Kaza yapıp kaçmanın cezası var mıdır ?
Trafik kazası yapıp kaçarsak ne olur ?
Trafik kazası yapıp kaçarsam hapis cezası alır mıyım ?
Olay yeri terk cezası 2023 kaza yerini terk ettiği için kesilen ceza nedir?
Trafikte kaza yapıp olay yerini terk etmenin cezası ?
Olay yerini terk etmek başlı başına hapis cezasına sebep olmaz ancak Karayolları Trafik Kanunu’na göre idari para cezası düzenlenir. Kaza olduğunu, şahsın vurup kaçtığını ispat ettiğinizde emniyet müdürlüğü gerekli cezayı keser.
Vurup kaçan araç değer kabına yol açarsa ne yapabiliriz? Değer kaybı nasıl alınır ? Araç hasarını nasıl alırız? Onarım masraflarını sigortadan isteyebilir miyiz?
Vurup kaçan şahıs araçta zarara neden olmuş olabilir. Hasardan çok yandan darbe alan ve kapısı değişen aracın hasar sorgu kaydının çıkması aracı satarken değer kaybına yol açabilir.
Aracın onarımı 10.000 TL tutmuş olabilir ancak kimse iki kapsı onarım görmüş belki değişmiş bir araba satın almak istemeyeceğinden aracı ikinci elde satarken emsallerine oranla çok daha düşük fiyata satarız. Araçta 10.000 TL hasar kaydı olmasına rağmen aracın modeline ve yaşına göre bazen araç 50.000 TL daha düşük fiyata alıcı bulabilir.
Yukarıdaki örnekte aslında toplam zararımız 60.000 TL olacaktır. Bu durumda sigorta şirketine, araç sahibine ve sürücüye karşı dava açılabilir. Bunun için sigorta bilgileri, ruhsat bilgileri, plaka gibi çeşitli bilgilere ihtiyaç vardır. Şahıstan şikayetçi olup emniyette ifade vermesini sağlarsanız avukatlar emniyet ifadesinden şahsın çeşitli bilgilerine dava açmak için erişebilirler.
Olay yerini gören kamera var ise hızlıca kayıtları toplamanızda fayda vardır. Tanık var ise telefon numarasını ileride ulaşmak için almayı ihmal etmeyin.
Trafik kazası sonucu maddi hasar dışında bir kişi yaralanmış ise polis tarafından araştırma yapılır. Olay yerini gören kamera kayıtları toplanır. Kazaya karışan aracın plakası plaka okuma sistemlerinden sorgulanarak kaçan şahsın kimliği araştırılır. Polis dosyayı hazır edip ifadeleri aldıktan sonra dosya savcılığa gönderilir. Savcılık dosyadaki delilleri yeterli bulursa şahıs hakkında ceza davası açacaktır. Takdir edilecek ceza miktarı ölüm ve yaralama olup olmadığına, ölen ve yararlanan şahısların sayısına, kusur durumlarına göre değişiklik gösterecektir.
Kişinin olay yerini terk etmesi başlı başına kusurlu olduğunu göstermez. 4. Hukuk Dairesi 2021/2684 E. , 2021/2425 K.
Trafik kazalarına karışanlar ile ilgili kurallar:
Madde 81 – Trafik kazalarına karışanlar:
a) Hareket halinde iseler trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak, kaza mahallinde trafik güvenliği için gereken tedbirleri almak,
b) Kazada ölen, yaralanan veya maddi hasar var ise bu kaza trafiği,can ve mal güvenliğini etkilemiyorsa, sorumluluğun saptanmasında yararlı olacak kanıt ve izler dahil, kaza yerindeki durumu değiştirmemek,
c) Kazaya karışan kişiler tarafından istendiği takdirde kimliğini, adresini, sürücü ve tescil belgesi ile sigorta poliçe tarih ve numarasını bildirmek ve göstermek, (3)
d) Kazayı; yetkili ve görevli memurlara bildirmek, bunlar gelinceye kadar veya bunların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamak,
(e) Sürücüsü, mal sahibi veya ilgili kişilerin bulunmadığı sırada araç, eşya veya yüklere zarar veren sürücüler, zarar verdikleri araç,eşya veya mülkün sahibini veya ilgili kişileri bulmak, ilgilileri bulamadakları takdirde durumu tespit etmek ve zarar verilen şey üzerine yazılı bilgi bırakmak, ilgili zabıtaya en kısa zamanda bilgi vermek, Zorundadırlar.
Yalnız maddi hasar meydana gelen kazalarda, kazaya dahil kişilerin tümü, yetkili ve görevli kişinin gelmesine lüzum görmezlerse, bunu aralarında yazılı olarak saptamak suretiyle kaza yerinden ayrılabilirler. (Değişik: 21/5/1997-4262/4 md.)
Anlaşma hali dışında maddi hasarlı, ölümlü veya yaralanmalı trafik kazalarında, zabıtanın iznini almadan zaruret dışında olay yerinden ayrılan veya birinci fıkranın (b) bendi hükümlerine uymayan sürücüler 7 200 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar. Bu maddenin diğer hükümlerine uymayanlar 3 600 000 lira para cezası ile cezalandırılırlar.