Hangi İlçede Miras Davası Açılacak? Çanakkale Ezine Bayramiç Bilmecesi
Ortaklığın giderilmesi davalarında (izale-i şüyu), taşınmazların farklı ilçelere dağılmış olması ilk bakışta büyük bir külfet gibi görünebilir. “Her ilçeye ayrı dava mı açacağız?” sorusu mirasçılar için ciddi bir endişedir. Ancak işin güzel tarafı şu ki; kanun, bütün taşınmazların ortaklığının giderilmesini yalnızca bir taşınmazın bulunduğu yerde açılacak dava ile çözme imkânı tanıyor.
Avukatın Çalıştığı Adliyeye Yakın Yerde Dava Açmak
Buradaki incelik şudur: Eğer taşınmazlar farklı ilçelere dağılmışsa, davayı içlerinden birinin bulunduğu ilçede açabilirsiniz. Bu, çoğu zaman miras avukatının fiilen çalıştığı adliyeye yakın bir yerde dava açabilmesi anlamına gelir.
- Diyelim ki murisin arazileri Bayramiç, Ezine ve Lapseki’de. Avukatınızın ofisi Çanakkale Merkez’de ve Merkez Adliyesi’yle daha sık çalışıyor. Bu durumda, Lapseki’deki arsa üzerinden dava açarak hem Lapseki’deki arsayı hem Bayramiç’teki tarlayı hem de Ezine’deki evi aynı dava dosyasıyla paylaşım konusu yapabilirsiniz.
- Bu yalnızca zamanı değil, aynı zamanda iş yükünü ve masrafları da azaltır. Avukat her ilçede ayrı ayrı keşif, bilirkişi, dosya takip etmek zorunda kalmaz.
Neden Avantajlıdır?
- Tek dosya, tek hakim: Avukat aynı anda bütün taşınmazlar için savunmasını ve taleplerini bir dosya üzerinden sunar. Bu, dağınıklığı ortadan kaldırır.
- Ulaşım ve takip kolaylığı: Avukatın sürekli farklı ilçeler arasında koşturması gerekmez. Bu da hem avukatın işini kolaylaştırır hem de mirasçının vekalet verdiği avukatın süreci daha verimli yürütmesini sağlar.
- Dava süresi kısalır: Bir dosyada toplanan tüm taşınmazlar için bilirkişi, keşif, kıymet takdiri topluca yapılır. Bu da dosyayı yıllarca sürecek bir süreçten kurtarır.
- Müvekkil için maliyet düşer: Birden fazla dava için harç, bilirkişi ücreti ve keşif masrafı ödemek yerine tek dava için ödeme yapılır.
İnsanların Bilmediği Bonus Bilgi
Çoğu mirasçı şunu bilmez:
“Babamın malları üç ayrı ilçede, o zaman üç ayrı dava açmamız lazım” diye düşünürler. Hâlbuki hukukun sağladığı bu kolaylık sayesinde, avukat stratejik bir seçim yaparak en uygun adliyede tek dava ile tüm malların paylaşımını sağlayabilir.
Bu noktada Çanakkale miras avukatı, hem müvekkiline masraf ve zaman kazandırır hem de süreci kendi deneyim alanına yakın bir adliyede yöneterek davayı daha hızlı ilerletir.
Talimat Dosyası Sayesinde Takip Kolaylığı
Taşınmaz farklı ilçede olsa bile, dava hangi adliyede açıldıysa dosya orada yürümeye devam eder. Diğer ilçelerde bulunan taşınmazlar için ise mahkeme, talimat dosyası gönderir.
Örneğin, ortaklığın giderilmesi davası Çanakkale Merkez Adliyesi’nde açılmış olsun. Ancak taşınmazlardan biri Lapseki’de bulunuyor. Bu durumda Çanakkale’deki mahkeme, Lapseki Adliyesi’ne bir talimat yazar. Keşif Lapseki’de yapılır, bilirkişi raporu alınır, ama dosya esasen Çanakkale’de işlemeye devam eder.
Bu sistem, Çanakkale’de miras avukatının işini oldukça kolaylaştırır. Çünkü avukat, tüm dosyayı kendi çalıştığı adliyeden takip eder. Farklı ilçelerdeki keşifler için tek tek dosya açmak zorunda kalmaz, sadece talimatla yürütülen işlemleri bekler.
Mirasçılar açısından da bu büyük bir kolaylıktır. Zira her ilçede ayrı ayrı dava açmak yerine tek dosya üzerinden, talimat yoluyla tüm taşınmazlar hakkında karar verilir. Bu da hem yargılamayı hızlandırır hem de masrafları azaltır.


























