Uyuma sonucu trafik kazası
Direksiyon başında uyuyarak trafikte kazaya neden olmak başlı başlına ağır kusurlu bir davranıştır. Trafik kazası sonucu ölüm olması veya yaralanma olması durumuna göre farklı ceza maddeleri gündeme gelecektir. Kazanın uyuma nedeniyle mi gerçekleşip gerçekleşmediğinin de araştırılması gerekir. Sürücünün uyuduğunun ileri sürülmesi de ispatı gereken başka bir konudur. Sürücünün uyuduğu kesin olarak araç içi kamera ile tespit edilebilir.
Aracın içerisindeki diğer tanıklar da verdikleri ifadede sürücünün uyduğunu beyan etmiş olabilirler. Sürücü kendi ifadesinde de araç kullanırken uykuya daldığını ikrar edebilir.
Uykulu araç kullanmak suç mudur?
Uykulu araç kullanmak, emniyetli araç kullanmaya engel olacak boyuta varmışsa suç oluşur.
Uykulu araç kullanmak TCK 179 maddesinde düzenlenen trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçuna sebebiyet verebilir. Her somut olayda tutanaklar, kazanın oluş şekli ve deliller değerlendirilerek ayrıca inceleme yapılmalıdır.

Uykulu araç kullanan kişi ölümlü trafik kazasına karışırsa ne olur?
Sürücünün uykulu olması nedeniyle meydana gelen trafik kazasında ölüm meydana gelirse ayıca taksirle öldürme suçundan ceza davası açılacaktır.
Uykulu yola çıkan kişi kazanın olabileceğini öngörmesine rağmen her ne kadar risklerin farkında da olsa kendi yetenek ve tecrübesine dayanarak kazanın olmayacağına inanır ve kaza gerçekleşir. Sürücünün kaza olabileceğini öngörmesi ceza hukukunda bilinçli taksir olarak kabul edilir.
TCK 22/3 maddesince bilinçli taksir durumunda ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
Trafik Kazası yapan araçtaki yolcular sigortadan tazminat alabilir mi?
Araçtaki yolcular, kaza yapan içinde bulundukları aracın sigortadan tazminat alabilirler. Yüzünde yara izi kalan kişi de sigortadan tazminat alabilir. Ölüm meydana gelmişse ölenin yakınları başvuruda bulunmalıdır. Direksiyon başında sürücünün uyuması rücu sebebi olmadığından sigorta ödemiş olduğu tazminatı sürücüden rücu edemez.
Bisiklet trafik kazalarında bilinmesi gerekenler.

T.C YARGITAY 12.Ceza Dairesi Esas: 2020/ 4200 Karar: 2022 / 4012 Karar Tarihi: 24.05.2022
ÖZET: Direksiyon başında uyuma neticesinde meydana gelen kazalarda sanıkların TCK’nın 22/3. maddesinde tanımlı bilinçli taksir hükümleri uyarınca sorumlu tutulması gerektiği, direksiyon başında uyuması nedeniyle kazaya sebebiyet veren sanık hakkında TCK’nın 22/3. maddesi hükümlerinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi isabetsizdir.
(5237 S. K. m. 22, 85)
Dava ve Karar: Taksirle öldürme suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık müdafii ve katılanlar vekili tarafından temyiz edilmekle dosya incelenerek gereği düşünüldü:
Dosya içeriğine göre, olay günü, gündüz vakti, meskun mahal dışında, sanığın sevk ve idaresindeki otomobil ile iki yönlü sathi kaplama il yolunda seyir halindeyken olay mahalli virajlı yol bölümüne geldiğinde karşı şeride geçerek bu istikametten gelen sürücü ….’ın sevk ve idaresindeki otomobil ile çarpışmaları sonucu ….’nin ölmesi, katılan ….’ın hayat fonksiyonlarını orta (2.) derece, katılan ….’ın orta (3.) derece, katılan ….’ün hafif (1.) derece etkileyecek nitelikte kemik kırığı oluşacak şekilde yaralanmalarıyla sonuçlanan olayda, sanığın 22.06.2015 tarihli kolluk ifadesinde eşinin sağda uyuduğunu kendisinin de bir anlık dalgınlıkla uyuyakaldığını, çarpışmanın etkisiyle uyandığını, kazanın kendisinin uyuması ile kullandığı aracın karşı şeride geçmesi nedeniyle olduğunu beyan ettiği, 13.07.2015 tarihli savcılık ifadesinde de bir anlık dalgınlıkla uyuyakalarak karşı şeride geçtiğini beyan ettiği olayda,
Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, incelenen dosya kapsamına göre sanık müdafinin TCK’nın 22/6. maddesinin uygulanması gerektiğine, ceza miktarına, erteleme ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması hükümlerinin uygulanmamasına yönelik, katılanlar vekilinin ceza miktarına yönelik sair temyiz itirazlarının reddine, ancak;
Dairemiz yerleşik uygulamaları göz önünde bulundurulduğunda direksiyon başında uyuma neticesinde meydana gelen kazalarda sanıkların TCK’nın 22/3. maddesinde tanımlı bilinçli taksir hükümleri uyarınca sorumlu tutulması gerektiği, direksiyon başında uyuması nedeniyle kazaya sebebiyet veren sanık hakkında TCK’nın 22/3. maddesi hükümlerinin uygulanması gerektiğinin gözetilmemesi,
Sonuç: Kanuna aykırı olup, katılanlar vekili ve sanık müdafinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 Sayılı Kanun’un 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 Sayılı CMUK’un 321. maddesi gereğince isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 24.05.2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)