COVİD-19 Yıllık İzin- Ücretsiz izin- Evden çalışma

Corona virüs COVID-19 kapsamında ücretsiz izin verilebilir mi? Ne kadar süre ücretsiz izin verilebilir? İş Kanunu’nda virüs izni? Virüs nedeniyle tatil. Corona virüs COVID-19 nedeniyle işe gitmeme.

Son zamanlarda gündemde olan ve ekonomiyi çıkmaza sokan Corona virüs COVID-19 nedeniyle işçilerin ücretsiz izne çıkarılması( iş sözleşmesinin askıya alınması) sıklıkla sorulmaktadır.

Herhangi bir virüs salgını olsun veya olmasın işçi ve işverenin karşılıklı anlaşarak iş sözleşmesini dondurup askıya almasında bir engel yoktur. İş akdinin tarafların karşılıklı rızalarıyla askıya alınması durumu işçinin aleyhine bir düzenlemedir. İşçi, işyerine bağlı olmakla birlikte işe gitmemekte bunun karşılığında ise ücret almamaktadır.

İş sözleşmesinin askıya alınması usulü nasıldır? Yazılı form doldurmak gerekli midir? Yazılı olmazsa geçerli olur mu?

İş Kanunu 22/1 gereği işveren tarafından ücretsiz izne çıkarma önerisi yazılı olarak yapılmalı, işçi ise bu öneri 6 işgünü içerisinde yazılı olarak kabul etmelidir. Bazı yazarlar bu düzenleme işçi aleyhine olduğundan yazılı yapılmayan kabulün geçerli olmadığını savunmakla birlikte bazı Yargıtay kararları ise yazılı olarak yapılmasa dahi, sözlü mutabakatın geçerli olduğunu kabul etmektedir. 

Tarafların anlaşarak çalışma süresi ve ücreti yarıya indirmelerinde bir sakınca yoktur.

İş sözleşmesinin askıda kalma süresi ne kadar olmalı? İş sözleşmesi aylarca askıda kalır mı? İşçi tekrar ücret alarak işe dönmeyi talep edebilir mi? İşveren ne zaman tekrar işçiyi işe başlatmalıdır?

Yargıtay kararlarında belirtildiği üzere iş sözleşmesi makul bir süre için askıda tutulabilir. İş sözleşmesinin askıda tutulması ekonomik krize dayanıyorsa bu krizin hafiflediği an işçi işe başlatılmalıdır. İthalat nedeniyle hammadde kıtlığı yaşanıyor ise firma başka bir yerden hammaddeyi tedarik ettiği an iş sözleşmesi kaldığı yerden devam etmelidir.  

İşçi makul süre dolmasına rağmen işe başlatılmazsa ne olur? İşverenin haksız yere bekletmesi. İşçinin virüs nedeniyle oyalanması. Corona virüs COVID-19 geçmesine rağmen işe başlatmama.

İş sözleşmesinin sonsuza kadar askıda kalması beklenemez. İşçinin, makul süre dolmasına, şartlar normale dönmesine rağmen halen işe başlatılmaması durumunda,

iş sözleşmesi işveren tarafından haksız feshedilmiş sayılır. Burada işveren işe başlatmama iradesini ortaya koymaktadır. Sorunun ana kaynağı corona virüs, kriz değil süreci uzatan işverendir. İşçi sözleşmeyi haklı nedenle feshedebilir.

İşçi Corona virüs COVID-19 salgını bitene kadar beklemeli midir? Askıda kalan iş sözleşmesi yıllarca virüsün geçmesini mi bekleyecektir? İşçi Corona virüs COVID-19 nöbeti mi tutmalıdır ? İşçi Corona virüs COVID-19 nedenyile bozulan ekonominin düzelmesini mi beklemelidir?

İşveren her ne kadar faaliyetine devam etmek istese de Corona virüs COVID-19 buna izin vermeyebilir. Tarafların üzerinde anlaştığı ücretsiz izin dönemi sonsuza kadar sürmez, makul bir süre ile sınırlıdır. Makul süre kavramı her olaya göre değişiklik gösterir. Corona virüs COVID-19 salgını aylarca ve yıllarca devam ederse, işçinin aylarca ve yıllarca işsiz kalması beklenemez. İşçi makul bir süre bekledikten sonra iş sözleşmesini haklı olarak feshedip işçilik alacaklarını talep edebilir.  

Ücretsiz izin verilip evden çalışma yaptırılabilir mi? Covid-19 corona virüs nedeniyle evden çalışma mümkün müdür? Evden çalışana ücret ödenir mi?

İşçi sadakat borcu gereği, gerekiyorsa evden çalışarak işin devamlılığını  sağlamalıdır. Ancak işveren, işçiyi evden çalıştırıyor buna rağmen ücret vermiyorsa işçi haklı nedenle sözleşmeyi feshedebilir.

Ücretsiz izin konusunda uzlaşılamazsa ne olacaktır? İşçi ücretsiz izni kabul etmezse ne olur? İşçi izin yerine çalışmak isterse ne olur ? Zorlayıcı sebep nedir? İşe konu zorlayıcı sebepler nelerdir?

Savaş, darbe girişimi, sıkıyönetim, sokağa çıkma yasağı, sel baskını, sınırların kapatılması, pandemi Covid-19 virüs salgını gibi işverenin kusuru olmaksızın gelişen felaket durumlarda yaptırım İş Kanunu 24/3 ve 25/3. maddelerinde düzenlenmiştir.

İşçinin haklı fesih sebebi; ‘İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıkarsa.

Bir haftadan fazla süre ile Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle devlet tarafından kapatılan eğlence mekanlarında çalışan bir garson, kahvehanede çay ocağında servis yapan çalışan, Starbucks’da kahve hazırlayan barista bu maddeye dayanarak haklı sebeple iş sözleşmesini feshedebilir.

İşveren için haklı fesih sebebi; ‘İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.

İşyerinin açık ve çalışıyor olmasına rağmen, Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanması, belli bir ilçenin karantinaya alınması nedeniyle işçinin bir haftadan fazla süre iş yerine gidememesi durumunda işveren haklı sebeple iş akdini feshedebilecektir.

Zorlayıcı sebepler dolayısıyla çalışamayan veya çalıştırılmayan işçiye bu bekleme süresi içinde bir haftaya kadar her gün için yarım ücret ödenir.

Yıllık ücretli iznin Covid-19 corona virüs salgını esnasında kullandırılması mümkün müdür? Yıllık izinde çalışma yapılır mı? Yıllık izinde yapılan çalışmalarda işçi ücrete hak kazanır mı ?

Yıllık izin, iş yerinde 1 yılını doldurmuş işçilerin kıdemlerine göre 14 gün ile 26 gün arsında izin yapmalarıdır. Bu esnada ise ücretlerin tamamı sanki çalışıyorlarmış gibi yatar, işçinin yıllık izin kullandığına dair yazılı beyanı alınır.

Eğer Covid-19 corona virüs salgını nedeniyle işçi yıllık izne çıkarıldıysa bu süre işçinin hakkı olan tatilidir. Tatil süresinde çalışma yapılmaz. İşçi bu süreyi dinlenmek ve kendini sonraki çalışma dönemine hazırlamak için kullanmalıdır. Eğer yıllık izinde çalışma yapılıyorsa işçi yıllık izin yapmış sayılmaz ve ücrete hak kazanır. Ücretin verilmemesi haklı fesih sebebidir. İşçi sözleşmeyi haklı sebeple feshettikten sonra zorunlu arabuluculuk yoluna gitmeli, zamanaşımı sürelerini hesaba katmalıdır.

SEZGEN HUKUK BÜROSU

Av.Mehmet Mert SEZGEN

Related Posts

WhatsApp Hesabınızın Kapanacağına Dair Gelen Mesajlar Gerçek mi? Dikkat: Dolandırıcılık Olabilir!

Dolandırıcılar Whatsapp Gibi Sahte Mesajlar Atıyor Günümüzde en sık kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, dolandırıcıların da hedefinde. Son dönemlerde birçok kullanıcı, WhatsApp’tan geldiği iddia edilen ve hesabın 24 saat içinde kapatılacağına dair mesajlar almaya başladı. Peki bu mesajlar gerçek...

Sahte Avukat SMS Dolandırıcılarını Anlama Rehberi 2025

Sahte Avukat Dolandırıcılığı: Tespit ve Korunma Rehberi Sahte Avukat Nasıl Anlaşılır? Hukuk Dolandırıcılığı Giderek Yayılıyor! Sahte Avukat Ve İşlemlerle İlgili Yanıltıcı Mesajlar Sahte avukatlar, yanıltıcı SMS’ler, sahte belgeler ve tehditkâr telefon aramaları… Türkiye’de her yıl binlerce kişi bu yöntemlerle mağdur...

Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar ve Uyulması Gereken Esaslar

Ruhsat Gerektirmeyen Yapılar Yapı ruhsatı, belirli alanlar içinde bir yapıya başlanabilmesi için belediyeler veya valiliklerden alınması gereken resmi bir izindir. 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında birçok yapının inşası ruhsata tabi tutulmuştur. Hatta inşaatın ilk aşaması olan hafriyat işlemi bile ruhsat...

Yıkım İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar

Yıkım İşleminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar İmar hukuku kapsamında yıkım süreci, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32. maddesi doğrultusunda belirlenmiş olup, bu süreçte yapı sahiplerinin hak ve yükümlülükleri net bir şekilde düzenlenmiştir. Kaçak yapıların tespiti, mühürlenmesi ve yıkım aşamaları gibi süreçlerin...

Birden Fazla Katlı Yapılarda Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?

Birden Fazla Katlı Yapılar ve Yapı Tatil Tutanağı Birden fazla ruhsatsız veya ruhsata aykırı kaçak yapı olması durumunda, her yapı için ayrı tespit yapılmalı, imara aykırılıktan etkilenen alan ve yapı sınıfı belirlenerek her biri için ayrı yapı tatil tutanağı düzenlenmelidir....

Yapı Kullanma İzni Nedir? Yapı Kullanma İzni Ve Ruhsat Arasındaki Fark Nedir?

Yapı Ruhsatı Nedir? Yapı Ruhsatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir? Yapı ruhsatı, belirlenen proje kapsamında inşaata başlamak için alınması gereken resmi bir belgedir. İnşaatın başlayabilmesi için yapı ruhsatının alınması şarttır. Yapı kullanma izni ise inşaat tamamlandıktan sonra, binanın ruhsata uygun yapıldığını...

Paranın Değer Kaybı Davası 2025 Güncel Karar Munzam Zarar

YARGITAY 6. HUKUK DAİRESİ KARARI: MUNZAM ZARARIN KABULÜ VE HUKUKİ DEĞERLENDİRME 1. Davanın Konusu ve Tarafların İddiaları Bu dava, borçlunun temerrüdü nedeniyle munzam zarar (aşkın zarar) talebine ilişkindir. Davacı, kooperatif üyesi olarak kendisine tahsis edilen konutun davalı kooperatifin borcundan dolayı...

Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi

YARGITAY 7. HUKUK DAİRESİ KARARI (2024/38) – PAYDAŞLIĞIN GİDERİLMESİ DAVASI T.C. Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, 2023/5639 Esas, 2024/38 Karar, 08.01.2024 TC-YARGITAY-7-Hukuk-Dairesi-Esas-2023-5639-Karar-2024-38-Karar-Tarihi-08-01-2024İndir I. DAVA KONUSU Davacı, Malatya’da bulunan belirli taşınmazlardaki paydaşlığın (ortak mülkiyetin) giderilmesi amacıyla Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 698 ve...

Ortaklığın Giderilmesi Davası: Mirasçılar Arasında İhale Mümkün mü?

İhaleye Sadece Mirasçılar Girsin Başkası Girmesin İstiyorum Nasıl Olacak? Mirasçılar arasında paylaşılamayan bir taşınmaz olduğunda, en sık başvurulan hukuki çözüm ortaklığın giderilmesi davasıdır. Bu dava, mirasçılar arasındaki mülkiyet ilişkisini sona erdirerek, herkesin hakkını net bir şekilde belirlemeyi amaçlar. Ancak burada...

AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!

Anayasa Mahkemesi’ne Bireysel Başvuruda 5 Bin TL Üzerinde Harç Zorunluluğu: Adalet, Parası Olanın Mı? Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru, temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen bireyler için son çaredir. Ancak, devletin koyduğu harç engeli, bu yolun dar ve geçilmez bir...

Vefat Eden Yakınımın Mallarını Nasıl Öğreniriz?

Mirasın Araştırılması (Terekenin Tespiti) Davası: Rehber Mirasın araştırılması, diğer adıyla terekenin tespiti davası, vefat eden kişinin (mirasbırakanın) bıraktığı malvarlığının eksiksiz ve doğru bir şekilde ortaya çıkarılmasını sağlayan hukuki bir süreçtir. Bu davanın temel amacı, mirasçıların haklarının kaybolmasını önlemek ve mirasın...

Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur?

Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur? Bir binanın yıkılacak derecede tehlikeli olup olmadığı, sadece teknik bir değerlendirme meselesi değildir. Bu tespit, doğrudan insanların can güvenliği ile ilgilidir. Deprem, sel veya benzeri doğal afetler sonrası birçok yapı...

Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracı Otomatik Olarak Evden Çıkmak Zorunda mı?

Ev Sahibi Sözleşme Bitti Çık Diyor Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki en yaygın yanılgılardan biri, kira sözleşmesi sona erdiğinde kiracının evi otomatik olarak boşaltmak zorunda olduğudur. Oysa, Türk Borçlar Kanunu‘na göre belirli süreli kira sözleşmesi, kiracının bildirimde bulunmaması halinde aynı...

Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi: Ne Anlama Geliyor?

Avukat Haklarını Koruyan Uluslararası Standartlar Hukukun üstünlüğü ilkesinin en önemli savunucuları olan avukatlar, zaman zaman mesleki faaliyetleri nedeniyle çeşitli baskı ve tehditlerle karşılaşabilmektedir. Bu durum, adaletin tesisi ve birey haklarının korunması açısından ciddi bir tehlike arz etmektedir. Avrupa Konseyi, bu...

Maaşını Eksik veya Geç Alan İşçiler Ne Yapabilir? Haklarınızı Biliyor Musunuz?

Maaşım Günlerce Gecikti Haklarım Nedir? Çalışıyorsunuz, emek veriyorsunuz ama maaşınız ya eksik yatıyor ya da sürekli geç ödeniyor… Bu durumda ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Türkiye’de işçilerin maaşlarını zamanında ve eksiksiz alma hakkı vardır. Peki, işveren bu kurala uymazsa? İşte...

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mart 21, 2025
WhatsApp Hesabınızın Kapanacağına Dair Gelen Mesajlar Gerçek mi? Dikkat: Dolandırıcılık Olabilir!
Mart 21, 2025
Sahte Avukat SMS Dolandırıcılarını Anlama Rehberi 2025
Mart 20, 2025
Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar ve Uyulması Gereken Esaslar
Mart 20, 2025
Yıkım İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar
Mart 20, 2025
Birden Fazla Katlı Yapılarda Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?
Mart 20, 2025
Yapı Kullanma İzni Nedir? Yapı Kullanma İzni Ve Ruhsat Arasındaki Fark Nedir?
Mart 18, 2025
Paranın Değer Kaybı Davası 2025 Güncel Karar Munzam Zarar
Mart 17, 2025
Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi
Mart 17, 2025
Ortaklığın Giderilmesi Davası: Mirasçılar Arasında İhale Mümkün mü?
Mart 17, 2025
AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!
Mart 17, 2025
Vefat Eden Yakınımın Mallarını Nasıl Öğreniriz?
Mart 14, 2025
Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur?
Mart 14, 2025
Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracı Otomatik Olarak Evden Çıkmak Zorunda mı?
Mart 13, 2025
Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi: Ne Anlama Geliyor?
Mart 13, 2025
Maaşını Eksik veya Geç Alan İşçiler Ne Yapabilir? Haklarınızı Biliyor Musunuz?
× Avukata Sor