Adli tatil, adliye personelinin çalışmadığı ve adliyelerin tatile girdiği bir dönemdir. Her yılın belirli bir döneminde adli işlerin süreleri durur ve adli tatil başlar. Adliyeler, bu süre zarfında aşağıda belirteceğimiz istisnaları olmasına karşın mahkemeleriyle ve personeliyle çalışmayacaktır.
Adli Tatil Ne Zaman Başlar?
Adli tatil, her yıl 20 Temmuz’da başlayıp 31 Ağustos’ta bitmektedir. Yeni adli yıl 1 Eylül’de başlamaktadır.
Adli İşlemimin Süresi Adli Tatile Denk Geliyor Ne Yapmalıyım?
Adli tatilde görülemeyen dava ve işlerde, yasalar tarafından belirlenmiş olan sürelerin bitiş tarihi, adli tatil dönemine rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır. Yani, adli tatil süresince işlemeye ara verilen süreler, adli tatilin sona erdiği gün itibarıyla bir hafta ileriye taşınmış olarak kabul edilir.
Hangi İşler Adli Tatil Gelmiş Olsa Bile Görülür?
Adli tatil, yargı ve adliye birimlerinde çalışan personelin izin dönemidir ancak bazı önemli dava ve işlerin görülmesi adli tatil süresince mümkündür. Kanunlarımızda açıkça belirtilen durumlarda, adli tatil boyunca dava ve işlemlere devam edilebilir.
Adli tatil boyunca görülecek işler arasında şunlar yer alır:
- Geçici hukuki koruma talepleri: İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi durumlarda geçici hukuki koruma talepleri adli tatilde karara bağlanabilir.
- Nafaka davaları ve aile hukuku işleri: Nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayet gibi aile hukuku işleri adli tatilde görülebilir.
- Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri: Nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalar ve işler adli tatilde görülebilir.
- Bazı iş davaları: Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtığı davalara adli tatilde bakılabilir.
- Ticari işler: Ticari defterlerin kaybından doğan kayıp belgesi talepleri ve kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri adli tatilde karara bağlanabilir.
- İflas, konkordato ve şirket yeniden yapılandırmaları: İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler adli tatilde görülebilir.
- Keşifler: Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler gerçekleştirilebilir.
- Tahkim işleri: Taraflar arasında tahkim hükümleri öngörülen dava ve işler adli tatilde karara bağlanabilir.
- Çekişmesiz yargı işleri: Anlaşmalı davalar ve anlaşmazlık olmayan dava ve işler adli tatilde görülebilir.
- İvedi dava ve işler: Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya bir tarafın talebi üzerine mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler adli tatilde karara bağlanabilir.
- Adli tatil sürecinde, yukarıda belirtilen işlerin dışında kalan dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri, cevap dilekçeleri ve dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi gibi işlemler de yapılabilir.
- Bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemeleri sırasında da aynı prensipler geçerli olup, adli tatilde görülecek işlerle ilgili olarak bu mahkemelerde de işlemler yapılabilmektedir.