Vekaletnamenin Geçerlilik Süresi

Genel Kurallar ve Şartlar

Vekaletnamenin geçerlilik süresi, vekaletnamenin düzenlendiği tarihte belirtilen süreye ve vekaletnamede belirtilen özel şartlara bağlıdır. Vekaletname, genel olarak süresiz olarak düzenlenebileceği gibi belirli bir süre ile sınırlandırılabilir.

Süresiz Vekaletnameler

Süresiz olarak düzenlenen vekaletnameler, vekalet veren kişi tarafından iptal edilmediği sürece geçerliliğini korur. Bu tür vekaletnameler, vekalet veren kişinin talimatlarına bağlı olarak uzun süreli işlerde kullanılmak üzere düzenlenir. Vekalet veren kişi, dilediği zaman vekaletnameyi iptal edebilir ve bu durumda vekaletname geçerliliğini yitirir.


Süreli Vekaletnameler

Belirli bir süre için düzenlenen vekaletnameler, o süre sonunda geçerliliğini kaybeder. Vekaletnamede belirtilen süre dolduğunda vekaletname otomatik olarak geçersiz hale gelir. Bu tür vekaletnameler, genellikle belirli bir iş veya proje için sınırlı bir süre boyunca geçerli olacak şekilde düzenlenir.

Vekaletnamelerin On Yıllık Geçerlilik Süresi

Mevzuatta on yıllık bir sınırlama yoktur. Vekaletnamelerin on yıl geçerli olduğuna dair yargı uygulaması bulunmaktadır. Ancak, çoğu mahkeme, vekaletnamenin on yıl süresi doldu diye geçersiz sayıp yargılamadan el çekmemektedir; yargılamaya devam etmektedir.

Sadece nadir durumlarda bazı mahkemeler, vekaletnamenin on yıl süresi geçtiği için sona erdiğine dair işlem yapmaktadır. ( KUNTMAN, O., Düzenlenmesinden İtibaren On Yıl Geçince Vekaletname Hükümsüz Hale Gelir mi?, İstanbul Barosu Dergisi, Cilt: 88, Sayı: 1, Ocak 2014, Sayfa: 701-705)
Ancak, güncel kararlarda vekaletnamenin on yıl süreyle geçerli olduğunu belirten ve bunu uygulayan bir yargı kararı bulunmamaktadır.

Uzun süren yargılamalar nedeniyle çoğu vekaletnamedeki on yıllık sürenin dolmuş olmasına rağmen, uyuşmazlıklar hala çözülememektedir. Bu durum, vekalet verenin iradesinin aktif olarak devam ettiğini, ancak yargıdaki iş yükü ve diğer sebeplerle sürecin uzadığını göstermektedir.

Yargıdaki iş yükünün artması ve uyuşmazlıkların çözülememesi, vekalet verenin iradesinin sona erdiği anlamına gelmez; bu durum tamamen yargı süreci ile ilgilidir. Yani vekaletname iradesinin ortadan kalktığı şekilde yorumlanamaz.


Vekaletnamenin Geçerliliğinin Sona Ermesi

Vekaletnamenin geçerliliği, belirli şartlar altında sona erebilir. Vekalet veren kişi, vekaletnameyi dilediği zaman iptal edebilir. Ayrıca, vekalet veren veya vekil olan kişinin vefatı, hukuki ehliyetini kaybetmesi gibi durumlar da vekaletnamenin geçerliliğini sona erdirebilir.

Yorum Bırakın

Recent Articles

Nisan 16, 2025
Otel Odasında Gizli Kamera Buldum, Dava Açabilir Miyim?
Nisan 16, 2025
TA3MMS Çağrı İşareti Ne Anlama Geliyor?
Nisan 15, 2025
Müstecir Ne Demek?
Nisan 15, 2025
Muvazzaf Askerlik Nedeniyle İşten Ayrılan İşçi Bedelli Askerlik Yaparsa Kıdem Tazminatı Alabilir mi?
Nisan 14, 2025
Kurye ve Dilenciler Giremez Yazısı Yasal Mı?
Nisan 14, 2025
Sahte Hukuk Bürosu Dolandırıcılarını İfşa Ettik İşte Dolandırıcıların Kullandıkları Yöntemler
Nisan 11, 2025
Döviz veya Altın Karşılığı Sözleşme Yaparsak Ne Olur? Cezası Var MI?
Nisan 11, 2025
Döviz veya Dövize Endeksli Olarak Yapılamayacak Sözleşmeler Listesi
Nisan 9, 2025
Kira Sözleşmesinde Kefil Olmak Ne Anlama Gelir? Kiracı Ödemezse Kefil Ne Kadar Sorumlu?
Nisan 9, 2025
Hakimin Vicdani Kanaati Nedir? CMK Vicdani Kaanat Düzenlemesi
Nisan 9, 2025
Apartman Sakinleri Arasındaki Kavga Suç Sayılır mı? Şikayet Nereye ve Nasıl Yapılır?
Nisan 8, 2025
Karşı Taraf Tanıktan Vazgeçerse Hâkim Ne Yapmalı? HMK 196 Ne Diyor?
Nisan 7, 2025
KDV Borcunuz Çıktı! – Mali Müşavirlik Adına Yapılan Yeni Nesil Dolandırıcılık
Nisan 7, 2025
İşyerinde Haksız Yere Hırsızlıkla Suçlandınız mı? İşte Kıdem Tazminatı Alarak Ayrılmanın Yolu
Nisan 7, 2025
Bir Gün Her Şey Susturulursa: Afetlerde Hayatta Kalmanın Sessiz Kahramanı Amatör Telsizcilik
× Avukata Sor