İdari Dava Açmadan Önce Mutlaka Önce İdareye Başvuru Yapmalısınız


İdari Yolların Tükenmesi İlkesi: Hukuki Yollara Başvurmadan Önce İdari Başvurunun Esasları

Mahkemelerdeki dava yükünü biraz da olsa azaltmak ve idari başvuru yolunu zorunlu tutarak bazı anlaşmazlıkların öden çözümlenmesi planlanmıştır. Böylece her anlaşmazlık dava yoluna gitmeyecek ve önden çözülecektir.


  1. İdari Eylemlerle İlgili Başvuru Süreçleri Hakkı ihlal edildiği düşünülen idari eylemler sonucu bireyler, genelde doğrudan yargı yoluna başvurmak yerine öncelikle ilgili idareye müracaat etmelidir. Bu müracaat, söz konusu idari eylemin düzeltilmesini veya hakkın iadesini talep etme şeklinde gerçekleştirilebilir ve bu sürecin hukuki bir dava sürecine dönüşebilmesi için başvurulan idarenin olumsuz yanıt vermesi ya da belirli bir süre içerisinde hiçbir yanıt vermemesi beklenir.
    İdarenin haksız şekilde mahkeme kararını uygulamaması nedeniyle idare aleyhine açtığımız manevi tazminat davası öncesinde idareye bir başvuru yaptık ve 30 günlük süre sonunda zımni ret cevabı alarak davamızı usulüne uygun şekilde açtık.
  2. Gümrük Vergileri ve Cezalarına İtiraz Gümrük vergileri ve cezalarına itiraz süreçleri, özel bir prosedüre tabidir. Buna göre, gümrük vergisi ya da cezasının tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde ilgili üst makama, eğer böyle bir makam yoksa aynı makama itiraz edilmelidir. Bu sürecin, doğrudan hukuki bir dava sürecine evrilmesi için idari itiraz sürecinin olumsuz sonuçlanması veya hiç sonuçlanmaması gereklidir.
  3. Sosyal Güvenlik Mevzuatından Kaynaklanan Uyuşmazlıklar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve ilgili diğer sosyal güvenlik mevzuatı uyarınca, belirli uyuşmazlıklarda bireylerin doğrudan yargı yoluna başvurmadan önce Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapmaları gereklidir. Burada, bireyin başvurusunun reddedilmiş olması veya belirli bir süre yanıt alınamaması, yargı yoluna gidilmesi için bir ön koşul olarak aranmaktadır. (zorunlu sigortalılık sürelerinin tespiti hariçtir.)
  4. Sosyal Güvenlik Kurumu’na Yapılacak Ödemeler Sosyal Güvenlik Kurumu aleyhine hükmedilen asıl alacak, vekalet ücreti ve yargılama giderleri için, alacaklı ya da vekilinin, Kuruma, belge ve makbuzlarla desteklenen yazılı bir başvuruda bulunması ve Kurum tarafından belirtilen banka hesap numarasına, başvuru tarihinden itibaren otuz gün içinde ödeme yapması gereklidir. Bu süre zarfında cebri icra yollarına başvurulamaz.

blank

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Kasım 5, 2024
Kasım Ayı Kira Artış Oranı %62,02 Dikkat
blank
Ekim 22, 2024
Sıfır Aracım Boyalı Çıktı Ne Yapabilirim?
blank
Ekim 22, 2024
Ayıplı Araç Değişimi Para İadesi Araç İadesi Davası
blank
Ekim 16, 2024
Olaylı Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
blank
Ekim 10, 2024
Köfteden Domuz Eti Çıkması Hangi Suçu Oluşturur?
blank
Ekim 3, 2024
Maaşı SGK’ya Düşük Gösterilen İşçinin Fesih Hakkı
blank
Ekim 3, 2024
Kötü Muamele ve İdare Aleyhine Manevi Tazminat
blank
Ekim 3, 2024
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Reklam Yasağı ve Hukuka Aykırılıklar
blank
Ekim 2, 2024
Vekaletname Vekalet Çıkartamayan Yabancının Hakları
blank
Ekim 1, 2024
Postacının Usulsüz Tebligatında Bakılacak Noktalar
blank
Eylül 27, 2024
Yönetmelik İptali Davası
blank
Eylül 21, 2024
Tanık Dinletmekten Vazgeçebilir Miyim?
blank
Eylül 21, 2024
İran’da Hristiyanların Yaşadığı Zulüm ve Baskı
blank
Eylül 21, 2024
Uzun Süren Davada Eriyen Alacak ve AYM Zübeyde Tarar Kararı
blank
Eylül 3, 2024
Trafik Kazası Sonrası Arayan Çantacıların Dolandırıcılık Tuzağı
× Avukata Sor