Rekabet Kurumu Lastik Devlerine 3,6 Milyar TL Ceza Kesti
Rekabet Kurumu, otomotiv lastiği sektöründe yürüttüğü kapsamlı soruşturmayı tamamladı. Kurul; fiyat hareketleri, bayi kısıtlamaları ve çalışanların başka şirketlere geçmesini engelleyen uygulamalar nedeniyle sektörde faaliyet gösteren şirketlere toplam 3 milyar 633 milyon TL’yi aşan idari para cezası verdi.
Karar yalnızca lastik fiyatlarını ilgilendirmiyor. Dosyanın bir tarafında tüketici, diğer tarafında bayiler ve çalışanlar bulunuyor.
Rekabet Kurumu Lastik Şirketlerine Neden Ceza Verdi?
Rekabet Kurulunun tespitlerine göre bazı şirketler, ticari kararlarını rakiplerinden bağımsız biçimde almak yerine ortak veya birbirini takip eden davranışlar sergiledi.
Soruşturmada öne çıkan ihlaller şunlar oldu:
- Fiyat hareketlerine yönelik uyumlu eylemde bulunulması,
- Rakipler arasında rekabete hassas bilgi paylaşılması,
- Bayilerin yeniden satış fiyatlarına müdahale edilmesi,
- Bayilere bölge ve müşteri sınırlamaları getirilmesi,
- Çalışanların rakip şirketlere geçmesini engelleyen anlaşmalar yapılması,
- İş gücü piyasasına ilişkin ücret ve personel bilgilerinin paylaşılması.
Bir bayi, sattığı ürünün fiyatını kendisi belirleyemiyorsa ticari bağımsızlığını kaybeder. Bir çalışan daha yüksek ücret veren rakip şirkete geçemiyorsa iş gücü piyasasındaki pazarlık gücü ortadan kalkar.
Hangi Lastik Şirketine Ne Kadar Rekabet Cezası Verildi?
Rekabet Kurulunun açıkladığı ceza tutarlarına göre en yüksek ceza Brisa’ya verildi. Başlıca şirketlere uygulanan idari para cezaları şu şekilde açıklandı:
| Şirket | İdari para cezası |
|---|---|
| Brisa Bridgestone Sabancı | 1.019.069.577 TL |
| Goodyear Lastikleri Türk | 672.292.698 TL |
| Continental Türkiye | 397.294.083 TL |
| Hankook Lastikleri | 361.481.610 TL |
| Pirelli Otomobil Lastikleri | 292.432.145 TL |
| Prometeon Turkey | 206.763.817 TL |
| Michelin Lastikleri | 185.113.328 TL |
Soruşturma kapsamında Aydın Lastik ve Modül Lastik hakkında da idari para cezaları uygulandı. Daha önce uzlaşma yoluyla sonuçlanan dosyalarda verilen cezalar da dikkate alındığında sektöre uygulanan toplam yaptırım yaklaşık 3,6 milyar TL’ye ulaştı.
Çalışan Ayartmama Anlaşması Nedir?
Kararın en dikkat çekici bölümlerinden biri, şirketlerin çalışanların rakip firmalara geçmesini engelleyen uygulamalarına ilişkin tespitlerdir.
Rekabet hukukunda “çalışan ayartmama anlaşması” olarak adlandırılan bu uygulamalar, şirketlerin birbirlerinin çalışanlarına iş teklifi sunmamasını veya çalışan transferini zorlaştırmasını amaçlar.
Böyle bir düzen kurulduğunda çalışan daha yüksek ücret veren bir şirkete geçemez. İşverenler de nitelikli personel bulabilmek için maaşları ve çalışma koşullarını iyileştirmek zorunda kalmaz.
Rekabet yalnızca mağazadaki ürünün fiyatında yaşanmaz. İşverenler de çalışanlara sunulan ücret ve çalışma şartları bakımından birbirleriyle rekabet etmek zorundadır.
Lastik Bayilerine Getirilen Yeni Kurallar Neler?
Rekabet Kurumu yalnızca para cezası vermedi. Şirketlerin bayilik ve fiyat paylaşım sistemlerini değiştirmesi için de üç aylık süre tanıdı.
Getirilen yeni kurallar kapsamında:
- Her bayiye gönderilen fiyat listesinde bayiyi tanımlayan özel filigran bulunacak.
- Fiyat listeleri bütün bayilere toplu biçimde gönderilemeyecek.
- Her bayi, fiyat bilgilerine kendi kullanıcı adı ve şifresiyle erişecek.
- Fiyat ve iskonto bilgileri WhatsApp, e-posta veya benzeri yollarla toplu şekilde paylaşılamayacak.
- İleri tarihli fiyat bilgilerinin rakip şirketlere veya rakip bayilere aktarılması engellenecek.
- Rekabete hassas bilgileri paylaşan bayiler bakımından caydırıcı sözleşme hükümleri uygulanabilecek.
Bu önlemler, rakip şirketlerin bayiler üzerinden dolaylı biçimde birbirlerinin gelecek fiyatlarını öğrenmesini ve fiyat politikalarını buna göre şekillendirmesini engellemeyi amaçlıyor.
Rekabet Kurumunun Lastik Kararı Tüketici İçin Ne Anlama Geliyor?
Verilen ceza, bütün lastik fiyatlarının ertesi gün düşeceği anlamına gelmez. Karar nedeniyle tüketicilere otomatik olarak para iadesi yapılması da söz konusu değildir.
Ancak kararın piyasa bakımından verdiği mesaj açıktır. Şirketler fiyatlarını rakiplerinin kararlarına göre değil; maliyet, talep, ürün kalitesi ve kendi ticari stratejileri doğrultusunda belirlemelidir.
Bayiler hangi müşteriye, hangi bölgede ve hangi fiyatla satış yapacaklarına serbestçe karar verebilmelidir. Çalışanlar ise daha iyi ücret veya daha iyi çalışma koşulları sunan bir şirkete geçebilmelidir.
Piyasa rekabetten uzaklaştığında faturayı yalnızca tüketici ödemez.
Bayi ticari özgürlüğünü, çalışan ise ücret pazarlığı yapma gücünü kaybeder. Rekabet Kurumunun verdiği bu ceza, lastik sektöründeki fiyatlandırma, bayilik ve personel politikalarının artık eski şekilde devam edemeyeceğini gösteriyor.
Kaynak: Rekabet Kurumunun otomotiv lastiği sektörüne ilişkin soruşturma sonucunda yayımladığı kamuoyu açıklaması.












