İnfaz Nasıl Hesaplanır? Online İnfaz Hesaplama

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

İçindekiler

  1. Giriş
  2. Yatar Hesabı Nedir?
    • Cezaevindeki Hükümlülerin Durumu
    • Hükümlülerin Cezalarının Hesaplanması
  3. İnfaz Hesabı Nedir?
    • Koşullu Salıverme ve Denetimli Serbestlik
  4. Yatar Hesabı ve İnfaz Hesabı Arasındaki Farklar
  5. Yatar Hesapla Nedir?
  6. Yatar Hesapla Nasıl Yapılır?
  7. İnfaz Hesapla Nedir?
  8. İnfaz Hesapla Nasıl Yapılır?
  9. İnfaz Hesapla ve Yatar Hesapla Arasındaki Farklar
  10. Koşullu Salıverme ve Denetimli Serbestlik
  11. Yatar Hesabı ve İnfaz Hesabı Önemi

Ceza sistemi, suçluların cezalarının belirlenmesi ve uygulanması için bir dizi prosedür kullanır. Bu prosedürler arasında, yatar hesabı ve infaz hesabı hesaplamaları da yer almaktadır. Yatar hesabı, hükümlülerin cezaevinde kaç yıl yatacağını hesaplamak için kullanılırken, infaz hesabı ise, hükümlülerin cezaevindeki davranışlarına bağlı olarak kaç yıl yatacağını hesaplamak için kullanılır. Bu makalede, yatar hesabı ve infaz hesabı hesaplamalarının nasıl yapıldığını, ceza sistemi açısından önemli olan diğer konuları ele alacağız.

İnfazı Durdurmak Mümkün Mü? Kesinleşmiş Cezadan Tahliye Alınabilir Mi?

Cezaevindeki kişinin yakınları infazının durdurulup durdurulamayacağına dair bir soru ile hukuk büromuza başvuruldu. Bayramda çocuklarıyla birlikte olmayı arzu eden müvekkilin 5 kesinleşmiş olmak üzere toplam 25 civarı ceza dosyası bulunmaktaydı. Bu inceleme sürecinde vatandaş portalı kullanılarak tüm ceza dosyaları eksiksiz bir şekilde ele alındı.

Cezaevinde bulunmasına neden olan suçların detaylı bir incelemesi gerçekleştirildi. Vatandaş Portal üzerinden yapılan incelemede usuli bir hata tespit edildi. Müvekkilimizin temyiz hakkının haksız yere elinden alındığını tespit ettik. Bizden önceki yargılamada , dosyada avukat bulunmaması ve dolayısıyla itiraz sürecinin başlatılamamış olması, bu durumun gözden kaçırılmasına neden olmuştu.

Müvekkilin temyiz hakkının gasp edilerek cezaevine infaza alınmasına karşın, kanun yararına bozma talebinde bulunduk. Bu hızlı ve etkin müdahale sonucunda müvekkilimiz kapalı cezaevinden tahliye oldu. Müvekkilimizin hem hukuki haklarını koruma altına almış olduk, hem de çocuklarıyla birlikte bayramı geçirebilme fırsatını elde etmesine vesile olduk.

Hukuk büromuz, Vatandaş Portal üzerinden hukuki dosyalarınızın derinlemesine incelemesini gerçekleştirebilir.

Vatandaş Portal üzerinden dosyanın suretinde yapacağımız inceleme infaz sürecinin durdurulması ve cezaevindeki mahkumun tahliye edilmesi gibi önemli sonuçlara yol açabilir.

Bu nedenle, emsal karar arşivi geniş hukuk büromuzdan profesyonel danışmanlık hizmeti almanın kritik önem taşıdığını vurgulamaktayız.

Hakimin dosyada yaptığı bir hata, tahliye şansınız olabilir.


Yatar Hesabı ve İnfaz Hesabı Nedir ve Nasıl Yapılır?

Yatar hesabı ve infaz hesabı, hükümlülerin cezalarının hesaplanması için kullanılan yöntemlerdir. Yatar hesabı, hükümlülerin suçlarına, cezaevindeki tutukluluk sürelerine, suçun işleniş şekline ve hükümlülerin durumlarına göre değişiklik gösteren bir formüldür. Bu hesaplama yöntemi, hükümlülerin ceza süresini belirlerken, infaz hesabı ise, hükümlülerin cezaevindeki davranışlarına bağlı olarak ceza süresini değiştiren bir formüldür.

Yatar hesabı hesaplanırken, cezanın türüne, süresine ve indirimlerine dikkat edilir. İnfaz hesabı ise, hükümlülerin iyi halleri, çalışma süreleri ve diğer etmenler dikkate alınarak hesaplanır.

İnfaz hesabı ve yatar hesabı arasındaki fark, hükümlülerin ceza sürelerinin hesaplanmasında kullanılan farklı yöntemlerdir. Yatar hesabı, hükümlülerin ceza süresinin belirlenmesinde kullanılırken, infaz hesabı ise hükümlülerin cezaevindeki davranışlarına bağlı olarak ceza süreleri değiştirilir.

Bu hesaplama yöntemleri, hükümlülerin ceza sürelerinin hesaplanmasında büyük öneme sahiptir. Adaletin sağlanması ve suçluların cezalarının adil şekilde uygulanmasını sağlamak için bu hesaplama yöntemleri titizlikle uygulanmaktadır.

Çocukların İnfaz Hesabı Yatar Hesabı

Çocuklar için genel kurallar ve özel hallerde yatar hesabı – infaz hesabı konusu, Türk Ceza Kanunu’nda belirtilen suçlar için geçerlidir. İnfaz sürecinde yatar hesabı ve infaz hesabı yapılırken, genel kural olarak 1/2 indirim uygulanır. Ancak bazı suçlarda bu kuralın istisnaları bulunmaktadır. Kasten öldürme (TCK 81-82-83), neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama (TCK 87/2-d), işkence, eziyet (TCK 94-95-96), cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar (TCK 102-105 arası), özel hayata ve özel hayatın gizliliğine karşı suçlar (TCK 132-138 arası), uyuşturucu suçları (TCK 188), devlet sırları ve casusluk suçları (TCK 326-339 arası), örgüt kurma suçları, devlet istihbarat hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu kapsamında yer alan suçlar ile terör suçları gibi suçlarda ise yatar hesabı, infaz hesabı yapılırken 2/3 oranında uygulanır.

(5275 sayılı kanun geçici m.6/4)

30/3/2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından, tabi olduğu infaz rejimine göre

belirlenen koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün onbeş yaşını dolduruncaya

kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün; onsekiz yaşını dolduruncaya kadar ceza

infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınır.

Bu kural, çocuklar için de geçerlidir. Ancak çocuklar için yatar hesabı, infaz sürecinde farklı kriterlere göre belirlenir. Örneğin, çocuklar için hapis cezasının alt sınırının altında bir ceza verilmesi esastır. Ayrıca, çocukların cezalarının infazında, eğitim, öğretim, mesleki eğitim, rehabilitasyon ve sosyal uyum hizmetlerine öncelik verilir.

Sonuç olarak, infaz sürecinde yatar hesabı ve infaz hesabı yapılırken, suçun niteliği ve çocuk olup olmama gibi faktörlere göre farklı kriterler uygulanır. Suçun türüne göre belirlenen yatar hesabı, infaz süresinin belirlenmesinde önemli bir faktördür.

5275 sayılı CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUN

Çocuk kapalı ceza infaz kurumları
Madde 11- (1) Çocuk tutukluların ya da çocuk eğitimevlerinden disiplin veya diğer
nedenlerle kapalı ceza infaz kurumlarına nakillerine karar verilen çocukların barındırıldıkları
ve firara karşı engelleri olan iç ve dış güvenlik görevlileri bulunan, eğitim ve öğretime dayalı
kurumlardır.
(2) Oniki-onsekiz yaş grubu çocuklar, cinsiyetleri ve fizikî gelişim durumları göz
önüne alınarak bu kurumların ayrı ayrı bölümlerinde barındırılırlar.
(3) Bu hükümlüler, kendilerine özgü kurumun bulunmadığı hâllerde kapalı ceza infaz
kurumlarının çocuklara ayrılan bölümlerine yerleştirilirler. Kurumlarda ayrı bölümlerin
bulunmaması hâlinde, kız çocukları kadın kapalı ceza infaz kurumlarının bir bölümünde veya
diğer kapalı ceza infaz kurumlarının kendilerine ayrılan bölümlerinde barındırılırlar.
(4) Bu kurumlarda çocuklara eğitim ve öğretim verilmesi ilkesine tam olarak uyulur.

Suçun İşlendiği Tarih ve İnfaz Hesabı

Ceza hukuku, suç işleyen kişilere verilen cezaların adil bir şekilde belirlenmesini sağlayan bir hukuk dalıdır. Suçun işlendiği tarih, hükümlülerin ceza sürelerinin belirlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu nedenle, suçun işlendiği tarihin doğru bir şekilde belirlenmesi, hükümlülerin adil bir şekilde cezalandırılmasını sağlar.

İnfaz hesabı, hükümlülerin ceza sürelerinin hesaplanmasında kullanılan bir yöntemdir. Bu hesaplama yöntemi, hükümlülerin cezaevindeki davranışlarına, iyi hallerine, çalışma sürelerine ve diğer etmenlere göre ceza sürelerinin belirlenmesini sağlar. Ancak, infaz hesabı yapılırken suçun işlendiği tarihin doğru bir şekilde belirlenmesi de büyük önem taşır.

Suçun işlendiği tarih, infaz hesabında belirtilen tarihlerden önce veya sonra olabilir. Örneğin, bir hükümlü 2020 yılında bir suç işlemiş ve 10 yıl hapis cezası almıştır. Ancak hükümlü, suçu işlediği tarihten sonra kaçmış ve 5 yıl boyunca yakalanamamıştır. Hükümlü 2025 yılında yakalanarak cezaevine gönderilmiştir. Bu durumda, hükümlünün infaz hesabında suçun işlendiği tarih 2020 olarak belirlenir, çünkü cezaevindeki tutukluluk süresi, hükümlünün yakalandığı tarihten değil suçun işlendiği tarihten başlar.

Mükerrir Suçlarda İnfaz Rejimi

Mükerrirlik durumu, önceki cezanın kesinleşmesine bağlıdır. Yani, bir kişinin mükerrir sayılabilmesi için, önceden işlediği suçtan kesinleşmiş bir ceza almış olması gereklidir. Aksi takdirde, mükerrir sayılmaz. Örneğin, bir kişi önceki suçundan dolayı henüz ceza almadıysa veya cezası kesinleşmediyse, mükerrir sayılmaz. Ancak önceki suçundan dolayı ceza almış ve cezası kesinleşmişse, yeni işlediği suçla birlikte mükerrir sayılır.

Taksirli suçlarda, yani kişinin isteği veya kastı dışında gerçekleşen suçlarda, mükerrirlik durumu söz konusu değildir. Bu nedenle, bir kişi taksirli suç işlediği takdirde, daha önce benzer bir suçtan ceza almış olsa bile, mükerrir olarak kabul edilmez. Taksirli suçlar, öngörülemeyen ve istenmeyen bir sonucun ortaya çıkmasıyla gerçekleşen suçlardır ve kasten işlenen suçlardan farklıdır. Bu nedenle, mükerrirlik durumu sadece kasıtlı suçlarda geçerlidir ve taksirli suçlar bu kapsamın dışındadır.

UYAP (Ulusal Yargı Ağı Projesi) sistemi, Türkiye’deki tüm adli birimlerin kullandığı bir elektronik sistemdir. Bu sistem üzerinden mahkemeler, bir kişinin önceki suç kayıtlarını görüntüleyebilir ve suç kaydı olan kişilerin daha önce ne tür suçlar işlediğini öğrenebilirler. Bu bilgiler, mahkemelerin mükerrer suçlu olup olmadığını tespit etmesine yardımcı olabilir. Örneğin, bir kişi daha önce benzer bir suçtan hüküm giymişse ve şimdi benzer bir suç işlediyse, bu durum mükerrer suçlu olduğunu gösterir ve mahkemece daha ağır bir cezaya çarptırılabilir. Bu nedenle, UYAP sistemi mahkemelerin mükerrer suçlu olup olmadığını tespit etmek için önemli bir araçtır.

UYAP sisteminden elde edilen verilere göre, sanığın adli sicil kaydındaki İzmir 23. Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2008/52 Esas ve 2009/276 Karar sayılı ilamının sanık hakkında TCK’nun 142/2-b, 267/1 ve 58. maddeleri uyarınca mahkumiyet hükmüne ilişkin olduğu ve 5275 sayılı Yasa’nın 108/3. maddesi hükmü uyarınca ikinci kez tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda hükümlünün koşullu salıverilmeden yararlanamayacağı ve sanığın ikinci kez mürerrir olduğunun tespiti ile bu şekilde cezasının mükerrirlere özgü infaz rejimine göre çektirilmesine karar verilmesi yerine, yazılı şekilde hüküm kurulması,“Yargıtay Kararı – 17. CD., E. 2019/679 K. 2019/11276 T. 25.9.2019

Koşullu Salıverme Nedir ?

Koşullu salıverilme, mahkum olan bir hükümlünün cezaevinde belirli bir süreyi iyi bir davranış sergileyerek tamamlaması halinde, cezaevinde belirlenen şartlara uyduğu sürece koşullu olarak salıverilmesine olanak sağlayan bir mekanizmadır. Ancak hükümlü belirlenen şartlara uymazsa, koşullu salıverilme kararı geri alınabilir ve hükümlü yeniden cezaevine gönderilebilir.

Koşullu salıverilme, Türk infaz hukukunda önemli bir yere sahiptir ve hükümlünün yeniden topluma kazandırılması, cezaevinin olumsuz şartlarından korunması, tekrar suç işlemesinin önlenmesi ve hapis cezasının bireyselleştirilmesi amacıyla kullanılmaktadır. Ayrıca koşullu salıverilme, hükümlünün ıslah edilmesinde de önemli bir araçtır.

Koşullu salıverilme sayesinde, hükümlü belirli şartları sağladığı takdirde salıverilir ve kalan cezasını ceza infaz kurumu dışında denetim altında infaz eder. Denetim süresini iyi bir şekilde geçirdiği takdirde cezası infaz edilmiş sayılır, ancak yükümlülüklerine uygun davranmadığı takdirde belirli yaptırımlar uygulanabilir.

Koşullu salırverme hakkından yararlanabilmek için bazı şartlar vardır. Bunlar:

  • Hükümlünün cezasının en az üçte ikisini veya dörtte üçünü (terör suçları için) cezaevinde geçirmiş olması
  • Hükümlünün iyi hal raporu alması
  • Hükümlünün koşullu salırverme tarihinden önceki son bir yıl içinde disiplin cezası almamış olması
  • Hükümlünün koşullu salırverme tarihinden önceki son altı ay içinde firar etmemiş olması

Koşullu salırverme kararı, infaz hakimi tarafından verilir. Kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren hükümlü, denetimli serbestlik müdürlüğüne bağlı olarak belirli kurallara uymak zorundadır. Bu kurallar şunlardır:

  • Belirli aralıklarla denetimli serbestlik müdürlüğüne giderek imza atmak
  • Belirli saatler arasında evinde bulunmak
  • Belirli yerlere gitmemek veya belirli kişilerle görüşmemek
  • Alkol veya uyuşturucu kullanmamak
  • Topluma yararlı bir iş veya eğitim faaliyetine katılmak
  • Denetimli serbestlik memurunun verdiği diğer talimatlara uymak

Koşullu salırverme süresi boyunca hükümlü, bu kurallara uymadığı takdirde, koşullu salırverme kararı geri alınabilir ve hükümlü tekrar cezaevine gönderilebilir. Koşullu salırverme kararının geri alınması için, infaz hakimi tarafından bir duruşma yapılır ve hükümlünün savunması alınır. Hükümlünün savunması yetersiz bulunursa veya hükümlü savunma yapmazsa, infaz hakimi koşullu salırverme kararını geri alabilir. Koşullu salırverme kararının geri alınması halinde, hükümlünün cezasının kalan kısmı cezaevinde infaz edilir.

Koşullu salırverme, hem hükümlüler hem de toplum için faydalı bir uygulamadır. Hükümlüler, koşullu salırverme sayesinde aileleriyle ve sevdikleriyle daha erken kavuşabilir, iş hayatına veya eğitime devam edebilir ve topluma yeniden uyum sağlayabilirler. Toplum ise, koşullu salırverme sayesinde daha az maliyetli ve daha etkili bir infaz sistemiyle tanışabilir, suç oranlarının azalmasına ve toplumsal barışın artmasına katkı sağlayabilir.

ÖRNEK İNFAZ HESAPLAMALARI

HIRSIZLIK

Suçlu: Serkan

Suç: Hırsızlık

Ceza: 3 yıl 6 ay

Hesaplama: Serkan, 1 Haziran 2021 tarihinde hırsızlık suçu işledi ve 4 ay tutuklu kaldı.

Sanığa verilen ceza 3 Yıl 6 Ay hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası olanlar cezalarının 1/2 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceklerdir. Bu sebeple;

Koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi: 1 Yıl 9 Ay 2 Gün

Ceza süresi 1 yıldan fazla olduğundan; sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 9 Ay 2 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.


DOLANDIRICILIK

Suçlu: Melis

Suç: Dolandırıcılık

Ceza: 5 yıl

Hesaplama: Melis, 1 Mart 2022 tarihinde dolandırıcılık suçu işledi ve aynı gün tutuklandı. 120 gün tutuklu kaldı. Yargılandı ve dolandırıcılık suçundan 5 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Sanığa verilen ceza 5 Yıl hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası olanlar cezalarının 1/2 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceklerdir. Bu sebeple;

Koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi: 2 Yıl 6 Ay 2 Gün

Ceza süresi 1 yıldan fazla olduğundan; sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 1 Yıl 6 Ay 2 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılmalıdır.

120 gün tutuklu kaldığı süre infazdan düşülür. 1 Yıl 2 Ay 2 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.


UYUŞTURUCU TİCARETİ

Suçlu: Emre C.

Suç: Uyuşturucu ticareti

Ceza: 10 yıl 3 ay

Hesaplama:

Emre, 31.10.2018 tarihinden Ümraniye’de düzenlenen uyuşturucu operasyonunda yanında 2 kg paketlenmiş esrar ile yakalandı. 300 Gün tutuklu kaldı. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 yıl 3 ay hapis cezası ile cezalandırıldı.

Sanığa verilen ceza 10 Yıl 3 Ay hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası olanlar cezalarının 2/3 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceklerdir. Bu sebeple;

Koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi: 6 Yıl 10 Ay 3 Gün

5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesi gereğince; 30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, aşağıda belirtilen suçlar hariç, Denetim Süresi 1 yıldan, 3 yıla çıkarılmıştır. Ancak sanık aşağıda belirtilen suçlar kapsamındadır. Bu sebeple sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 5 Yıl 10 Ay 3 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra İnfaz Hakiminin vereceği denetimli serbestlik kararı ile denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesinin 4. fıkrası gereğince 30.3.2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından, tabi olduğu infaz rejimine göre belirlenen koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün onbeş yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün; onsekiz yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınır.

300 gün tutukluluk düşüldüğünde, 5 Yıl 3 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra İnfaz Hakiminin vereceği denetimli serbestlik kararı ile denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

TAKSİRLE ÖLDÜRME

Suçlu: Burak

Suç: Taksirle ölüme sebebiyet verme

Ceza: 6 yıl 8 ay

Hesaplama: Burak,

OLAY;

Alkollü sürücünün yaptığı kaza 7 Temmuz 2020 tarihinde meydana gelmiştir.

“Beylikdüzü’nde 240 promil alkollü halde araç kullanırken 17 yaşındaki Busenur ve 18 yaşındaki Sedef’e çarparak ölümlerine neden olan sürücü 6 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Kaza anında hız sınırının saatte 30 kilometre olduğu yerde 170 km ile giden sürücüye iyi hal indirimi de uygulandı. Karara itiraz eden Mekatronik Bölümü öğrencisi Busenur Ülüslar’ın babası Faruk Ülüslar, “Ne yazık ki mahkemede sanığa 6 yıl 8 ay hapis verdiler. Bunun da zaten yatarı 4 yıl ki zaten 4 yıl da yatırmayacaklar. İki ay sonra tahliye olacak.” dedi.” https://www.ntv.com.tr/turkiye/iki-olume-neden-olan-alkollu-surucuye-indirimli-ceza,4GeDkGX37E63sfTbgjfVzw#

Sanığa verilen ceza 6 Yıl 8 Ay hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası olanlar cezalarının 1/2 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceklerdir. Bu sebeple;

Koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi: 3 Yıl 4 Ay

Ceza süresi 1 yıldan fazla olduğundan; sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 2 Yıl 4 Ay HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

280 gün tutukluluk düşülüp hesaplandığında 1 Yıl 6 Ay 25 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

SİLAHLI KASTEN YARALAMA

Suçlu: Hasan D.

Suç: Netice Sebebiyle Ağırlaşmış Kasten Yaralama

Ceza: 8 yıl 3 ay

03.05.2019 tarihinde İstanbul Kadıköy’de yaşanan alacak verecek tartışmasından kaynaklı silahla yaralamada bir kişi ağır yaralanmış ve sakat kalmıştır. Diğer kişi kurşunlardan kaçmayı başarmış ufak sıyrıklarla atlatmış ancak hafif de olsa yaralanmıştır. Sanık 400 gün tutuklu kalmış ve 8 yıl 3 ay hapis cezası almıştır. İnfaz hesaplaması fikir vermek amaçlıdır.

https://www.hurriyet.com.tr/galeri-kadikoyde-silahli-saldiri-41201781/1

Sanığa verilen ceza 8 Yıl 3 Ay hapis cezasıdır. Süreli hapis cezası olanlar cezalarının 2/3 infaz kurumunda çektikleri takdirde, koşullu salıvermeden yararlanabileceklerdir. Bu sebeple;

Koşullu salıverilme süresi düşüldüğünde kalan infaz süresi: 5 Yıl 6 Ay 1 Gün

5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesi gereğince; 30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda, aşağıda belirtilen suçlar hariç, Denetim Süresi 1 yıldan, 3 yıla çıkarılmıştır. Ancak sanık aşağıda belirtilen suçlar kapsamındadır. Bu sebeple sanık denetimli serbestlikten doğrudan yararlanamamakla birlikte; 4 Yıl 6 Ay 1 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra İnfaz Hakiminin vereceği denetimli serbestlik kararı ile denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

30.03.2020 tarihine kadar işlenen suçlarda 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un Geçici 6. maddesinin 4. fıkrası gereğince 30.3.2020 tarihine kadar işlenen suçlar bakımından, tabi olduğu infaz rejimine göre belirlenen koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün onbeş yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, üç gün; onsekiz yaşını dolduruncaya kadar ceza infaz kurumunda geçirdiği bir gün, iki gün olarak dikkate alınır.

400 gün tutukluluk düşüldüğünde 3 Yıl 4 Ay 26 Gün HAPİS cezasını ceza infaz kurumunda çektikten sonra İnfaz Hakiminin vereceği denetimli serbestlik kararı ile denetimli serbestlikten yararlandırılarak serbest bırakılır.

NE KADAR YATACAĞINIZI İNFAZ HESAPLAMA İÇİN ONLİNE DANIŞMANLIK ALABİLİRSİNİZ

Related Posts

Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi

YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ KARARI (2024/38) – PAYDAŞLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI T.C. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 2023/5639 Esas, 2024/38 Karar, 08.01.2024 TC-YARGITAY-7-Hukuk-Dairesi-Esas-2023-5639-Karar-2024-38-Karar-Tarihi-08-01-2024İndir I. DAVA KONUSU Davacı, Malatya’da bulunan belirli taşınmazlardaki paydaşlığın (ortak mülkiyetin) giderilmesi amacıyla Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 698 ve...

AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!

Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuruda 5 Bin TL Üzerinde Harç Zorunluluğu: Adalet, Parası Olanın Mı? Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru, temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen bireyler için son çaredir. Ancak, devletin koyduğu harç engeli, bu yolun dar ve geçilmez bir...

SGK’dan İşçiye Kolaylık! İşten Ayrılış Kodunu Artık SGK Düzeltecek

İşten İstifa İle Çıkış Gösteriledi Nasıl Değişir? Eskiden işten çıkarıldıktan sonra hatalı ya da işçinin aleyhine bir çıkış kodu yazıldığında, bunu düzeltmek tam bir çileydi. İşçi, kıdem veya ihbar tazminatına hak kazandığını ispat etmek için mahkeme kapılarında sürünür, ardından SGK’ya...

GÖKSEM’de Bulunan Yabancı Avukatı İle Görüşebilir Mi?

GÖKSEM’de Avukat Görüşmelerine Dair Hukuki Durum ve Resmi Cevap Çanakkale Ayvacık’ta bulunan Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezi (GÖKSEM)‘de, yabancıların avukatlarıyla görüştürülmediğine dair olaylar yaşandığı yönünde bilgiler edinilmiştir. Bu durum üzerine, idareye yazılı bilgi edinme başvurusu yapılmış ve avukatların...

Arz Ederim Ne Demek?

Hukukta ‘Arz Ederim’ Ne Demek? Dilekçelerde Neden Kullanılır? Hukuki metinlerde sıkça karşılaşılan “arz ederim” ifadesi, birçok kişi için anlamı ve kullanımı merak edilen bir kavramdır. Özellikle dilekçelerde ve resmi yazışmalarda kullanılan bu terim, resmi bir kapanış ifadesidir. Peki, “arz ederim”...

Haksız Fiil Ne Demek? En Basit Anlatım

Haksız Fiil Nedir? Haksız fiil, bir kişinin bir başkasına zarar vermesi ve bunun yasalar tarafından yanlış kabul edilmesi durumudur. Yani, eğer biri başkasına zarar veriyorsa ve bu zarar hukuka aykırıysa, bu haksız fiildir. Haksız Fiilin 4 Temel Şartı Bir olayın...

İl Sınırlarında Alkol Tüketimi Tamamen Yasaklanabilir Mi?

ALENEN ALKOL TÜKETİMİ YASAĞI KARARININ İPTAL SEBEBİ NEDİR? (İstanbul 8. İdare Mahkemesi Kararı Üzerinden Açıklama) Bazı yasaklar, toplumun güvenliği ve huzuru için getirilir; ancak her yasak gerçekten gerekli midir? Peki ya bir düzenleme, bireysel özgürlüklerle çelişiyorsa ne olur? İstanbul’da, kamuya...

Taksir Ne Demek?

Taksirli Suçlar Nelerdir? Dikkatsizlik ve İhmalin Hukuki Sonuçları “Taksir” kelimesi, Arapça kökenli bir terimdir. Arapça’daki “قَصَّرَ” (kassara) fiilinden türemiştir. Bu fiil, “eksiltmek, azaltmak, kusurlu davranmak” anlamlarına gelir. Bu kökten türeyen “تَقْصِير” (taqsīr) kelimesi ise “kusur, ihmal, gevşeklik” anlamına gelir. Türkçeye...

Kötü Muamele ve İdare Aleyhine Manevi Tazminat

İdare Aleyhine Maddi ve Manevi Tazminat Davası Açılabilir Her ne kadar ülkemizde kaçak göçmenlerin varlığına karşı olumsuz bir bakış açısı hâkim olsa da, bu bireyler sınırlarımızı aştıktan sonra evrensel insan hakları çerçevesinde korunmayı hak ederler. İnsan onuru, coğrafi sınırlara hapsedilemeyecek...

Tanık Dinletmekten Vazgeçebilir Miyim?

Tanık Delilinden Vazgeçme Nasıl Olur? Yargılamalarda delillerin sunulması ve tanıkların dinlenmesi, davanın sonucunu etkileyen kritik adımlardır. Ancak bazen taraflar, delillerin yeterli olduğunu düşündüklerinde veya yargılamanın gereksiz yere uzamasını önlemek için tanık dinlemekten vazgeçebilirler. Bu durumda, hem tarafların hem de hakimin...

Yabancıları Dilekçe Yazma Vaadi İle Dolandıranlar

Yetki ve Bilgisi Olmayıp Dilekçe Yazanlar Mağduriyete Neden Oluyor Globalleşme ve artan göç hareketleri, farklı ülkelerde yaşayan yabancı uyrukluların sayısını her geçen gün artırmaktadır. Türkiye de bu göç hareketlerinden yoğun şekilde etkilenmekte olup, ülkemizde yaşayan yabancı uyrukluların çeşitli hukuki ve...

Gümrükte Kaldım Para Yolla Diyen Kadınlar Erkekleri Dolandırıyor

Havada Aşk Kokusu Var Bulgaristan’dan gelen, güzelliği ve zarafetiyle dikkat çeken bir kadın, amcamızla internet üzerinden tanışır. Sosyal medya aracılığıyla başlayan sohbetleri, kısa sürede derin ve samimi bir hale gelir. Kadının nazik tavırları, içten gülümsemesi ve etkileyici konuşmaları, amcamızın ona...

Tanık Duruşmaya Gitmezse Ne Olur? Tanık Duruşmadan Nasıl Kaçabilir?

Beni Tanık Yazmışlar Zorla Duruşmaya Götürürler Mi? Bu yazı Stj.Av.Ömer Batuhan DOĞAN’ın katkıları ile yazılmıştır. Tanık Nedir? Tanık, bir suça veya olaya şahit olan ve bu konudaki bilgi ve gözlemlerini mahkeme veya adli makamlar önünde beyan eden kişidir. Tanıklık, kamu...

Üfürükçü Sözde Hocaların Söyledikleri Suç Mu?

Elini Öpene Cennet Vaadi Son zamanlarda, dini inançları istismar eden bazı şahısların, halk arasında yanlış bilgi yayarak kamu düzenini bozma riski taşıdığı gözlemlenmektedir. Özellikle, bir şahsın kendisini dinlemenin 1000 kez cami yaptırmaktan daha sevap olduğunu iddia etmesi, bu tür istismarların...

Yasadışı Bahis Dolandırıcılarının Yeni Tuzağı Para İadesi

Yasadışı Bahis Tehlikesi Nedir? Dolandırıcılar yeni bir yöntem bularak bahis oynayanları hedef almaya başladılar. Bahis oynayanlar, kazançlarının yanlarına kar kalacağını düşünüyor ve bu faaliyetlerin yasadışı olduğunu göz ardı ediyorlar. Ancak, bu yazıda nasıl dolandırıldıklarını açıklıyorum. Türkiye’de bahis yasadışı olduğu için,...

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mart 21, 2025
WhatsApp Hesabınızın Kapanacağına Dair Gelen Mesajlar Gerçek mi? Dikkat: Dolandırıcılık Olabilir!
Mart 21, 2025
Sahte Avukat SMS Dolandırıcılarını Anlama Rehberi 2025
Mart 20, 2025
Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar ve Uyulması Gereken Esaslar
Mart 20, 2025
Yıkım İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar
Mart 20, 2025
Birden Fazla Katlı Yapılarda Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?
Mart 20, 2025
Yapı Kullanma İzni Nedir? Yapı Kullanma İzni Ve Ruhsat Arasındaki Fark Nedir?
Mart 18, 2025
Paranın Değer Kaybı Davası 2025 Güncel Karar Munzam Zarar
Mart 17, 2025
Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi
Mart 17, 2025
Ortaklığın Giderilmesi Davası: Mirasçılar Arasında İhale Mümkün mü?
Mart 17, 2025
AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!
Mart 17, 2025
Vefat Eden Yakınımın Mallarını Nasıl Öğreniriz?
Mart 14, 2025
Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur?
Mart 14, 2025
Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracı Otomatik Olarak Evden Çıkmak Zorunda mı?
Mart 13, 2025
Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi: Ne Anlama Geliyor?
Mart 13, 2025
Maaşını Eksik veya Geç Alan İşçiler Ne Yapabilir? Haklarınızı Biliyor Musunuz?
× Avukata Sor