Çanakkale Cezaevi Avukat Görüş İmkanları

Sabah Çanakkale Adalet Sarayı’na gidiyorsunuz; kahvenizi yudumlayıp yeni gelen dosyalarınıza bakarken aklınıza geliyor: “Acaba cezaevinde doluluk ne durumda? Müvekkilime ne zaman görüşme ayarlanabilir?” Bu sorular, basit ama avukat olarak her gün karşılaştığınız, hem mesleki hem de insani bir hassasiyeti barındırıyor. İşte bu blog yazısı tam da bu noktada—hem sizi hem de müvekkilinizi rahatlatacak, net bilgiler sunmak için yazıldı.


1. Çanakkale E-Tipi Cezaevi: Doluluk Oranı Nedir? Ne Kadar Fazla Kalabalık Var?

Mevcut Durum Nedir?

Diğer Kaynaklar Ne Diyor?

  • İnsan hakları komisyonu, kapasitenin 500 kişi üzerine çıktığını, bazı kişilerin yerde yattığını bildiriyor; ortalama 1.600 kişi ile kapasitenin ciddi şekilde aşıldığını vurguluyor. Çanakkale Aynalı PazarTon TV
  • “Yaklaşık 1.700 kişi kapasiteli cezaevi” ve “kapasitenin 500 kişi üzerinde tutuklu/hükümlü bulunduğu” belirtiliyor. Ton TV

Elimizde net rakamlarla kapasite aşımı var. İlk kaynağa göre %137, ikinci kaynağa göre kapasite aşımı çok daha yüksek; güvenilir olan TİHEK raporundan hareketle %137 rakamı makul ve resmî bir gösterge olarak öne çıkıyor.


2. Neden Avukat Görüşmeleri Bu Kadar Bekletiliyor?

Olası Nedenler Neler Olabilir?

  1. Olası Nedenler Neler Olabilir?
  2. Aşırı doluluk nedeniyle yoğunluk: Cezaevinde kapasite fazlası mahpus bulunduğundan, avukat görüşmeleri de yoğunluk nedeniyle gecikebiliyor. Koğuşlardaki aşırı kişi sayısı, görüşme alanlarını doğrudan etkiliyor.
  3. Yeterli görüşme odası eksikliği: Çanakkale Cezaevi’nde sadece 3 avukat görüşme odası mevcut. Bu sınırlı sayı, özellikle yoğun günlerde görüşme sıralarını uzatıyor. (Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu raporları da bu eksikliği vurgulamaktadır.)
  4. Görüşme saatlerinin düzenlenişi: Çanakkale’de tutuklular avukatlarıyla 24 saat esasına göre görüşebilirken, hükümlüler sadece mesai saatleri içinde görüşebilmektedir. Bu ayrım, yoğunlukla birleştiğinde bazı avukatların uzun süre beklemesine yol açabiliyor.
  5. Bekleme alanlarının yetersizliği: Çanakkale Barosu, avukatların nizamiyede beklememesi için özel bir avukat odası düzenlemiş olsa da, mevcut kalabalık düşünüldüğünde bu alanlar da zaman zaman yetersiz kalabiliyor.canakkalebarosu.org.tr

3. Avukat Görüşme Odası Sayısı ve İmkânlar

Mevcut Sayı Nedir?

Çanakkale Cezaevinde Avukat Bekleme Odası Yapıldı

2 Mart 2022’de Çanakkale Barosu tarafından önemli bir adım atıldı. Tutuklu veya hükümlü müvekkiliyle görüşme sırası bekleyen avukatların nizamiyede ayakta beklemek zorunda kalmaması için cezaevi içerisinde özel bir avukat bekleme odası yapıldı.

Baro yönetimi, sürecin başından sonuna kadar takip ederek bu alanın meslektaşların kullanımına sunulmasını sağladı. Böylece avukatlar artık görüşme sırasını daha rahat, mesleki koşullara uygun bir ortamda bekleyebiliyor.

Bu gelişme, hem mesleğin onuruna hem de avukatların çalışma koşullarının iyileştirilmesine önemli bir katkı sundu.



4. Avukat Görüşmeleri Ne Zaman Yapılabilir? “İstediği Zaman” Gerçekçi mi?

Yasal Düzenleme ve Uygulama

  • Tutuklular açısından: Avukat görüşmeleri 24 saat esasına göre yapılabilir. Yani gece-gündüz fark etmeksizin, avukat müvekkiliyle görüşme talep edebilir.
  • Hükümlüler açısından: Görüşmeler yalnızca mesai saatleri içinde yapılmaktadır. Bu nedenle yoğunluk genellikle gündüz saatlerinde yaşanır.

Her ne kadar “avukat istediği an görüşebilir” şeklinde bir algı olsa da, pratikte bu mümkün değildir. Kapasite aşımı, güvenlik kontrolleri ve sadece 3 avukat görüşme odasının bulunması nedeniyle bekleme süreleri uzayabilmektedir.

Çanakkale Cezaevi Doluluk Oranı ve Avukat Görüşmeleri Hakkında SSS

Çanakkale Cezaevi çok mu dolu, kapasite aşımı var mı?

Evet. Çanakkale E-Tipi Kapalı Cezaevi’nin kapasitesi 704 kişi olmasına rağmen, 968 mahpus bulunuyor. Bu da %137’lik bir doluluk oranına denk geliyor. Dolayısıyla ciddi bir kapasite aşımı söz konusu.

Çanakkale Cezaevi’nde avukat görüşmeleri neden çok bekletiliyor?

Yoğunluk, sınırlı sayıda görüşme odası (3 adet) ve güvenlik/randevu prosedürleri görüşmelerin gecikmesine sebep oluyor. Özellikle kapasite aşımı olduğunda avukat görüş süreleri de uzayabiliyor.

Çanakkale Cezaevi’nde kaç avukat görüşme odası var?

Toplamda 3 adet avukat görüşme odası mevcut. 2025 yılı başında üçüncü görüşme odası da faaliyete geçti. Bu sayede avukatların müvekkilleriyle görüşmeleri daha hızlı yapılabilmesi hedefleniyor.

Avukatlar Çanakkale Cezaevi’nde istediği zaman görüşme yapabiliyor mu?

Hayır. Avukatların mesai saatleri içinde randevu sistemiyle görüşme hakkı var. Ancak cezaevindeki yoğunluk, güvenlik prosedürleri ve sınırlı oda sayısı nedeniyle “istediği an” görüşme yapmak mümkün değil. Uygulamada randevu ve bekleme süreci işletiliyor.

Çanakkale Barosu cezaevinde avukatlar için ne gibi kolaylıklar sağladı?

Çanakkale Barosu, avukatların cezaevi nizamiyesinde beklemek zorunda kalmaması için özel bir avukat bekleme odası oluşturdu. Bu oda sayesinde avukatlar görüşme sırasını daha rahat bekleyebiliyor.

Çanakkale Cezaevi’nde görüşme odalarının sayısı artırılacak mı?

Son dönemde üçüncü görüşme odasının açılması olumlu bir gelişme. Ancak mevcut yoğunluk göz önüne alındığında, avukat görüşme odalarının daha da artırılması gerektiği baro ve meslektaşlar tarafından sıkça dile getiriliyor.

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mayıs 13, 2026
Hakimin Açığa Alınması: Süreç, Şartlar ve Hukuki Sonuçlar
Mayıs 13, 2026
Polis Memurunun Sosyal Medya Paylaşımı Meslekten Çıkarma Sebebi Sayılır mı?
Mayıs 13, 2026
Hava Yastığı Neden Öldürür? Kusurlu Airbag, Üretici Sorumluluğu ve Araç Sahiplerinin Bilmesi Gerekenler
Mayıs 13, 2026
Kendi Aracındaki Yolcunun Ölümü Halinde Sürücü Yargılanır mı?
Mayıs 11, 2026
Duruşma Tutanağını Sosyal Medyada Paylaşmak Suç mu?
Mayıs 8, 2026
Muris Sağken Miras Paylaşımı Yapılır mı? Bir Mal Alıp Belirli Tarlalardan Feragat Edilebilir mi?
Mayıs 7, 2026
Притулок у Туреччині для громадян Росії та України: депортація, мобілізація і заборона вислання
Olay yerini terk etmenin cezası nedir — Sezgen Hukuk Bürosu
Mayıs 6, 2026
Şantaj Suçu Nedir? TCK 107’ye Göre Ceza, Delil ve Şikayet Süreci
E-Devlet üzerinden tüketici hakem heyetine başvuru — Sezgen Hukuk
Mayıs 6, 2026
Alacağın Devri Munzam Zarar Talebini Kapsar mı?
İşçinin tuvalet hakkı ve haklı fesih — İş hukuku — Sezgen Hukuk
Mayıs 6, 2026
Sapık İnsanlar Ve Dolandırıcılık Çetesi Gerçek Olay
Şantaj suçu TCK 107 — Ceza hukuku — Sezgen Hukuk
Mayıs 6, 2026
Polis Mazeret Tayini Nedir? Emniyet Atama, Eş Durumu ve İptal Davası
Alacağın devri ve munzam zarar talebi — Sezgen Hukuk
Mayıs 6, 2026
Polis Memuruna Sosyal Medya Paylaşımı Nedeniyle Disiplin Cezası Verilebilir mi?
Sapık insanlar ve dolandırıcılık çetesi — yaşanmış olay — Sezgen Hukuk
Mayıs 3, 2026
Kira Tespit Davasında Islah Yasağı Nedir? HGK Kararı Ne Diyor?
Polis mazeret tayini ve iptal davası — Sezgen Hukuk
Mayıs 3, 2026
Memur Disiplin Cezaları ve İptal Sebepleri: Danıştay’ın 2025 Tarihli Kararları
Polis memuru sosyal medya disiplin cezası — Sezgen Hukuk
Mayıs 2, 2026
Görev Tanımında Olmayan İş Emredilirse Uzman Erbaş Ne Yapmalı?
Avukata Sor