Corona virüs COVID-19 kapsamında ücretsiz izin verilebilir mi? Ne kadar süre ücretsiz izin verilebilir? İş Kanunu’nda virüs izni? Virüs nedeniyle tatil. Corona virüs COVID-19 nedeniyle işe gitmeme.

covid 19 yıllık izin

Son zamanlarda gündemde olan ve ekonomiyi çıkmaza sokan Corona virüs COVID-19 nedeniyle işçilerin ücretsiz izne çıkarılması( iş sözleşmesinin askıya alınması) sıklıkla sorulmaktadır.

Herhangi bir virüs salgını olsun veya olmasın işçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini dondurup askıya almasında bir engel yoktur. İş akdinin tarafların karşılıklı rızalarıyla askıya alınması durumu işçinin aleyhine bir düzenlemedir. İşçi, işyerine bağlı olmakla birlikte işe gitmemekte bunun karşılığında ise ücret almamaktadır.

İş sözleşmesinin askıya alınması usulü nasıldır? Yazılı form doldurmak gerekli midir? Yazılı olmazsa geçerli olur mu?

İş Kanunu 22/1 gereği işveren tarafından ücretsiz izne çıkarma önerisi yazılı olarak yapılmalı, işçi ise bu öneri 6 işgünü içerisinde yazılı olarak kabul etmelidir. Bazı yazarlar bu düzenleme işçi aleyhine olduğundan yazılı yapılmayan kabulün geçerli olmadığını savunmakla birlikte bazı Yargıtay kararları ise yazılı olarak yapılmasa dahi, sözlü mutabakatın geçerli olduğunu kabul etmektedir. 

Tarafların anlaşarak çalışma süresi ve ücreti yarıya indirmelerinde bir sakınca yoktur.

İş sözleşmesinin askıda kalma süresi ne kadar olmalı? İş sözleşmesi aylarca askıda kalır mı? İşçi tekrar ücret alarak işe dönmeyi talep edebilir mi? İşveren ne zaman tekrar işçiyi işe başlatmalıdır?

Yargıtay kararlarında belirtildiği üzere iş sözleşmesi makul bir süre için askıda tutulabilir. İş sözleşmesinin askıda tutulması ekonomik krize dayanıyorsa bu krizin hafiflediği an işçi işe başlatılmalıdır. İthalat nedeniyle hammadde kıtlığı yaşanıyor ise firma başka bir yerden hammaddeyi tedarik ettiği an iş sözleşmesi kaldığı yerden devam etmelidir.  

İşçi makul süre dolmasına rağmen işe başlatılmazsa ne olur? İşverenin haksız yere bekletmesi. İşçinin virüs nedeniyle oyalanması. Corona virüs COVID-19 geçmesine rağmen işe başlatmama.

İş sözleşmesinin sonsuza kadar askıda kalması beklenemez. İşçinin, makul süre dolmasına, şartlar normale dönmesine rağmen halen işe başlatılmaması durumunda,

iş sözleşmesi işveren tarafından haksız feshedilmiş sayılır. Burada işveren işe başlatmama iradesini ortaya koymaktadır. Sorunun ana kaynağı corona virüs, kriz değil süreci uzatan işverendir. İşçi sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir.

İşçi Corona virüs COVID-19 salgını bitene kadar beklemeli midir? Askıda kalan iş sözleşmesi yıllarca virüsün geçmesini mi bekleyecektir? İşçi Corona virüs COVID-19 nöbeti mi tutmalıdır ? İşçi Corona virüs COVID-19 nedenyile bozulan ekonominin düzelmesini mi beklemelidir?

İşveren her ne kadar faaliyetine devam etmek istese de Corona virüs COVID-19 buna izin vermeyebilir. Tarafların üzerinde anlaştığı ücretsiz izin dönemi sonsuza kadar sürmez, makul bir süre ile sınırlıdır. Makul süre kavramı her olaya göre değişiklik gösterir. Corona virüs COVID-19 salgını aylarca ve yıllarca devam ederse, işçinin aylarca ve yıllarca işsiz kalması beklenemez. İşçi makul bir süre bekledikten sonra iş sözleşmesini haklı olarak feshedip işçilik alacaklarını talep edebilir. 

Ücretsiz izin verilip evden çalışma yaptırılabilir mi? Covid-19 corona virüs nedeniyle evden çalışma mümkün müdür? Evden çalışana ücret ödenir mi?

İşçi sadakat borcu gereği, gerekiyorsa evden çalışarak işin devamlılığını  sağlamalıdır. Ancak işveren, işçiyi evden çalıştırıyor buna rağmen ücret vermiyorsa işçi haklı nedenle sözleşmeyi feshedebilir.

Ücretsiz izin konusunda uzlaşılamazsa ne olacaktır? İşçi ücretsiz izni kabul etmezse ne olur? İşçi izin yerine çalışmak isterse ne olur ? Zorlayıcı sebep nedir? İşe konu zorlayıcı sebepler nelerdir?

Savaş, darbe girişimi, sıkıyönetim, sokağa çıkma yasağı, sel baskını, sınırların kapatılması, pandemi Covid-19 virüs salgını gibi işverenin kusuru olmaksızın gelişen felaket durumlarda yaptırım İş Kanunu 24/3 ve 25/3. maddelerinde düzenlenmiştir.

İşçinin haklı fesih sebebi; ‘İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Bir haftadan fazla süre ile Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle devlet tarafından kapatılan eğlence mekanlarında çalışan bir garson, kahvehanede çay ocağında servis yapan çalışan, Starbucks’da kahve hazırlayan barista bu maddeye dayanarak haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebilir.

İşveren için haklı fesih sebebi; ‘İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

İşyerinin açık ve çalışıyor olmasına rağmen, Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanması, belli bir ilçenin karantinaya alınması nedeniyle işçinin bir haftadan fazla süre iş yerine gidememesi durumunda işveren haklı sebeple iş akdini feshedebilecektir.

Zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.

Yıllık ücretli iznin Covid-19 corona virüs salgını esnasında kullandırılması mümkün müdür? Yıllık izinde çalışma yapılır mı? Yıllık izinde yapılan çalışmalarda işçi ücrete hak kazanır mı ?

Yıllık izin, iş yerinde 1 yılını doldurmuş işçilerin kıdemlerine göre 14 gün ile 26 gün arsında izin yapmalarıdır. Bu esnada ise ücretlerin tamamı sanki çalışıyorlarmış gibi yatar, işçinin yıllık izin kullandığına dair yazılı beyanı alınır.

Eğer Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle işçi yıllık izne çıkarıldıysa bu süre işçinin hakkı olan tatilidir. Tatil süresinde çalışma yapılmaz. İşçi bu süreyi dinlenmek ve kendini sonraki çalışma dönemine hazırlamak için kullanmalıdır. Eğer yıllık izinde çalışma yapılıyorsa işçi yıllık izin yapmış sayılmaz ve ücrete hak kazanır. Ücretin verilmemesi haklı fesih sebebidir. İşçi sözleşmeyi haklı sebeple feshettikten sonra zorunlu arabuluculuk yoluna gitmeli, zamanaşımı sürelerini hesaba katmalıdır.

Covid-19 Kapsamında yapılan düzenlemeler nelerdir? Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği nedir?

İş Kanunu’na eklenen geçici 10.madde ile covid-19 virüs nedeniyle işten çıkarmalar 3 ay süre ile yasaklanmıştır. İşçinin kavga çıkarması, suç işlemesi gibi ahlak ve iyi niyet kurallarından kaynaklı çıkarma yapılabilir. Covid-19 kapsamda işverenlere çeşitli destekler sağlanmaktadır. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin desteği sıkça sorulmaktadır.

Haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak en az üçte bir oranında azaltılması ya da işyerindeki faaliyetin tamamen veya kısmen en az dört hafta süreyle durması durumunda işçiye 3 ay boyunca gelir desteği sağlanmasıdır. Başvuru İşkur’a işveren tarafından yapılır. Detaylar İşkur internet sitesinde yayınlanmıştır.

Virüs nedeniyle ücretsiz izne çıkarılan veya  işsizlik maaşı alamayan, 15 Mart’tan sonra işten çıkartılan işçilere işsizlik sigortası kolundan günlük 39,24 Türk lirası nakdi ücret desteği verilmektedir. Ücretsiz izin desteği 3 ay süre ile verilecek olup Cumhurbaşkanı tarafından 6 aya kadar uzatılabilir. Kural olarak ücretsiz izin konusunda işçi ve işverenin anlaşması gerekirken, Covid-19 kapsamında getirilen düzenleme gereği iş akdini feshetmek yasaklandığından ücretsiz izne çıkarmada işçinin rızasına gerek yoktur. İşçi sözleşmeyi feshederse haklı olmayacaktır.

Yukarıdaki başlıklarda yapılan açıklamalar geçerli olmakla birlikte, bu başlık altında Covid-19 süreci için yapılan özel düzenlemeye yer verilmiştir. Covid-19 geçtikten sonra uygulanmayacaktır.

Av.Mehmet Mert SEZGEN

Related Posts

blank

12 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete Değişiklik Özeti

12 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete Neleri Değiştirdi? 12 Aralık 2024 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan ve 7534 sayılı Kanun’la kabul edilen düzenlemeler, birçok kanunda değişiklik yaparak çeşitli alanlarda önemli yenilikler getirmiştir. Bu kapsamda, köy kanunlarından imar düzenlemelerine, yapı denetiminden kentsel...
blank

Köy Taşınmazları İçin Yeni Düzenleme: Hak Sahiplerine 31 Aralık 2028’e Kadar Ek Süre Tanındı

Köy Taşınmazlarında Yeni Haklar: 31 Aralık 2028’e Kadar Süre Uzatımı ve Önemli Detaylar 442 sayılı Köy Kanunu’nun geçici 5. maddesindeki sürenin 31/12/2028 tarihine kadar uzatılması sağlanmıştır. Geçici Madde 5’in düzenlemesini ve işlevini açıklayayım: Geçici Madde 5’in Fonksiyonu Bu düzenleme, köy...
blank

2025 Yılı Trafik Cezaları Listesi

Trafik İhlali2024 Ceza Tutarı (TL)2025 Ceza Tutarı (TL)Kırmızı ışıkta geçmek1.5072.168Alkollü araç kullanma (ilk yakalanma)6.4409.268Alkollü araç kullanma (ikinci yakalanma)8.07511.622Alkollü araç kullanma (üçüncü yakalanma)12.97818.678Ehliyetsiz araç kullanmak12.97818.678Emniyet kemeri takmamak691993Hız sınırını %10-30 aşmak1.5072.168Hız sınırını %30-50 aşmak3.1364.512Hız sınırını %50’den fazla aşmak6.4409.268Seyir halinde cep telefonu kullanmak1.5072.168Muayenesiz...
blank

Arabanın Sileceğini Kaldırmak Suç Mudur?

Sileceği Kaldırdığı İçin Hapis Cezası Mı? Hukuki Gerçekler Son zamanlarda medyada yer alan “sileceği kaldırdı diye hapis cezası aldı” başlıklı haberler, hukuki süreçlerin eksik ve yanıltıcı bir şekilde yorumlanmasına neden olmuştur. Bu tür durumların hukuk perspektifinden doğru bir şekilde ele...
blank

Uçağım Rötar Yaptı Geç Kaldım Nasıl Tazminat Alırım?

Uçuş Rötarında Haklarınız Neler? 10 Aralık 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan yeni yönetmelik, operasyonel nedenlerle 3 saat veya daha fazla geciken uçuşlarda yolcuların tazminat hakkını düzenlemektedir. Bu düzenleme, 4 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 441/(c)-7 maddesine dayanmaktadır. Kararname, uluslararası yolcu hakları standartlarını...
blank

Hisseli Gayrimenkulü Ucuza Alıp Dava Açma Rehberi

Hisseli Gayrimenkulde Yatırım Rehberi: Adım Adım İzale-i Şüyu Süreci Hisseli gayrimenkuller, doğru bilgi ve stratejiyle yüksek kazançlar sağlayan önemli bir yatırım aracı olabilir. Ancak, bu süreç hukuki bilgi gerektiren karmaşık aşamalar içerir. Bu rehberde, hisseli bir gayrimenkulün nasıl değerlendirileceğini, izale-i...
blank

Memura Karşı Yapılan Hakaretler Önödeme Kapsamında Değildir

Memura Karşı Yapılan Hakaretler Önödeme Kapsamında Değil Türk Ceza Kanunu (TCK) kapsamında memurlara karşı yapılan hakaretler, kamu görevlilerinin görevlerini yerine getirirken saygınlıklarını ve itibarlarını koruma amacı taşır. Bu tür hakaretler, diğer hakaret suçlarından farklı bir statüye sahiptir ve önödeme kapsamına...
blank

Trafik Kaza Dosyasını Çalıp Araba Seviste Kaldı Diyerek Para İsteyen Dolandırıcılar

Trafik Kazası Sonrası Araç Mahrumiyet Tazminatı ve Dolandırıcılık Yöntemleri: Bilgilendirme Rehberi Trafik kazası, bireyler için maddi zararın yanı sıra günlük yaşamı aksatan bir dizi soruna neden olur. Özellikle kazadan sonra aracın tamir için serviste kalması, araç sahibini ulaşım masrafları ve...
blank

Para Verip Hakaret Edebilir Miyiz?

Hakaret Suçunda Yeni Dönem: Para Cezası ve Ön Ödeme Sistemi Türk Ceza Kanunu’nun 125. maddesinde yapılan değişiklikler, hakaret suçlarına ilişkin yargılama süreçlerini önemli ölçüde değiştirdi. 9. Yargı Paketi ile birlikte sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle işlenen hakaret suçları için uzlaştırma...
blank

Aldatma ve Zina Arasındaki Fark Nedir?

Aldatma ve Zina Sebebiyle Boşanma Davası Cinsel İlişki ve Mesajlaşmak Farklı Sebepler Mi? Hangi Sebebe Dayanarak Boşanma Davası Açılabilir? Aldatma ve zina kavramları halk arasında genellikle aynı anlamda kullanılsa da hukuki olarak bu iki terim önemli farklar taşır. Türk Medeni...
blank

Kumar Oynayana Hapis Cezası Geliyor Mu?

Kumar Oynayana Hapis Cezası Geliyor Mu? Kumar ve bahis oynamak, birçok kişi için eğlenceli bir aktivite gibi görünse de Türkiye’de yasal olarak ciddi yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Özellikle cep telefonu üzerinden bahis uygulamaları kullanan kişiler de bu kapsamda değerlendirilir. İşte, Türkiye’deki mevcut...
blank

Hakkında Şikayet Var Diye Mesaj Geldi Dolandırılma Avukata Sor

Sosyal Medya Dolandırıcılıklarına Karşı Dikkat! Son dönemde sosyal medya platformlarında artış gösteren dolandırıcılık yöntemleri, kullanıcıların kişisel bilgilerini ele geçirmeyi hedefliyor. Özellikle bir şikayetiniz olduğu veya hesabınızın kapanacağı gibi tehditlerle gelen sahte mesajlar, sizi sahte bir bağlantıya yönlendirmek için tasarlanmıştır. Bu...
blank

E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?

Kira Sözleşmelerinin e-Devlet Üzerinden Yapılması Zorunlu mu? Son dönemde, kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden yapılması gerektiği konusunda kamuoyunda çeşitli açıklamalar yapılmıştır. Ancak, bu konuda bir kanun ya da yasal düzenleme olmaksızın “zorunluluk” iddiası doğru değildir. Hukuki olarak, bir yükümlülüğün yerine getirilmesinin...
blank

Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Tazminatını Alıp İşi Bırak

İşçinin Çalışma Koşullarının Kötüleşmesi ve Zorlaşması Daha Çok Çalış Daha Çok Yorul Daha Az Kazan İş sözleşmeleri, işverenle işçi arasında kurulan sürekli bir ilişkiyi ifade eder ve bu ilişki, tarafların karşılıklı hak ve yükümlülüklerini içerir. Ancak, iş ilişkisi devam ederken...
blank

MASAK Banka Dökümlerini Alabilir Mi? Bahis Parasını Yakalar Mı?

MASAK Bankalardan Hangi Bilgileri Alabilir? Bankacılık Kanunu ve Müşteri Gizliliği 19 Ekim 2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun “Sırların Saklanması” başlıklı 73. maddesi, bankaların müşterilere ait bilgileri koruma yükümlülüğünü düzenler. Bu maddeye göre, müşterilere ait bilgiler yalnızca yetkili mahkemeler...

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Aralık 12, 2024
Köy Taşınmazları İçin Yeni Düzenleme: Hak Sahiplerine 31 Aralık 2028’e Kadar Ek Süre Tanındı
blank
Aralık 12, 2024
2025 Yılı Trafik Cezaları Listesi
blank
Aralık 12, 2024
Arabanın Sileceğini Kaldırmak Suç Mudur?
blank
Aralık 10, 2024
Uçağım Rötar Yaptı Geç Kaldım Nasıl Tazminat Alırım?
blank
Aralık 8, 2024
Hisseli Gayrimenkulü Ucuza Alıp Dava Açma Rehberi
blank
Kasım 30, 2024
Memura Karşı Yapılan Hakaretler Önödeme Kapsamında Değildir
blank
Kasım 30, 2024
Trafik Kaza Dosyasını Çalıp Araba Seviste Kaldı Diyerek Para İsteyen Dolandırıcılar
blank
Kasım 28, 2024
Para Verip Hakaret Edebilir Miyiz?
blank
Kasım 25, 2024
Aldatma ve Zina Arasındaki Fark Nedir?
blank
Kasım 21, 2024
Kumar Oynayana Hapis Cezası Geliyor Mu?
blank
Kasım 21, 2024
Hakkında Şikayet Var Diye Mesaj Geldi Dolandırılma Avukata Sor
blank
Kasım 20, 2024
E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?
blank
Kasım 13, 2024
Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Tazminatını Alıp İşi Bırak
blank
Kasım 12, 2024
MASAK Banka Dökümlerini Alabilir Mi? Bahis Parasını Yakalar Mı?
blank
Kasım 12, 2024
Mahkemeye Posta Yolu İle Dilekçe Gönderilir Mi?
× Avukata Sor