. Bu süreçler ve şartlar, yabancıların Türkiye’deki yaşamlarını doğrudan etkiler.
İyi günler benim bi sorum olucak bi arkadaşım var kendisi suriyeli fakat annesi Türk vatandaşlık gelmiş ama annesi vefat ettigi için vatandaşlık alamamış bunun için ne yapması gerekiyo yardımcı olabilirmisiniz
Ofis hattına yazarsanız detaylara bakalım. Annesi vatandaşlık almadan mı öldü nasıl aldı gibi soruları sormak lazım.