Dolandırıcıya Para Yolladım Ne Yapmalıyım ?
Eğer dolandırıya giden parayı hızlıca alabilmek istiyorsanız elinizi çabuk tutmanız gerekir. Paralar banka hesaplarında toplanıp kısa süre içerisinde dolanrıcılar tarafından kripto para piyasalarına aktarılır. Bu esnada para suçüstü bir operasyonla kurtarılabilir.
Dolandırıcıya Yolladığım Parayı En Hızlı Nasıl Geri Alırım?
Hızlıca Şikayetçi Olun
İyi bir şikayet dilekçesi ile beraber emniyete başvurup şikayetinizi kayda sokun. Emniyet birimleri nöbetçi savcı ile irtibata geçip talimat alacaklardır. Burada şikayet dilekçesinde tüm detaylar belirtilmeli ve alıcının İBAN adresi bankası bildirilmelidir.
Bu esnada dolandırıcılarla konuşup onları oyalamanız ve daha çok para yollayabileceğiniz söylenerek oyalanmalıdır. Eğer dolandırıcı şikayet ettiğinizi anlarsa hesaplardaki parayı hızlıca farklı hesaplara aktarabilir.
Savcı eğer bu suçları önlemek istiyorsa ve üzerine gitmek istiyorsa, bankaya ivedi bir yazı yazarak hesapları dondurabilir. Bu esnada bankaya talimat vererek para çekmeye gelen olursa polise bildirilmesi gerektiğini söyleyebilir.
Dolandırıcı bankaya gittiğinde ilgili hesaptan para çekmek istediğinde, banka polisleri arar ve suçüstü şekilde yakalama gerçekleşir.
Adınıza Kayıtlı Kripto Para Hesabı Açıldıysa
Dolandırıcılar bazen vatandaşın kimlik bilgilerini çaldıktan sonra adına kripto para hesabı açmaktadır. Kripto para hesaplarından farklı kripto cüzdanlarına kaçırılan paranın izi sürülemez.
Kripto para şirketine savcı tarafından hızlıca müzzekere yazılarak hesaplar dondurulursa, dolandırıcıların hakimiyetindeki hesaplarda bulunan paralar transfer edilmeden yakalanabilir.
İnanıyormuş Gibi Görüştü Suçüstü Yakalattı
2017’de bir dolandırıcılık suçu işleyen Şaban , kendisini kamu görevlisi olarak tanıtarak bir emekli memuru dolandırmıştır. Şaban, emekli memura, onun adına kayıtlı sim kartların terör örgütü tarafından kullanıldığını ve bu durumdan kurtulması için 15.000 TL’lik bir kredi çekmesi gerektiğini söylemiştir. Emekli memur, eski bir polis olduğundan dolandırıcılığı fark edip, Asayiş Şube Müdürlüğüne başvurmuş ve sanığın tuzağını ortaya çıkarmak için 5 TL’lik bir ödeme yapmıştır. Şaban, bu paranın transferi sırasında yakalanmıştır.
“polis memurlarının şüpheliler ile temasa devam etmesinin kendisine söylendiğini, bunun üzerine kendisini ertesi gün arayan şüpheli ile sanki hala kendisini arayan şahsa inanıyormuş gibi görüştüğünü ve adı geçen sanığın yakalanması amacıyla, … hesabına 5 TL para gönderdiği, sanıkŞaban Yıldız’ın olay tarihinde Sirkeci postahanesine giderek suça konu 5 TL parayı çekmek suretiyle üzerine atılı dolandırıcılık suçunu işlediği iddia olunan olayda” Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2017/19544 E. , 2017/19462 K.
Suçüstü Yakalanan Dolandırıcı Emsal Bir Olayın Özeti:
- Suçun Niteliği: Nitelikli Dolandırıcılık.
- Suçun İşlenişi: Katılan, kendisini emniyet görevlisi olarak tanıtan bir kişi tarafından aranır. Bu kişi, katılan adına sahte bir nüfus cüzdanı çıkarılarak bankalardan para çekildiğini ve katılanın bankada bulunan parasını, sahte bir hesaba havale etmesini isteyerek dolandırır.
Mahkemenin Değerlendirmesi:
- Sanığın Eylemi: Sanık, katılanın hesabından 14.000 TL’yi kendi hesabına havale ettirir ve bu parayı bankadan çeker. Sanık, bankadan çıkışında polis ekipleri tarafından yakalanır.
- Mahkeme Kararı: Sanığın dolandırıcılık suçunu işlediği sabit görülerek TCK’nın 157/1, 62, 53, 52 maddeleri uyarınca mahkum edilir.
“İçtihat Metni” MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi SUÇ : Dolandırıcılık HÜKÜM : TCK’nın 157/1, 62, 53, 52 maddeleri uyarınca mahkumiyet Dolandırıcılık suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü; Katılanı cep telefonundan arayan ve kendisini emniyet görevlisi olarak tanıtan şahsın, katılanın adına sahte nüfus cüzdanı çıkartılarak bankalardan para çekildiğini katılana bildirip bankada hesabı bulunup bulunmadığını sorduğu, katılanın bankada 14.000 TL parasının olduğunu beyan ettiği, bunun üzerine arayan şahsın bu hesaptan sanık … adına açılmış hesaba 14.000 TL parayı havale yapmasını istediği, havale yapılan paranın seri numaralarının alınacağını ve kendisine iade edileceğini bu şekilde dolandırıcıların yakalanacağını söylediği, katılanın verilen talimat doğrultusunda hesabında bulunan 14.000 TL parayı sanık adına açılmış hesaba havale ettiği, sanığın hesabına gelen parayı almak üzere banka şubesine geldiği, parayı çektiği, bankadan çıktığında olay yerinde bulunan polis ekipleri tarafından yakalandığı, bu suretle sanığın dolandırıcılık suçunu işlediğinin iddia edildiği olayda; sanık savunması, katılan beyanı, uzlaştırma sağlanamadığına ilişkin rapor ve tüm dosya kapsamına göre, sanığın suçu işlediğinin sabit olduğu gerekçesine dayanan, sanığın mahkumiyetine ilişkin mahkemenin kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir. Bozmaya uyularak yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre; sanığın hükme yönelik ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, sanık hakkındaki hükmün ONANMASINA, 11.11.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.” Yargıtay 15. Ceza Dairesi 2018/1002 E. , 2020/11408 K.