İpotekli Ev Nasıl Alınır? İpotekli Ev Alacağım Ne Yapmam Lazım? İpotekli Ev Almanın Yolları

İpotek Nedir?

İpotek, hukuk terminolojisi içerisinde, taşınmaz bir malın (genellikle konut, arsa veya iş yeri gibi gayrimenkuller) belirli bir borcun güvencesi olarak alacaklıya verilen bir rehin hakkıdır. İpotek hakkı, borçlunun borcunu ödemesi durumunda sona erer, borcun ödenmemesi halinde ise alacaklı, ipotekli taşınmazın satışını talep edebilir. Bu satıştan elde edilen gelir, borcun ödenmesi için kullanılır.


İpotekli Ev Nedir?

İpotekli ev, üzerinde böyle bir rehin hakkının bulunduğu gayrimenkulü tanımlar. Genellikle, bireylerin konut kredisi alabilmek için bankalara sunduğu teminattır. Birey, krediyi tamamen geri ödeyene kadar bu taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını tam anlamıyla kullanamaz. Kredi borcunu ödemekte gecikirse veya belirtilen taksitleri ödeyemezse, banka ipotek hakkını kullanarak söz konusu taşınmazı satma hakkına sahip olur.

blank

İpotekli Evin Hukuki Boyutları

Türk hukukunda, Medeni Kanun kapsamında ipotek hakları ve sınırlamaları düzenlenmiştir. İpotek hakkının kurulabilmesi için tapu sicil müdürlüğünde resmi bir işlem gerçekleştirilir. Bu işlem, hem borçlunun hem de alacaklının (genellikle bankanın) onayıyla gerçekleştirilir.

İpotek, borcun miktarına göre birinci, ikinci, üçüncü derece gibi sıralamalarla kurulabilir. Bu sıralama, taşınmazın satışından elde edilen gelirin hangi alacaklıya öncelikli olarak ödeneceğini belirtir.

Örnek;

blank

Ali, bir ev satın almak istiyor fakat elinde yeterli parası yok. Bankaya gidip kredi talebinde bulunuyor. Banka, Ali’ye istediği krediyi verebilmek için bir güvence istiyor. Bu güvencede Ali’nin almak istediği evi kullanmasına karar veriliyor. Eğer Ali, bankaya borcunu zamanında öderse hiçbir sorun yaşanmıyor. Ancak eğer borcunu ödeyemezse, banka, Ali’nin üzerine ipotek koyduğu evi satarak borcunu tahsil edebiliyor.

Peki, birden fazla alacaklı varsa, yani ev üzerinde birden fazla ipotek bulunuyorsa ne oluyor?

İşte burada ipoteğin derecesi devreye giriyor.

Örnek Durum:


Ali’nin sahibi olduğu bir ev var ve bu evin piyasa değeri 1 milyon TL. Ali, bu ev üzerine iki farklı ipotek koymuş durumda:

  1. Banka A’ya verdiği birinci dereceden ipotek için 400.000 TL borcu var.
  2. Banka B’ye verdiği ikinci dereceden ipotek için 200.000 TL borcu var.

Bu durumda Ali’nin toplam borcu 600.000 TL olacaktır. Eğer Ali bu borçları ödeyemez ve ev zorunlu satışa çıkarılırsa, elde edilen para ilk olarak Banka A’ya, ardından da kalanı ile Banka B’ye ödenecektir.


İşte İhtimaller:


  1. Ev 1 Milyon TL’ye Satıldı:
    • Banka A’ya 400.000 TL ödenir.
    • Banka B’ye 200.000 TL ödenir.
    • Kalan 400.000 TL Ali’ye gider.
  2. Ev 800.000 TL’ye Satıldı:
    • Banka A’ya 400.000 TL ödenir.
    • Banka B’ye 200.000 TL ödenir.
    • Kalan 200.000 TL Ali’ye gider.
  3. Ev 500.000 TL’ye Satıldı:
    • Banka A’ya 400.000 TL ödenir.
    • Banka B’ye 100.000 TL ödenir (Kalan bütçe bu kadar).
    • Kalan borç Banka B için devam eder.

Bu örnek durumlar, birden fazla ipotek derecesinin nasıl işlediğini ve öncelik sırasının ne olduğunu göstermektedir. Özellikle birden fazla ipotekli bir taşınmaz alırken, bu tür senaryoların iyi anlaşılması gerekmektedir. Çünkü, taşınmazın satışından elde edilecek para, ipotek sırasına göre alacaklılara ödenecektir. Bu nedenle, alıcı olarak taşınmazın tüm ipotek bilgilerini detaylıca incelemek büyük önem taşır.

Bu örnek, ipoteğin basitçe nasıl çalıştığını gösteriyor. Tabii ki gerçek hayatta bu süreç biraz daha karmaşık olabilir, ancak temel prensip budur.

blank

İpotekli Ev Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

İpotekli ev alırken dikkat edilecek en önemli husus bankadan ipotek miktarını öğrenmektir. Satıcı, üzerinde 500 bin lira ipotek olduğunu belirterek alıcıyı kandırabilir. Alıcı da, 500 bin lira ipotek olduğunu düşünerek bir yeri satın alabilir. Ancak, daha sonra bankaya güncel borcu ödemeye gelince, ipotek borcunda aksamalar ya da yüksek faizlerin işlemiş olduğu ortaya çıkarsa, maddi karışıklıklar yaşanabilir. Bu nedenle, satın alma işleminden önce satıcı ile birlikte bankaya giderek detaylı borç dökümü ve ipotek tablosunu almak oldukça önemlidir. Ayrıca, tapudaki ipotek bilgileriyle de kıyaslama yapmalı ve aradaki farkları sözleşmeye eklemek gerekir.

Örneğin, evin fiyatı 5 milyon lira ve üzerinde 3 milyon liralık ipotek varsa; alıcı, satıcıya 2 milyon lirayı peşin ödeyip, kalan 3 milyonluk borcu bankaya karşı kapatmalı ya da ipotek borcunu devralarak bankaya karşı borçlu olmalıdır.

1. Banka Bilgisini Doğrulama:
İpotekli ev alırken dikkat edilecek en önemli husus, bankadan taşınmazın üzerindeki güncel ipotek miktarını öğrenmektir.

2. Satıcıdan İpotek Bilgisi İsteme:
Satıcının ifade ettiği ipotek miktarını öğrenin. Örneğin; satıcı, üzerinde 500 bin lira ipotek olduğunu belirtiyorsa, bu bilgiyi not alın.

3. Güncel Borç Durumunun Kontrolü:
Bankaya giderek taşınmazın güncel borç dökümünü ve ipotek tablosunu alın. Böylece, olası aksamalar ya da yüksek faiz işlemelerini öğrenme şansınız olacaktır.

4. Tapu Bilgileriyle Kıyaslama:
Tapudan taşınmazın ipotek bilgilerini alın ve bankadan edindiğiniz bilgilerle kıyaslayın. Arada herhangi bir fark ya da uyumsuzluk varsa, bu konuyu detaylıca araştırın.

5. Sözleşmeye İpotek Bilgilerini Eklemek:
Satın alma işlemi sırasında hazırlanan sözleşmeye, taşınmazın ipotek bilgilerini ve aradaki farkları ekleyerek her iki tarafın da bu bilgilere hakim olmasını sağlayın.

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Kasım 5, 2024
Kasım Ayı Kira Artış Oranı %62,02 Dikkat
blank
Ekim 22, 2024
Sıfır Aracım Boyalı Çıktı Ne Yapabilirim?
blank
Ekim 22, 2024
Ayıplı Araç Değişimi Para İadesi Araç İadesi Davası
blank
Ekim 16, 2024
Olaylı Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
blank
Ekim 10, 2024
Köfteden Domuz Eti Çıkması Hangi Suçu Oluşturur?
blank
Ekim 3, 2024
Maaşı SGK’ya Düşük Gösterilen İşçinin Fesih Hakkı
blank
Ekim 3, 2024
Kötü Muamele ve İdare Aleyhine Manevi Tazminat
blank
Ekim 3, 2024
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Reklam Yasağı ve Hukuka Aykırılıklar
blank
Ekim 2, 2024
Vekaletname Vekalet Çıkartamayan Yabancının Hakları
blank
Ekim 1, 2024
Postacının Usulsüz Tebligatında Bakılacak Noktalar
blank
Eylül 27, 2024
Yönetmelik İptali Davası
blank
Eylül 21, 2024
Tanık Dinletmekten Vazgeçebilir Miyim?
blank
Eylül 21, 2024
İran’da Hristiyanların Yaşadığı Zulüm ve Baskı
blank
Eylül 21, 2024
Uzun Süren Davada Eriyen Alacak ve AYM Zübeyde Tarar Kararı
blank
Eylül 3, 2024
Trafik Kazası Sonrası Arayan Çantacıların Dolandırıcılık Tuzağı
× Avukata Sor