Vergi Kimlik Numarası

Vergi kimlik numarası, özellikle avukatlar, noterler, şirketler ve mali müşavirler için önemli bir araçtır. Dava açma, icra takipleri ve birçok diğer hukuki süreçte vergi numarasına ihtiyaç duyulur.


Vergi Kimlik Numarası Nedir?

Vergi kimlik numarası, 10 haneli bir numaradır ve vergi mükellefi olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarındaki vergi ödemelerinde kullandığı bir kimlik numarasıdır. Bu numara kişiye veya kuruma özgüdür ve başkaları tarafından kullanılamaz. Kişi ve kurumlara vergi doğuran işlemlerin takibi için vergi numarasının alınması zorunludur.

Vergi kimlik numarasının en sık kullanıldığı alanlar şunlardır:

  • Finansal kiralama,
  • bankacılık işlemleri,
  • çek ve senet işlemleri,
  • noterde yapılan işlemler,
  • sigortacılık,
  • icra takipleri,
  • Dava açılış işlemleri
  • Fatura işlemleri
  • tapu ve tescil işlemleri ve diğer tüm ticari işlemler.

Vergi Kimlik Numarası Kimler İçin Gerekli?

Vergi Usul Kanunu’na göre, “Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir.”. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için T.C. kimlik numarası veya özel olarak aldıkları VKN (vergi kimlik numarası) kullanılırken, tüzel kişiler için yalnızca VKN kullanımı geçerlidir.

Vergi Kimlik Numarası Nasıl Alınır?

Vergi kimlik numarası almak isteyen gerçek kişiler nüfus cüzdanı, kira sözleşmesi ve işyerine dair evrakları toplayarak işyeri açılışını beyan eder. Vergi Dairesi tarafından kişiye T.C Kimlik numarası dışında bir de vergi numarası verilir.

Tüzel kişiler kuruluş sözleşmesi, kira sözleşmesi ve işyerine dair evrakları toplayarak vergi dairesine başvururak vergi kimlik numarası alırlar.

Vergi dairesi haricinde hiçbir kurum vergi numarası veremez. Şirket kuruluşu esnasında geçici vergi numarası verilmesi gerekirse bu numarayı da ticaret odası değil vergi dairesi verecektir.

Yabancı uyruklu kişiler ise İnteraktif Vergi Dairesi web sitesindeki “Doğrulamalar” sekmesinden “Yabancılar İçin Potansiyel Vergi Kimlik Numarası” seçeneğine tıklamalı ve çıkan formu doldurmalıdırlar.

Vergi Kimlik Numarası Nasıl Sorgulanır?

Vergi numarası sorgulama ve potansiyel vergi numarası sorgulama işlemleri İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden gerçekleştirilebilir. Tüzel kişinin şirket vergi numarası sorgulama ve sicil numarasından vergi numarası sorgulama işlemlerini ise ancak şirketin sahibi ya da ortaklarından biriyseniz yapabilirsiniz.

Kişisel Verileri Biliyorsanız Sorgu Yapabilirsiniz

blank

DETSİS GOV Üzerinden Kurum Sorgulama

DETİS, yani Devlet Teşvik ve Destekleri İzleme Sistemi, Türkiye’de faaliyet gösteren kamu kurumları tarafından verilen teşvik ve desteklerin, bir sistem üzerinden izlenebilmesini sağlayan bir platformdur.

Bu sistem, çeşitli kurum ve kuruluşlardan sağlanan teşviklerin ve desteklerin tümünü bir arada görmeyi, ayrıca bunların ne aşamada olduğunu izlemeyi kolaylaştırır. Sistem üzerinden alınan desteklerin hangi aşamada olduğu, destekten kimlerin yararlandığı, hangi sektörlerde ne kadar destek verildiği gibi bilgileri elde etmek mümkündür.

blank

Ayrıca DETİS, teşvik ve desteklerin daha etkin ve verimli bir şekilde izlenmesini, kontrol edilmesini ve değerlendirilmesini sağlar. Bu sayede devletin sunduğu teşvik ve desteklerin yönetimi ve denetimi daha etkili bir şekilde gerçekleştirilir.

Kısacası, DETİS; devlet teşvik ve desteklerini, hangi aşamada olduklarını ve hangi sektörlerin bu desteklerden yararlandığını izlemek için kullanılan bir sistemdir

https://detsis.gov.tr/

blank

blank

Vergi Kimlik Numarası Doğrulama Nedir?

Vergi numarası doğrulama işlemi, hem kendi vergi borçlarınızı öğrenebilmeniz hem de ticari ilişki içinde olduğunuz tüzel kişilere ilişkin vergi bilgileri için gerekli olan bir aşamadır. Bu adımda da karşı taraf tüzel kişiyse vergi kimlik numarasının, gerçek kişiyse VKN ya da T.C. kimlik numarasının, istenen diğer tüm bilgilerle ilgili alana yazılmış olması gerekir.

UYAP Dava Açılış Ekranından Vergi Numarası Sorgulama

Dava açar gibi yaparak vergi numarasının doğru olup olmadığını sorgulayabilirsiniz. Avukatlar tarafından UYAP’ın dolaylı doğrulama özelliği sıklıkla kullanılmaktadır.

blank


Emsal Sorgu

İçişleri Bakanlığı Göç İşleri Genel Müdürlüğü – 4780542346 Vergi Numarası

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Eylül 3, 2024
Trafik Kazası Sonrası Arayan Çantacıların Dolandırıcılık Tuzağı
blank
Eylül 3, 2024
Foreigners Defrauded by Non-Lawyers Offering Legal Assistance in Turkey
blank
Eylül 2, 2024
Yabancıları Dilekçe Yazma Vaadi İle Dolandıranlar
blank
Ağustos 3, 2024
Mirasta İade ve Denkleştirme Davası Detaylı Rehber
blank
Ağustos 3, 2024
Gümrükte Kaldım Para Yolla Diyen Kadınlar Erkekleri Dolandırıyor
blank
Ağustos 1, 2024
Kocası Ölen Eşin Çocukları ve Üstsoy İle Beraber Miras Payı Nedir?
blank
Temmuz 26, 2024
Manevi Tazminat Davası Açarsan Parasal Sınıra Takılmadan İstinaf Edebilirsin
blank
Temmuz 8, 2024
Tanık Duruşmaya Gitmezse Ne Olur? Tanık Duruşmadan Nasıl Kaçabilir?
blank
Temmuz 5, 2024
Tek Taraflı Kazada KASKO Ödemesi Sürücüye İtiraz ve Dava
blank
Temmuz 5, 2024
Üfürükçü Sözde Hocaların Söyledikleri Suç Mu?
blank
Temmuz 2, 2024
Çekle Araba Dolandırıcılığı Büyük Tuzak
blank
Temmuz 2, 2024
Yasadışı Bahis Dolandırıcılarının Yeni Tuzağı Para İadesi
blank
Haziran 28, 2024
Gürültücü Komşuya Karşı Hukuk Savaşı Rehberi
blank
Haziran 14, 2024
Avukat Kimlik Kartı Fotoğrafı İle İnsanları Dolandırıyorlar
blank
Haziran 10, 2024
Başıboş Sokak Hayvanları Uyutulabilir Mi?
× Avukata Sor