Dilekçe almayan memur hangi suçu işler?

Dilekçe hakkı, vatandaşların ve Türkiye’de ikamet eden yabancıların kendileriyle veya kamu ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında, yetkili makamlara ve Türkiye Büyük Millet Meclisine yazı ile başvurma hakkıdır. Bu hak, Anayasamızın 74. maddesinde ve 3071 sayılı Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun’da düzenlenmiştir.

Dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi ise, kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi şeklinde tanımlanan bir suçtur. Bu suç, Türk Ceza Kanunu’nun 121/1. maddesinde şöyle düzenlenmiştir:

“Kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi halinde, fiili işleyen kamu görevlisi altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Nasıl İspatlarız ?

Normal şartlarda ses ve görüntü kaydı yasak olsa dahi suçu ispatlamak için ses ve görüntü kaydı alabilirsiniz. Yanınızda tanıklarınızı hazır edip dilekçeyi verdiğinizi ancak memur tarafından alınmadığını ispatlayabilirsiniz.

Hangi Kurumlar Dilekçe Almak Zorundadır?

Devletin tüm resmi kurumları verilen dilekçeleri almak zorundadır. Belediyeler, valilikler, göç idaresi müdürlüğü, bakanlıklar gibi tüm kurumlar evrak kayıt bürosundan dilekçeleri kayda alırlar.

Göç İdaresi Müdürlükleri Sorunu

Göç idaresi müdürlükleri keyfi şekilde sorun çıkarmakta özellikle dilekçe almamak için kavga bile çıkarmaktadır. Göç idaresi memurları gelen yabancılara ülkeyi işgal edecek dış mihraklar gözüyle bakıp kimi zaman evrakları iade edip kapı dışarı etmektedir.

Dilekçe hakkı engellenemez. Göç Müdürlükleri dilekçe hakkınızı engellemeye çalışıyor ise WHATSAPP hattımızdan bize ulaşın. Size bu hak ihlalinin önlenmesi için yol gösterelim. Şikayet yolları ve yapmanız gerekenleri anlatalım ve işbirliği ile süreci yönetelim.

Memurun Dilekçeyi Beğenmeme Hakkı Var Mı?

Memur dilekçe kötü bile yazılmış olsa kayda almak zorundadır. Evrak kayıt görevlisi dilekçe içeriğini denetleyemez. Denetleme yetkisi dilekçenin yazıldığı makama aittir.

Savcılık Aşaması

Ses görünü ve tanıklarınızı hazır ederek savcılığa şikayetçi olarak dilekçenizin kayda alınmadığını iddia ederek şikayetçi olabilirsiniz. Suçun sabit olduğu anlaşılırsa memur hakkında soruşturma başlatılacak ve ceza davası açılacaktır.

Tazminat Davası

Dilekçenin kayda alınmamasından kaynaklı maddi bir zararınız varsa ilgili memur ceza aldıktan sonra ona karşı tazminat davası açabilirsiniz. Eğer işyeri ruhsatı alınamadıysa, işletmenin kapalı kalması nedeniyle doğacak zararlar da talep edilebilir.


Dava ve Karar: Mahalli mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle dosya incelenerek, gereği düşünüldü:

Belediye Başkanı olarak görev yapan sanık H…’in talimatıyla maiyetinde memur olan sanık S…’ün, suç tarihinde katılanlar adına avukatları tarafından verilen akaryakıt istasyonu işletme ruhsatı talebi içerikli dilekçe ve eklerini kabul edip kayda almadığının dosya kapsamıyla sübuta erdiği, ancak TCK’nın 257. maddesinin genel, tali ve tamamlayıcı bir hüküm olup görevi kötüye kullanma suçunun oluşumu için eylemin Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanmamış olması gerektiği, sanıkların eylemlerinin ise TCK’nın 121/1. maddesinde ”kişinin belli bir hakkı kullanmak için yetkili kamu makamlarına verdiği dilekçenin hukuki bir neden olmaksızın kabul edilmemesi” şeklinde tanımlanan dilekçe hakkının kullanılmasının engellenmesi suçunu oluşturduğu gözetilmeden, yanılgılı ve dosya kapsamıyla örtüşmeyen gerekçelerle yazılı şekilde beraat hükümleri kurulması,

Kanuna aykırı, katılanlar vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükümlerin 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi de gözetilerek CMUK’nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26.05.2015 tarihinde oybirliği ile, karar verildi.YARGITAY 5. Ceza Dairesi Esas: 2013 / 7283 Karar: 2015 / 11885 Karar Tarihi: 26.05.2015

AVUKATA SOR

blank

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Eylül 3, 2024
Trafik Kazası Sonrası Arayan Çantacıların Dolandırıcılık Tuzağı
blank
Eylül 2, 2024
Yabancıları Dilekçe Yazma Vaadi İle Dolandıranlar
blank
Ağustos 3, 2024
Mirasta İade ve Denkleştirme Davası Detaylı Rehber
blank
Ağustos 3, 2024
Gümrükte Kaldım Para Yolla Diyen Kadınlar Erkekleri Dolandırıyor
blank
Ağustos 1, 2024
Kocası Ölen Eşin Çocukları ve Üstsoy İle Beraber Miras Payı Nedir?
blank
Temmuz 26, 2024
Manevi Tazminat Davası Açarsan Parasal Sınıra Takılmadan İstinaf Edebilirsin
blank
Temmuz 8, 2024
Tanık Duruşmaya Gitmezse Ne Olur? Tanık Duruşmadan Nasıl Kaçabilir?
blank
Temmuz 5, 2024
Tek Taraflı Kazada KASKO Ödemesi Sürücüye İtiraz ve Dava
blank
Temmuz 5, 2024
Üfürükçü Sözde Hocaların Söyledikleri Suç Mu?
blank
Temmuz 2, 2024
Çekle Araba Dolandırıcılığı Büyük Tuzak
blank
Temmuz 2, 2024
Yasadışı Bahis Dolandırıcılarının Yeni Tuzağı Para İadesi
blank
Haziran 28, 2024
Gürültücü Komşuya Karşı Hukuk Savaşı Rehberi
blank
Haziran 14, 2024
Avukat Kimlik Kartı Fotoğrafı İle İnsanları Dolandırıyorlar
blank
Haziran 10, 2024
Başıboş Sokak Hayvanları Uyutulabilir Mi?
blank
Haziran 10, 2024
Vekaletname 10 Yıl Mı Geçerlidir?
× Avukata Sor