EYT nedir ? EYT kimleri kapsar? EYT ne zaman yürürlüğe girecek?  EYT başvuru süreci nasıl olacak ? Emekli maaşı hesaplaması nasıl yapılacak? Kimler yüksek maaş alır ? İlk EYT maaşı ne zaman yatar ? EYT maaşı ne zaman yatar ? Emeklilik talep dilekçesi nasıl yazılır? EYT emeklilik dilekçe talep örneği ? EYT davası nasıl açılır?

İnternetten avukat tutulur mu ?

8 Eylül 1999 öncesi emeklilik sigorta girişi olan herkesi yaş şartı olmadan kapsar. Sigorta girişinin tespiti için açılması gereken dava hizmet tespit davası için tıklayın.

SSK’lı olanlar 25 yıl sigortalılık süresini doldurmuş erkeklerden,5000 gün prim ödemişlerse yaşları ne olursa olsun emekli olabileceklerdir. Kadınlarda ise sigortalılık süresinin 20 yılı doldurmuş olması gerekir.

Bağkur ve emekli sandığına tabi olanlarda ise 25 yıl sigorta süresinin dolduran erkeklerden 9000 gün prim ödenmiş ise emekli olabileceklerdir. Kadınlar ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 7200 prim günü olarak düzenleme yapılmıştır.

Düzenlemede görüldüğü üzere yaş sınırlaması yoktur. Yaş sınırlaması kaldırılmıştır. Prim günü ve sigortalılık süresini tamamlamamış olanlar ise kademe kademe bunları tamamladıkları oranda emekli olacaklardır.

Borçlanma ile EYT nasıl olur? Borçlanarak EYT’li olunur mu? EYT için borçlanmak mümkün müdür?

Borçlanma ile işe giriş tarihinin geri çekilmesini düzenleyen 5510 sayılı Kanun 41.maddesinin uygulanmasına bir engel yoktur. Bu maddenin uygulanmayacağına dair bir istisna getirilmemiştir.

Bu kapsamda askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanma, doğum borçlanması ve staj istinası gibi mevzuatta düzenlenen hakların kullanılması mümkündür.

EYT ne zaman yürürlüğe girecek ? EYT yürürlük tarihi?

Başvuru açıldığından e devlet üzerinden başvuru talep formu açılacaktır.

EYT başvurusu nasıl yapılır ?

E devlete girince arama kısmına emekli yazarak aratın. Resimlerdeki sarı işaretli butonlara tıklayarak ilerleyin.

Çalışan EYT’liler haklı sebeple iş akdini feshederek ( 08 kodu- Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyle) SGK’ya başvuruda bulunmalıdır. EYT’liler e devlet üzerinden yapacakları başvuruda istedikleri bankayı da seçebilecektir. Başvurunun nasıl yapılacağı yukarıdaki ekranda aşama aşama anlatılmıştır.

EYT maaş hesabı nasıl yapılır ?

Tüm emekli maaşı bağlananların yapıldığı gibi   3 dönem üzerinden hesaplanarak yapılacaktır.

1.DÖNEM

1999 yılı öncesi

2.DÖNEM

1999 yılı – 2008 arası

3.DÖNEM

2008’den sonrası

Şeklindedir.

Emekli aylığı hesabına  çalışılan yıllar,     aylık kazançları, çalışma süreleri,  yaş beklerken ödenen fazla primler, işe ara verip vermediklerine göre değişecektir.

Kimler daha yüksek maaş alır? Emekli maaşım ne kadar olacak ? Emekli maaşı hesaplama? Emekli maaşını nasıl yükseltiriz? Emekli maaşını yükseltmek için ne yapmak gerekir? Emekli maaşının yükselmesi için yapılacaklar ? Emekli maaşını artırmanın yolları ?

Prim gün sayısının çok olmasına göre değil, bildirilen prime esas kazancın tutarına göre emekli maaşı belirlenecektir. Başvurunun kabulünden itibaren takip eden ilk ay emekli maaşı hesaba yatırılacaktır.

Ne zaman emekli olacağımı nerden öğrenirim ? Ne zaman emekli olacağımı nasıl öğrenirim ? Emeklilik yaşı hesaplama nasıl yapılır ?  Emeklilik yaş hesaplama? Ne zaman emekli olurum? Ne zaman emekli olacağımı nasıl öğrenebilirim ? Ne zaman emekli olacağımı merak ediyorum ? Ne zaman emekli olabilirim ? Ne zaman emekli olurum EYT ? Ne zaman emekli olurum SGK ? Ne zaman emekli olurum 4a ?

E devlet üzerinden hesaplanması mümkündür. Sigorta kolu ve hizmet başlama tarihinin girilmesi gerekir.

https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim

EYT kabul edilmezse hizmet tespit açabilir miyim ? Hizmet tespit davası hangi koşullarda açılır?  Hizmet tespit davası açmanın şartları nelerdir? İşe giriş kaydım çıkmazsa dava açabilir miyim?

Sigortalılık başlangıç süresinin 8 Eylül 1999 öncesi olmaması nedeniyle başvuru reddedilirse hizmet tespit davası açılarak sigortalılık girişinin tespiti gerekecektir. Sigortalılık girişinin tespiti için açılacak hizmet tespit davaları ayrı bir yazının konusu olup detaylar barındırmaktadır.

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mart 21, 2025
WhatsApp Hesabınızın Kapanacağına Dair Gelen Mesajlar Gerçek mi? Dikkat: Dolandırıcılık Olabilir!
Mart 21, 2025
Sahte Avukat SMS Dolandırıcılarını Anlama Rehberi 2025
Mart 20, 2025
Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar ve Uyulması Gereken Esaslar
Mart 20, 2025
Yıkım İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar
Mart 20, 2025
Birden Fazla Katlı Yapılarda Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?
Mart 20, 2025
Yapı Kullanma İzni Nedir? Yapı Kullanma İzni Ve Ruhsat Arasındaki Fark Nedir?
Mart 18, 2025
Paranın Değer Kaybı Davası 2025 Güncel Karar Munzam Zarar
Mart 17, 2025
Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi
Mart 17, 2025
Ortaklığın Giderilmesi Davası: Mirasçılar Arasında İhale Mümkün mü?
Mart 17, 2025
AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!
Mart 17, 2025
Vefat Eden Yakınımın Mallarını Nasıl Öğreniriz?
Mart 14, 2025
Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur?
Mart 14, 2025
Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracı Otomatik Olarak Evden Çıkmak Zorunda mı?
Mart 13, 2025
Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi: Ne Anlama Geliyor?
Mart 13, 2025
Maaşını Eksik veya Geç Alan İşçiler Ne Yapabilir? Haklarınızı Biliyor Musunuz?
× Avukata Sor