Apartmandaki asansör bakımı, onarım gideri, asansör masrafı, asansör tamiri kim tarafından ödenir. Kaçınmak mümkün müdür ? Önceden avans olarak asansör tamir gideri istenebilir mi ?

Asansör Arıza Yaptı Masrafları Kim Öder?

Kat Mülkiyeti Kanunu 35.Maddeye göre Asansör ortak alan sayılır.

Kat Mülkiyeti Kanunu ana gayrimenkulün bakım ve onarımının nasıl olacağını düzenlemiştir. Ortak yerlerin ve ana binanın bakım onarımı zorunludur. Kimse lüzum yok diyerek anagayrimenkulün bakımından ve korunmasından kaçınamaz.

Ortak kullanım alanlarına yönelik bakım ve yenileme işlemleri, kat maliklerinin ortak sorumlulukları arasındadır. Bu durum, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda da vurgulanmaktadır. Bu tür giderler, genellikle kat maliklerinin arsa payları oranında dağıtılır.

Kat Mülkiyeti Kanunu 35/d maddesi açıkça asansör bakımının yapılmasını yöneticinin görevi olduğunu kararlaştırmıştır.

Asansör bakım ve onarımı için gerekli ücretin toplanması yöneticinin görevi olduğundan herhangi bir çoğunlukla karar alınması beklenemez. Yönetici görevi gereği doğrudan gerekli bakım ve onarımları yapmak üzere firmalardan teklif almalı, çalışmasını tamamlamalı ve işi neticelendirmelidir.

İnşa Edilmemiş Asansörün İnşa Masraflarını Kim Karşılar?

İnşa edilmemiş asansörü müteahhit yaptırmalıdır. Ancak müteahhit iflas etmiş ve kaçmışsa ev sahipleri aralarında toplanarak bu giderleri karşılamalı ve asansörü inşa ettirmelidir. Bu masraflar demirbaş gideri olarak sayıldığından kat maliklerinin cebinden karşılanır.

Projede görünen ancak inşa edilmemiş olan asansörün inşası için de çoğunluk sağlanmasına gerek yoktur. Her kat maliki yapılmasını isteyebilir.

Asansör Bakım Giderlerinden Kim Sorumludur?

Asansörün aylık bakımlarından yağlanması, ampul değişimi, tuş değişimi gibi basit onarımlar apartman aidatlarından karşılanır. Ancak asansör mühürlenmişse ve ciddi bir onarım yapılması gerekiyorsa demirbaş alımı ve revizyon gerekir. Asansör revizyon ve esaslı onarımında demirbaş parçalar kullanılacağından kat malikleri tarafından ödemesi yapılması gerekir.

Ortak gideri ödemeyen kat maliki hakkında icra takibi yapılmasına bir engel yoktur.

Avans Olarak Asansör Tamir Ücreti İstenebilir Mi?


Aparmtanın kasasında para kalmadıysa, yönetici karar alarak kat maliklerinden para toplanmasına karar verebilir. Kat malikleri işletme giderlerini ödemek sorundadır. Demirbaş niteliğinde bir onarım varsa bu karar kiracılar için değil kat malikleri için alınmalıdır.

Ortak Giderler Ödenmezse Ne Kadar Faiz İşler

Kat Mülkiyeti Kanunu özel düzenleme getirmiş olup, aylık %5 faiz işletilebilir.

İnternetten avukat nasıl tutulur ?

18. HUKUK DAİRESİ Esas Numarası: 2001/9033 Karar Numarası: 2001/10053 Karar Tarihi: 08.11.2001

Dosyada toplanan belge ve bilgilere göre, anataşınmazın mimari projesinde asansörün öngörüldüğü ve yerinin de ayrıldığı, ancak anayapının inşası sırasında yapılmadığı anlaşılmaktadır. Böyle bir asansörün sonradan inşası, Kat Mülkiyeti Yasasının 42. maddesi kapsamında mütalaa edilemez. Çünkü anılan madde, anataşınmazın ortak yerlerinde -fakat projede öngörülmeyen- yenilik ve ilaveleri kapsamaktadır. Asansör, anayapıdaki kat sayısına göre İmar Yönetmeliği uyarınca zorunlu değil ise de, inşası onaylı projede öngörülmüş ve bu bağlamda yeri de gösterilmiştir. O halde bağımsız bölüm maliklerinden her biri, mimari projenin olduğu gibi uygulanmasını isteme hakkına sahip olup, projede yer alan bu tesisin yapılmış olması durumunda da yapım giderlerine katılmak ve payına düşeni ödemekle yükümlüdür.


Madde 35 II – Yöneticinin görevleri:

1. Genel yönetim işlerinin görülmesi:

d.Anagayrimenkulün genel yönetim işleriyle korunma, onarım, temizlik gibi bakım işleri ve asansör ve kalorifer, sıcak ve soğuk hava işletmesi ve sigorta için yönetim planında gösterilen zamanda, eğer böyle bir zaman gösterilmemişse, her takvim yılının ilk ayı içinde, kat maliklerinden avans olarak münasip miktarda paranın toplanması ve bu avansın harcanıp bitmesi halinde, geri kalan işler için tekrar avans toplanması;

II – Anagayrimenkulün bakımı, korunması ve zarardan sorumluluk: Madde 19 – Kat malikleri, anagayrimenkulün bakımına ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. (Değişik ikinci fıkra: 14/11/2007-5711/8 md.)

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça anagayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz. Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde, bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz. Kat maliki kendi bağımsız bölümünde anayapıya zarar verecek nitelikte onarım, tesis ve değişiklik yapamaz. Tavan, taban veya duvar ile birbirine bağlantılı bulunan bağımsız bölümlerin bağlantılı yerlerinde, bu bölüm maliklerinin ortak rızası ile anayapıya zarar vermeyecek onarım, tesis ve değişiklik yapılabilir.

Her kat maliki anagayrimenkule ve diğer bağımsız bölümlere, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer kat maliklerine karşı sorumludur.

Kat Mülkiyeti Hukukunda Asansör Yenileme Giderlerinin Paylaşımı

Davanın İncelenmesi

Bu kararda, İstanbul’da bir site içerisindeki asansörlerin yenilenmesi ve bakım giderleriyle ilgili bir dava ele alınmaktadır. Davacı, zemin katta oturduğu için yönetim planına göre asansör giderlerinden muaf tutulması gerektiğini savunmuş ve 18.04.2010 tarihinde alınan kat malikleri kurulu kararının iptalini istemiştir. Mahkeme, yönetim planının ilgili maddesine dayanarak davacının talebini kabul etmiş, ancak Yargıtay bu kararı bozmuştur.

Yargıtay’ın gerekçesi, asansörlerin yenilenmesi ve onarımının, kat maliklerinin kaçınılmaz ve zorunlu yükümlülükleri arasında olduğunu belirtmesine dayanmaktadır. Yönetim planındaki muafiyetin yalnızca rutin bakım ve işletme giderleri için geçerli olduğunu, asansörlerin kaçınılmaz yenilenmesinin bu kapsam dışında olduğunu vurgulamıştır. Bu nedenle, asansörlerin yenilenmesiyle ilgili giderlere davacının da katılması gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak, Yargıtay, asansörlerin yenilenmesi ve güvenliğinin sağlanmasının tüm kat maliklerinin ortak sorumluluğu olduğunu ve bu tür yenileme giderlerinin, yönetim planındaki muafiyet hükümlerinin dışında tutulması gerektiğini belirterek, mahkemenin davayı kabul etmesi kararını bozmuştur

YARGITAY

18. HUKUK DAİRESİ

Esas Numarası: 2013/1165

Karar Numarası: 2013/3650

Karar Tarihi: 12.03.2013

ANAGAYRİMENKULÜN BAKIMI, KORUNMASI VE ZARARDAN SORUMLULUK

Dava dilekçesinde, 18.04.2010 günlü kat malikleri kurulu kararının yönetim planına aykırı alındığı ileri sürülerek iptali, asansörlerin bakım ve işletme giderlerinden muaf tutulmasına karar verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hükmün temyiz incelemesinin duruşmalı olarak yapılması davalı vekili tarafından yasal süresi içinde verilen temyiz dilekçesi ile istenilmekle taraflara yapılan tebligat üzerine duruşma için tayin olunan günde temyiz eden davalı vekili ile aleyhine temyiz olunan davacı asil E. A. geldiler. Gelen vekil ile asilin sözlü açıklamaları dinlendikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunarak, tetkik hakiminin açıklamaları dinlenip, gereği düşünüldü:

KARAR : Davacı dava dilekçesinde, anataşınmazın kat malikleri kurulunun 18.04.2010 tarihinde aldıkları karar gereğince sitedeki asansörlerin bakımlarının ihalesi, giderlerinin de maliklerden arsa payları oranında tahsilinin kararlaştırıldığını, yönetim planının 13. maddesi son paragrafında zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin bundan muaf tutulduğunu, kendi bağımsız bölümünün de zemin katta bulunduğundan alınan kararın yönetim planına aykırı olduğunu ileri sürerek 18.04.2010 günlü genel kurul kararının iptali ile asansörlerin bakım ve işletme giderlerinden muaf tutulmasına karar verilmesini istemiş, mahkemece yönetim planının 13. maddesinde asansör işletme ve giderlerinden zemin kattaki bağımsız bölümlerin muaf olduğu yönünde hüküm bulunduğu, asansörün yenilenmesi ile ilgili ( parçaların değiştirilmesi ) giderlere zemin kattaki bağımsız bölümlerin katılımının istenmesinin yönetim planına aykırı olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne, davacının asansör giderlerinden, masraflarından ve işletmesinden muaf sayılmasına karar verilmiştir.

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.

Ancak;

Dosya içindeki bilgi ve belgelerden; anataşınmazda kat mülkiyeti kurulmuş olduğu, kat maliklerinin 18.04.2010 günlü toplantısında aldıkları kararın 3. maddesi a, b, c, d, e, f, g ve h bentlerinde; sitede kullanılan 20 adet asansörle ilgili tüm tamir bakım işlemlerinin yapılması ve eksikliklerin giderilmesine, motorlarının değiştirilip yenilenmesine, kabin içi dekorasyonlarının günün koşullarına uygun yaptırılmasına,asansör giriş kapılarının çelik ile kaplanmasına, belirtilen işlerin ihaleye çıkartılması için yönetim kuruluna yetki verilmesine, ihale sonucunda kesinleşecek bedelin kat maliklerinden arsa payları oranında tahsiline karar verildiği, anataşınmazın yerinde yapılan inceleme sonucu düzenlenen bilirkişi raporu ve ek raporuna göre, sitede mevcut 5 blokta 20 adet asansör bulunduğu, bu asansörlerde yapılan onarım işlemlerinin bir kısmının bakım ve onarım kapsamında, bir kısmının da yenileme kapsamında olup tüm bloklara ait asansörlerin yenilenmesinin kaçınılmaz ve gerekli olduğu yenileme kapsamındaki işlerin giderlerine davacının arsa payı oranında katılması gerektiğinin saptandığı anlaşılmaktadır.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 19. maddesinin 1. fıkrasına göre kat malikleri anagayrimenkulün bakımı, mimari durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecburdurlar. Somut olayda olduğu gibi anayapının asansörlerinin kaçınılmaz ve zorunlu olan yenilenmesi kat maliklerinin yapması gereken işler arasında bulunduğu, bugüne kadar kararlılık gösteren Yargıtay uygulaması ile kabul edilmektedir. Kat maliklerinin anayapıdaki asansörlerin yenilenmesi ve güvenliğinin sağlanması için nitelikli çoğunlukla bir karar almalarına da gerek bulunmamaktadır. Yukarıda sözü edilen yönetim planının 13. maddesinde yer alan zemin kattaki bağımsız bölüm maliklerinin asansörün bakım ve işletme giderlerine katılmayacağı hükmü ise bilirkişi raporunda da açıklandığı üzere rutin olarak yapılan bakım ve işletme giderlerine yönelik olup, asansörlerin ve bağlantılı aksamlarının kaçınılmaz yenilenmesi bu hükmün kapsamı dışındadır. Bu nedenle asansörlerin yenilenmesi kapsamında yapılan söz konusu işlerin kat maliklerinin hiçbir şekilde erteleyip geciktiremeyecekleri yükümlülüklerinden olduğu gözönünde bulundurularak davacının asansörlerin yenilenmesi ile ilgili giderlerden muaf tutulmasına ilişkin isteminin reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmeden davanın tümden kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ : Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, Yargıtay duruşmasında vekille temsil edilen davalı yararına takdir edilen 990,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı tarafa verilmesine, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 12.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.


T.C YARGITAY 18. Hukuk Dairesi Esas: 2010 / 11279 Karar: 2010 / 14031 Karar Tarihi: 28.10.2010

ÖZET: Projesinde mevcut olan ve fiilen kullanılmayan asansörün çalıştırılması Kat Mülkiyeti Yasasının 35. maddesinin (b) bendi uyarınca yöneticinin görevleri arasında olduğundan öncelikle apartman yöneticisi tarafından yerine getirilmesi ve bunun için yöneticiye uygun bir süre verilmesi, bu iş için yapılacak masrafların avans olarak kat maliklerinden arsa payları oranında toplanması, verilen süre içerisinde yönetici tarafından yapılmaması halinde davacıya yetki verilmesi gerekirken infazda tereddüt oluşturacak şekilde işlemin kimin tarafından yapılacağı ve masrafın nasıl paylaştırılacağı belirtilmeden salt projesine uygun olarak mevcut asansörün faal hale getirilmesine karar verilmiş olması isabetsizdir.


(634 S. K. m. 35)

Dava: Dava dilekçesinde, davalıların anataşınmaz ortak alanlarına yapmış oldukları el atmaların önlenerek onaylı mimari projeye aykırılıkların eski hale getirilmesi ve asansörün çalışır hale getirilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalılardan B. Ç. vekili ile H. S. ve B. S. tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz istemlerinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

Karar: Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı kanıtlarla yasal gerektirici nedenlere ve özellikle kanıtların takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre sair temyiz itirazları yerinde değildir.

1- Yargılama sırasında davalı kat maliklerinden B. S.’nın 13 numaralı bağımsız bölümünü dava dışı S. T.’e satıp devrettiği tapu kaydı içeriğinden anlaşılmakla, mahkemece asansörün işler hale getirilmesi ile ilgili verilecek karardan hukuku etkilenecek olan S. T.’in davaya dahil edilmeden hüküm kurulmuş olması.

2- Projesinde mevcut olan ve fiilen kullanılmayan asansörün çalıştırılması Kat Mülkiyeti Yasasının 35. maddesinin (b) bendi uyarınca yöneticinin görevleri arasında olduğundan öncelikle apartman yöneticisi tarafından yerine getirilmesi ve bunun için yöneticiye uygun bir süre verilmesi, bu iş için yapılacak masrafların avans olarak kat maliklerinden arsa payları oranında toplanması, verilen süre içerisinde yönetici tarafından yapılmaması halinde davacıya yetki verilmesi gerekirken infazda tereddüt oluşturacak şekilde işlemin kimin tarafından yapılacağı ve masrafın nasıl paylaştırılacağı belirtilmeden salt projesine uygun olarak mevcut asansörün faal hale getirilmesine karar verilmiş olması,

Doğru görülmemiştir.

Sonuç: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar göz önünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harçlarının istek halinde temyiz edenlere iadesine, 28.10.2010 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


YARGITAY

  1. HUKUK DAİRESİ

Esas Numarası: 2001/9033

Karar Numarası: 2001/10053

Karar Tarihi: 08.11.2001

ASANSÖR YAPIM GİDERİNİN TAHSİLİ İÇİN İCRA TAKİBİ

MİMARİ PROJEDE VAR OLAN ASANSÖRÜN YAPTIRILMASI

ANAGAYRİMENKULÜN ORTAK YERLERİNDE YAPILACAK YENİLİK VE İLAVELERDEN FAYDALI OLANLAR

ÖDEME EMRİNE YAPILAN İTİRAZIN İPTALİ

MİMARİ PROJEDE ASANÖRÜN GÖRÜNMESİ

ÖZETİ: Anataşınmazın mimari projesinde asansörün öngörüldüğü ve yerinin de ayrıldığı, ancak anayapının inşası sırasında yapılmadığı anlaşılmaktadır. Anataşınmazın ortak yerlerinde -fakat projede öngörülmeyen- yenilik ve ilaveleri kapsamaktadır. Asansör, anayapıdaki kat sayısına göre zorunlu değil ise de, inşası onaylı projede öngörülmüş ve bu bağlamda yeri de gösterilmiştir. O halde bağımsız bölüm maliklerinden her biri, mimari projenin olduğu gibi uygulanmasını isteme hakkına sahip olup, projede yer alan bu tesisin yapılmış olması durumunda da yapım giderlerine katılmak ve payına düşeni ödemekle yükümlüdür.

DAVA: Dava dilekçesinde itirazın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın reddi cihetine gidilmiş, hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

KARAR: Dava, asansör yapım giderlerinden payına düşeni ödemeyen kat maliki hakkında yapılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.

Anataşınmazın yerinde yapılan keşif sonrası düzenlenen bilirkişi raporunda; anayapının beş katlı olduğu, onaylı projesinde asansör boşluğu bırakılmış olmasına karşın İmar Yönetmeliği gereğince beş katlı yapılarda zorunlu bulunmaması nedeniyle başlangıçta inşa edilmeyen asansörün daha sonra kat malikleri kurulunun 27.2.1999 tarihli kararı uyarınca yapıldığı saptanmış, ancak asansör yapımı ile ilgili bu karar Kat Mülkiyeti Yasasının 42. maddesinde öngörülen sayı ve arsa payı çoğunluğuna dayanmadığı için yasal olmadığı görüşüne yer verilmiş, mahkemece de bu görüş doğrultusunda davanın reddine karar verilmiştir.

Dosyada toplanan belge ve bilgilere göre, anataşınmazın mimari projesinde asansörün öngörüldüğü ve yerinin de ayrıldığı, ancak anayapının inşası sırasında yapılmadığı anlaşılmaktadır. Böyle bir asansörün sonradan inşası, Kat Mülkiyeti Yasasının 42. maddesi kapsamında mütalaa edilemez. Çünkü anılan madde, anataşınmazın ortak yerlerinde -fakat projede öngörülmeyen- yenilik ve ilaveleri kapsamaktadır. Asansör, anayapıdaki kat sayısına göre İmar Yönetmeliği uyarınca zorunlu değil ise de, inşası onaylı projede öngörülmüş ve bu bağlamda yeri de gösterilmiştir. O halde bağımsız bölüm maliklerinden her biri, mimari projenin olduğu gibi uygulanmasını isteme hakkına sahip olup, projede yer alan bu tesisin yapılmış olması durumunda da yapım giderlerine katılmak ve payına düşeni ödemekle yükümlüdür.

Mahkemece, yukarıda belirtilen hususlar gözönünde tutularak mevcut asansörün yapım giderlerinden davalı kat malikinin payına düşen ve ödemekle yükümlü olduğu borç miktarının saptanması, gerekirse bu konuda bilirkişilerden ek rapor alınması ve oluşacak sonuca göre hüküm kurulması gerekirken, yazılı gerekçe ile davanın reddine kararı verilmesi doğru görülmemiştir.

SONUÇ: Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK. nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 08.11.2001 gününde oybirliği ile karar verildi.

50 Responses
      1. blank
        Ayşen Demir

        merhaba, gecen sene satın aldığım dairede asansör sürekli arızalanıp masraf çıkarılıyor. Şimdi de sarı etiketten mavi etikete değiştirilip revizyon ücreti talep ediliyor. Bunu daire sahibi olarak ödemem gerekiyor mu?asansörün garanti kapsamında olmaz mı?

        1. blank
          Av.Mehmet Mert SEZGEN

          Asansör yapılalı ne kadar oldu? mevzuat gereği asansörün güvenli olması gerekir. Güvenlikli olmayan bir asansörde birinin parmağı sıkışır ve benzeri bir kaza yaşanırsa tüm kat malikleri tazminat ödemek durumunda kalabilir. Bu yüzden asansör etiket için gerekli revizyon ücretlerini tüm kat malikleri ödemelidir.

          Garanti kapsamına girip girmeyeceği ayrı bir konu. Yapım tarihine göre araştırmak lazım.

  1. blank
    Tuba Öztürk

    Asansörün motorunun yandığını ve tamir edilmesi için ücret ödemem gerektiğini söyledi ev sahibi. Bu ücreti kiracı olarak benim mi ödemem gerekiyor yoksa ev sahibinin mi? Teşekkürler

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Demirbaş giderlerini ev sahibi öder.

      Asansör bakım ücreti olsaydı her ay çıkan ödemeler aidat içerisinde yansıtılırdı.

  2. blank
    Sultan

    Asansör bakım ücretleri yıllık ücreti ws giriş kattaki daireden istenir mi? Asansörü kullanmıyor ama bakım ücreti yasal olarak ödemesi gerekir mi? Tşkler

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Yönetim planına bakmak gerek. Yönetim planında giriş katlar asansör ücretinden bakım giderlerden sorumlu değildir diyorsa giriş kat sorumlu olmaz. Ancak kural olarak kullanmasalar dahi giriş kattakiler de asansör giderlerini ödemekle mükellefitir.

  3. blank
    Furkan

    Merhaba 2 yıl oturduğum siteden 20 katlı bir binaydı 16 katta oturuyordum kiracı olarak taşınırken asansör arıza yaptı ve benden bi bedel ödenmesi gerektiğini söylediler bunu ödemem gerekirmi acaba

  4. blank
    Furkan

    Hayır koltuk taşıdım sadece ağırlık falan yoktu asansörde mehmet bey ama koltuk üst kapağı carptığı için arıza verdi birde orda bir bucuk sene oturdum aidatlarımı düzenli verdim aidatlardan ekstra kalan paralarla asansör bakımı otopark kapısının tamir paraları ödeniyordu

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Asansör Arızaları ve Sorumlulukları özetlemek gerekirse;
      Normal Kullanımdan Kaynaklanan Arızalar: Asansörün tasarlanmış olduğu standart kullanımı sonucunda meydana gelen arızalar, demirbaş gideri kapsamında değerlendirilir. Bu tür bir arıza durumunda, giderler kat maliki tarafından karşılanır.

      Kullanıcının Hatalı Eşya Taşımasından Kaynaklanan Arızalar: Asansörün kullanıcının hatalı veya yanlış bir kullanımı sonucu zarar görmesi durumunda, ortaya çıkan onarım masrafları zarara neden olan kullanıcıya aittir.

      Bu durumlar, yasal düzenlemeler ve somut olayın özelliğine bağlı olarak değişebilir.

  5. blank
    Türkcan

    Merhaba asansör de kaldım ve 4 dakika boyunca alarm butonuna bastım kimse yardıma gelmedi içeride nefessiz kaldığım için kapıyı elimle zorlayarak açtım ve çıktım. Bu olayı belirttim ve bize asansörün bozuk olduğunu motorunun değişiceğini söylediler fakat bununla ilgili daha önce hiç bir bildirim yapılmadı ve asansörü kullanıma ben kalana kadar açıktı. Daha sonra ben asansör kapısını elimle zorlayarak açtığım için hasar olmuş bu hasarı benim ödememi istiyorlar.

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Asansörün verdiği zararlardan kat malikleri, asansör firması, asansöre çalışır etiketi veren belediye de sorumlu olabilir. Arızanın neden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir. Asansör bakımsız ise kullanıma kapatılması gerekir. Kullanılmaması gereken bir asansör kullanılıyor ise tazminat ödemek zorunda değilsiniz.

  6. blank
    Ercan

    Merhaba. Binanın bahçe duvarlarının yenilenmesini, binanın lokal dış boya ve sıva tadilatlarını, bina içi lokal boyalarını kiracı mı ev sahibi mi öder? Teşekkür ederim.

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Bina bakımı ve tadilatları, kiracılar ve ev sahipleri arasında sıkça karşılaşılan bir sorun konusudur. Türk Medeni Kanunu ve Borçlar Kanunu’nda bu konulara dair çeşitli hükümler bulunmaktadır. Ancak çoğu zaman, anlaşmazlıkların önüne geçmek ve yasal düzenlemeleri netleştirmek için kira sözleşmeleri devreye girer.

      Bahçe Duvarlarının Yenilenmesi
      Genellikle, bahçe duvarlarının yenilenmesi gibi büyük çaplı işler, mülkün değerini arttıran ve yıllar boyu sürecek etkileri olan giderler olarak kabul edilir. Dolayısıyla, bu tür işlemler genellikle ev sahibinin sorumluluğu altındadır. Ancak, kira sözleşmesinde farklı bir düzenleme varsa, bu durum değişebilir.

      Tadilat, Kiracının İhmalinden Kaynaklanıyorsa Ne Olur?
      Eğer bu tür bir tadilat, kiracının ihmalinden kaynaklanıyorsa, örneğin duvarlara zarar vermişse, giderler kiracı tarafından karşılanabilir.

      Kira Sözleşmesinde Buna Dair Bir Madde Var mı?
      Eğer kira sözleşmesinde bina içi boya masraflarının kim tarafından karşılanacağı belirtilmişse, bu maddeye uyulmalıdır.

      Boya, Yıpranma ve Eskime Sonucu mu Yapılıyor?
      Eğer boya, normal yıpranma ve eskime sonucu yapılıyorsa, bu masraf genellikle kiracıya aittir.

  7. blank
    Furkan Bayraktar

    Merhabalar, kiracısı olduğum apartmanda asansörün zemin camını kırmışlar ve kıran fail hiçbir şekilde bulunamıyor. Yönetici onarım parasını kiracılardan da talep ediyor ve buna dayanak olarak Apartman Yönetmeliğnde bu durumun kullanıcı hatası olduğundan dolayı aktif olarak asansörü kullanan apartman sakinlerinden bu bedelin alınması gerektiğini ifade ediyor. Kat maliki olan ev sahibinden alınması gerektiğini söylediğimde bu yönetmeliği söylüyor. Yönetmelikte böyle bir şey var mı? Bu hasarın bedelini kiracılar mı vermek zorunda yoksa ev sahibi mi? Bununla alakalı yönetmelik maddesi varsa paylaşabilir misiniz?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Kullanımdan kaynaklı sarf malzemesi ve bakım ücretleri kiracıya yansıtılabilir ancak demirbaş değişim ve onarımları kat maliki öder. Camın nasıl kırıldığı kullanımdan kaynaklı mı yoksa eşya taşınırken mi kırıldığının araştırılması gerekir. Kırılma sebebine göre ve malzemenin amacına göre cevap değişiklik gösterebilir. Asansörde cam değil ayna olur genelde ayna da çok pahalı değildir ödeyip geçin derim.

  8. blank
    Gamze Karaoğlu

    Merhabalar bina asansöründe yag değişimi ve 13 adet 60 kg ağırlık bareti değişimi arı altinda 1bin kusur lira ödedik. Bunu ev sahibinin mi kiracının mi ödemesi gerekiyor

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Asansörü yağı kullanımdan kaynaklıdır bunu kiracı öder sarf malzemedir. Ancak ağırlık bareti dediğimiz demirbaş parçadır bunun mülk sahibi tarafından ödenmesi kuraldır.

  9. blank
    Esra

    Merhaba avukat bey,”” asansörün 4 tane paten ayağı değişmiştir artı kapı düşmesi olmuş onuda kaynak yaptık ön bakım yapıldı “” deniyor bunu ev sahibinin karşılaması gerekmez mi?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Paten ayağı demirbaş malzeme olabilir diye düşünüyorum. Ev sahibinin ödemesi gerekir. Normal bakım ücretleri kiracı ödeyecektir.

  10. blank
    ZUHAL SINDIR WEIRAUCH

    Sayın Avukat Bey. Ben 2001 de kooparatife girdim. 3 blokdan oluşan zafer apartmanında zemin katta oturuyorum. bu binalar bitmeye yakın henüz noter karşısında kura çekilmeden yani kim kaçıncı katta oturacağı belli değilken oylama yapıldı. Asansörlümü olsun binalar yoksa asansörsüzmü diye . ( asansör yerleri yapılmıştı ilköce bu oylamadan önce. ) çoğunluk masraflarından dolayı asansör yapılmasını istemediler.Apartman blokları asansörsüz yapıldı. Daha sonra kura çekildi. Bana zemin kat düştü. Şu anda oturduğum 5 katlı binada asansör yapmak istiyorlar. Ben asansör istemiyorum. Bu durumda ne yapmalıyım.teşekkürler.

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Asansörü yaptırırlar giderleri de tahsil ederler. Zemin katta oturmak asansör yapımına katılmamayı sağlamaz.

  11. blank
    tarık

    Merhaba,
    Biz annem ve babam emekliler ve yeni bir daire aldık, 75 yaşlarındalar, aldığımız ev zemin katta bulunmaktadır.
    İskanlı katmülkiyetli bir bizim dışımızda 5 daire bulunmaktadır 4 katlıdır.

    Sorum şu internet sitelerinde böyle tersi bir durumlar var fakat bizimki biraz değişik.

    Evi aldıktan sonra asansör ile ilgili sorun yaşadık, tapu dairesinde zemin kat için asansör ve giderlerinden ödemezler diye ibare bulunmaktadır. Tapu müd. ve yardımcısı ile konuştuk sizden asansör bakım ve giderlerden zemin katta olduğunuz için muaf tutulmuşsunuz dedi sizden para alamazlar dedi.

    Sonra 1/2 avukatlada görüştük oda aynısını dedi sizin muafsınız denildi. Şimdi apartmandaki diğer 5 kişi yönetim planını imza ile değiştirip zorla bizden para almak için sürekli, rahatsız ediyorlar çok vicdansız insanlar. 75 yaşında 2 insandan emekli ve zemin katta oturuyorlar üstüne üstelik sağlık durumları iyi değil artı yönetim planındada muaf tutulduğumuz halde. Çok üzülüyorum.

    Değişiklik kolaymıdır, değişiklik sonrası bizim itaraz etmemiz ve elimizdeki zorla istenilen para ve hakaret dolu mesj atan kişi anneme parayı verin diye baskı yapıyor ve yanınada diğer 4 kişi ile bunu kara defteri tutup. bizden almak için asansör ücretini haklı olduğumuz halde.

    merdiven parası, temizlik parası hepsini günü gününe ödeme yapıyoruz, asansör kullanmağımız ve zemin katta olduğumuz ve yönetim planındada muaf tutulduğumuz halde. Annem çok bu duruma ilaç içiyor.

    Bize bu konuda bilgi verirmisiniz, değişiklik sonrası itiraz etmemizin hakimin kararı ne olur.
    buarada İnsanlar çok acımasız vicdan yok

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Yönetim Planı değiştirmek için 4/5 çoğunluk var. Yeni yönetim planı usule aykırı ise dava açabilirsiniz.

      Kimse sizi arayıp tehdit edemez. Tehdit suçu veya zorla para almaya çalışıyorlarsa yağma suçu oluşabilir.

      icra takibi yaparlarsa itiraz edebilirsin.

  12. blank
    adnan

    Merhabalar, asansörde sensör fotocel değişimi yapılmış. bu masrafı kiracının mı ödemesi gerekir mal sahibininmi?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Tek bir tane değiştiyse işletilmekle yıpranan bir parça olabilir bu durumda işletme maliyeti içinde kiracı öder. Tüm sistem değiştiyse artık demirbaş yatırımı yapılmış sayılır mülk sahibinin ödemesi gerekir.

  13. blank
    MEHMET

    Merhaba avukat bey biz zemin katta oturan ev sahibiyiz.Fakat asansörle herhangibir bağlantımız olmadığı gibi bizden şuan için komple revizyon parası isteniyor yüklü bir meblağ çıkıyor.Ancak bizim binamız kat irtifakı olarak geçiyor kat irtifakı olan bir yerde herhangibir hukuki başvuruda zorla para alınması mümkünmüdür.Ayrıca binadaki asansör zamanında kriterlere uygun yapılmamış o yüzden bu kadar yüklü meblağ çıkıyormuş.Ayrıca heryerde olduğu gibi buradada asansörü otobüs gibi kullanma durumu mevcut herşey asansörle taşınıyor.Sebep biz değiliz ama sonucu biz dahil oluyoruz sizce bu adil bir durum mu.Hatta Asansör harici öncelikli yapılması gereken bir sürü unsur varken ilk asansör diye tutturuldu cevap verirseniz sevinirim saygılar

  14. blank
    Merve

    Merhabalar,
    9 Bloklu 180 dairelik sitede oturmaktayım. Site yöneticisi genel kurur kararı olmadan ve Asansörlerin makine mühendisler odası kontrol zamanı gelmeden, asansöre iç kapı yapılması, iç butonların değişimi, asansör tavanı ve aydınlatmasının değişimi, asansör zemininin değiştirilmesi işlerini tek bir firmadan fiyat alarak yaptırmaya çalışmakta. İç kapı değişimi hariç diğer yapılacaklara itiraz etmek için ihtarname çekmek istiyoruz. İhtarname çekme durumunda yönetim para ödenmediği için bize dava açabilir mi?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Yönetim ihtarname sebebiyle değil zorunlu giderleri ödemezseniz onu için size icra takibi + dava açabilir. Güvenlik riski varsa asansör tamiri her zaman gerekir.

  15. blank
    Osman Cihangir

    Merhaba, apartman zemin katında oturuyorum. Her zaman asansör giderlerini ve değişim parasını ödedim. Ben hiç ayrım yapmazken hane sahipleri kendi çıkarlarına göre hep karar alıyor. Ben de asansör bakım ve değişim parasını ödemek istemiyorum artık. Çoğunluk onlarda olduğu içinde kendilerince karar alınıyor. Ne yapabilirim teşekkürler.

  16. blank
    fatih

    merhaba çatıkatı dubleks dairem var dubleks kata asansör çıkmıyor ama ayrı bir kapısı var asansör aidatını iki daire olarak mı vermem gerekiyor vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim saygılar

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Yönetim planında belirtilmiştir diye düşünüyorum. Aksi bir hüküm yoksa tek daire olarak ödenmeli benim fikrim.

  17. blank
    Necla

    Merhabalar
    Anadolu yakasından bir dublex piyesli çatı katı sahibiyiz, çatı ile ilgili olarak çatıdaki hangi masraflar bize aittir, haingisi bize ait değildir. mesela, Ortak kullanım alanı çatıda asansör tarafımıdır diğer tarafları bize mi aittir.

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre çatı, binanın ortak kullanım alanlarından biridir. Bu nedenle, çatıdaki tüm masraflardan tüm kat malikleri arsa payları oranında sorumludur.

      Asansörün çatıdaki kısmı da ortak kullanım alanıdır. Bu nedenle, asansör giderleri de tüm kat maliklerine aittir.

      Ancak, çatı katınıza ait olan piyeslerin bakım ve onarım masrafları size aittir. Bu piyesler, çatı katınıza özel olarak yapılmış ve binanın genel yapısına dahil olmayan unsurlardır. Örneğin, çatı katınızda bulunan balkon, teras veya çamaşırhane giderleri size aittir.

      Sonuç olarak, çatıdaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili tüm masraflardan tüm kat malikleri sorumludur. Çatı katınıza ait olan piyeslerle ilgili masraflar ise size aittir.

  18. blank
    gökhan erdem

    mehmet be merhaba. Ben bulundugum dairede kiraciyim ve ev sahibiyle davalik olma durumundayiz. Asansörün yıllık bakimi(halatlari degisiyor belli bir bakim yapiliyor) icin belli bir para toplaniyor. Bu parayi kiraci mi yoksa ev sahibi mi oder?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Yürüyen aksamla ilgili ağır bakımlar demirbaş gideri olarak kabul edilmelidir ve ev sahibi öder. Ancak asansörün işletme giderleri yağ, ampul değişimi gibi giderleri kiracı üstlenmelidir.

  19. blank
    doğukan

    merhaba
    %52 tapusundaki arsa payı oranı hissesi olan biri ya da daire sahipleri toplamı apartmandaki asansörü kullanıma açtırma veya kapattırma hakkı var mıdır?

  20. blank
    Cemal

    Mehmet bey merhaba. Bizlere buradan yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Zemin katta dairem var ( tapuda Bodrum olarak belirtilmiş ) aparman 11 daireden oluşmaktadır. yönetim pilanı nı arsa sahibi kimseye daireleri satmadan önce tek başına oluşturmuş, yani bütün dairelerin tabusu kendideiken. Yönetim pilanında asansör işletme giderlerine zenin katta bulunan dükkanlar ve daireler katılmaz yazıyor. Şimdi giderlere tapuda bodrum kat olara belirtilen daire için ( daire zemin katta aparmanın ana giriş kapısıda zemin katta ) katılmak zorundamıyım ? Birde şunu öğrenmeyi rica edeceğim sizden, burada 11 daire var yönetim pilanı nı 10 daire isteseler benim alehime değiştire bilirlermi ? Aydatlar hariç giderlerde eşit olarak pay ediliyor ? Yönetim pilanında ise arsapayı oranında deniyor. Nasıl oluyorda biri ortak kullanım alanında bir yere zara verince zararın kendisindel talsil edilirken, neden zeminkatlar hiç asansör kullanmayıp diğer dairelerin asansörü kulandığı için yıpranan arızalanan asansörün masrafları zemin kat daireden tahsil ediliyor bizim suçumuz ne ??? Bizmi eşya taşıyoruz bizim çocuklarımız bizim gelen gidenimiz mi kullanıp zara veriyoruz bu nasıl adalet. Mehmet bey size çok teşekürler ederim tekrar sağılar.

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Türkiye’deki kat mülkiyeti düzenlemeleri, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda ayrıntılı olarak ele alınır. Bu kanun, kat maliklerinin hak ve yükümlülüklerini, ortak alanların kullanımını, yönetim planının oluşturulması ve değiştirilmesi süreçlerini kapsar. Özellikle, yönetim planı ve kat maliklerinin ortak giderlere katılımı gibi konular, bu kanunun temel taşları arasındadır.

      Yönetim Planı ve Giderlere Katılım: Yönetim planı, bir apartmanın yönetim şeklini, kullanım maksatlarını ve ortak giderlerin nasıl paylaşılacağını düzenleyen, tüm kat maliklerini bağlayan bir sözleşme hükmündedir. Eğer yönetim planında, zemin katta bulunan dairelerin ve dükkanların asansör işletme giderlerine katılmayacağı belirtilmişse, bu hüküm geçerlidir. Ancak, bu tür hükümlerin adaletli ve eşitlik ilkesine uygun olmalıdır.

      Yönetim Planının Değiştirilmesi: Kanun, yönetim planının değiştirilmesi için tüm kat maliklerinin beşte dördünün oyunu şart koşar. Bu, önemli bir değişiklik yapılabilmesi için kat maliklerinin büyük bir çoğunluğunun anlaşmasını gerektirir. Bu süreç, kat maliklerinin bir araya gelerek, yönetim planında adil ve herkesin çıkarlarını gözeten değişiklikler yapma fırsatı sunar.

      Kat Maliklerinin Hakları ve Yükümlülüklerine İlişkin Özel Durumlar: Kanun, ortak giderlere katılmama, anagayrimenkulün yönetimine zarar verme gibi durumlar için özel hükümler içerir. Örneğin, ortak giderler ve avanslardan doğan borçların ödenmemesi, kat mülkiyetinin ihlal edilmesi gibi durumlar, kat maliklerinin haklarını korumak adına ciddi sonuçlar doğurabilir.

      Adalet ve Eşitlik İlkesi: Asansör kullanımı gibi spesifik durumlar, yönetim planında özel olarak ele alınabilir. Ancak, her türlü düzenleme ve uygulama, adalet ve eşitlik ilkesine uygun olmalıdır. Eğer zemin kat daire sahipleri asansörü kullanmıyor ve bu hizmetten faydalanmıyorsa, giderlere katılımları konusunda adil bir düzenleme yapılması mantıklıdır.
      Yönetim planı ve kat mülkiyeti ile ilgili konularda, adil bir çözüme ulaşmak için diğer kat malikleri ile iletişim kurmak ve gerektiğinde kanuni haklarınızı araştırmak önemlidir. Bu tür durumlar, genellikle kat malikleri arasında diyalog ve anlaşma yoluyla çözülebilir. Çözülemiyorsa çoğunluk sağlanıp yönetim planını değiştirmek denenmelidir.

  21. blank
    Niyazi Hayal

    Merhaba,
    Yıllık kontrolde asansörümüz kırmızı etiket aldı ve eksikliklerin giderilmesi için 60 gün süre verildi (Süre dolmak üzere),
    Yönetim hane başı 550 lira toplanmasını asansörün eksiklikleri giderilmez ise asansörün kapatılacağını ilan etti,
    Bu bu şekil ilan etik mi?

    Hissesine düşeni ödemeyen olur ise hem asansörün bakımının devamı için hem de payına düşeni ödemeyen kat maliki için yönetimin yapacağı işlem yok mudur,
    Yönetimin yapacağı işlemi yönetim ihmal eder ise asansör kapatılır kapalı kalır ise yönetim hakkında ne gibi işlem yapmak gerekir?

    1. blank
      Av.Mehmet Mert SEZGEN

      Asansörün yıllık denetimde kırmızı etiket alması, bu durumun güvenlik açısından riskli olduğuna işaret eder ve 60 gün içerisinde sorunların giderilmesi için verilen süre, standart bir prosedürü takip etmektedir. Bu süreçte asansörün kullanımının yasaklanması, hem insanların hem de malın güvenliği açısından önemli bir önlemdir.

      Yönetimin her bir daire sahibinden 550 TL toplama kararı ve gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde asansörün kapatılacağının duyurulması, yasal ve etik açıdan uygun bir adımdır. Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 37. maddesi uyarınca, yönetim, binanın ortak alanlarının bakım ve onarımından sorumludur ve bu, asansörün periyodik bakımı ve onarımını da kapsar.

      Kat malikleri tarafından ödeme yapılmazsa yönetim birkaç yol izleyebilir:

      – Borçlu kat malikine borcunu içeren bir ihtarname göndererek, yasal faizi ile birlikte borcun ödenmesini talep edebilir.

      Yönetim bu adımları atmaz ve asansör sorunları çözülmeden kullanılmaya devam ederse, asansörün kapatılması ve mühürlenmesi riski bulunmaktadır. Bu, binada yaşayanların mağduriyetine yol açacaktır.

      Eğer yönetim ihmal ederse, kat malikleri şu adımları atabilir:

      – Yönetim kuruluna yazılı bir dilekçe ile durumun düzeltilmesini ve asansörün tekrar kullanıma açılmasını talep edebilirler.
      – Talep karşılanmazsa, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak geçici bir tedbir kararı alabilirler.
      – Yönetim kurulunun ihmali nedeniyle tazminat davası açabilirler.

      Asansörün kullanılamaması, binada yaşayanlar için ciddi bir sıkıntı yaratacağından, kat maliklerinin bir araya gelerek bu sorunu çözmeye çalışmaları en mantıklı yaklaşım olacaktır. Bu amaçla, yönetim kurulu ile görüşülerek, gerekli onarım için kaynakların nasıl sağlanacağı konusunda bir anlaşmaya varılabilir.

      Son olarak, asansörün bakım ve onarım işlemlerine ilişkin tüm belgelerin ve faturaların yönetim tarafından saklanması önemlidir.

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Nisan 19, 2024
Bölge Adliye Mahkemesi Savcısının Karara İtirazı
blank
Nisan 19, 2024
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Karara İtiraz Edebilir Mi?
blank
Nisan 18, 2024
Bekçi Durdurup Kimlik Sorabilir Mi?
blank
Nisan 18, 2024
Trafik Cezasına Karşı Dava Açmak Ödemeyi Durdurur Mu?
blank
Nisan 18, 2024
Selektör Cezası ve İptali
blank
Nisan 17, 2024
Halı Silkeleyen Üst Komşuyu Nasıl Hapse Attırırız?
blank
Nisan 16, 2024
Dedeye Karşı Nafaka Davası Açılabilir Mi?
blank
Nisan 9, 2024
Avukatın Ofisine Gidip İcra Borcu Öderken Dikkat Edilecekler
blank
Nisan 9, 2024
İcra Borcum Var Ne Yapmam Gerekir?
blank
Nisan 8, 2024
Eşcinsel Dolandırıcılığı Tuzağı Gay Gibi Şantaj ve İfşa Suçu
blank
Nisan 4, 2024
Kredi Kart Aidat İadesi Nasıl Alınır?
blank
Nisan 3, 2024
İmara Aykırı Yapılarda Devlet Ne Yapar? Pratik Özet
blank
Nisan 2, 2024
Oy Kullanmama Cezası Nedir?
blank
Nisan 1, 2024
Yapı Tatil Zaptıyla İmara Aykırı Yapının Düzeltilmesi İçin 30 Gün Süre Verilmezse Ne Olur?
blank
Nisan 1, 2024
Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Düzenlenir ve İptal Edilir
× Avukata Sor