Fezleke, Arapça kökenli bir kelimedir. ‘’Yazının sonundaki özet’’ anlamını taşımaktadır. Fezleke, Arapça ‘’fa dalika’’ yani ‘’şöyle ki, şu halde’’ kalıplarından türemiş bir kelimedir.
Fezleke, bir suçun işlendiğine dair şüphelerin ortaya çıktığı durumlarda cumhuriyet savcılığı emriyle başlatılan soruşturma sürecinin bir parçasıdır. Bu süreçte, adli kolluk adını verdiğimiz yetkili emniyet personeli olayı araştırır, delilleri toplar, tanıkları dinler ve suçun ayrıntılarını belgeleyerek bir fezleke oluştururlar.
Fezlekede Neler Yazar? Fezlekenin İçeriği Nedir?
Fezleke, genellikle olayın tüm yönlerini içeren ayrıntılı bir rapor özetidir. İçeriği, suçun ne olduğunu, suçun işlendiğine dair delilleri, suçun işlenme şeklini, tanıkların ifadelerini, olay yeri bulgularını ve diğer önemli bilgileri içerir. Ayrıca, şüphelilerin kimlik bilgileri, suçla ilişkili olduğu düşünülen diğer kişiler veya unsurlar da fezlekede yer alır.
Fezlekede sunulan deliller, olay yerinde toplanan fiziksel kanıtlar (parmak izleri, DNA örnekleri, silahlar vb.), tanıkların ifadeleri, güvenlik kamerası kayıtları, telefon görüşmeleri, banka hareketleri gibi diğer elektronik kayıtlar ve herhangi bir diğer ilgili belgeyi içerebilir. Bu deliller, suçun işlendiğine dair yeterli kanıt sağlamak amacıyla titizlikle incelenir ve raporda belgelenir.
Fezleke Savcının İşini Kolaylaştırır
Fezleke, yine cumhuriyet savcılığınca görevlendirilen adli kolluk tarafından tamamlandıktan sonra savcılığa sunulur. Savcılık, fezlekeyi detaylı bir şekilde inceler, sunulan delilleri değerlendirir ve hukuki açıdan suçlamaları değerlendirir.
Eğer savcılık, fezleke ve sunulan delillerle suçun varlığına dair yeterli kanıtlar olduğunu düşünürse ceza davası açar.
Fezleke Ceza Avukatına Olaya Dair Detayları Verir
Avukatların bir kısmı, olayı vatandaştan dinleyerek “bundan bir şey çıkmaz” der. Ancak iyi bir ceza avukatı, vatandaşın ağzına değil, fezlekeye bakar. Kaliteli bir ceza avukatı, dosya incelemek için ücret isteyebilir ki, oturup bir saat fezlekeyi ve ifadeleri okumak için zaman harcayacaktır.
İyi Bir Ceza Avukatı Nasıl Olmalı?
İnternet üzerinden çok sayıda dava ve danışmanlık almaktayız. İncelediğimiz çok sayıda ceza dava dosyası oldu. Çok sanıklı dosyaların iyi ceza avukatlarında gördüğümüz ortak özellik, dosyayı baştan incelemiş olmaları, çelişkiye düşmeyecek şekilde detaylı çalışmalar yapmaları, dosyaya hakim olmalarıdır.
Düşük fiyat veren ve danışmanlık ücreti almadan dosyayı anlatıma dayalı olarak üstlenen avukatların ise duruşma öncesinde dosyayı okuduklarını, dosyayı okuyunca anlatılandan farklı hususları fark ettiklerini, kimi zaman detaylı çalışma yapamadıklarını fark etmekteyiz.
Fezleke Soruşturma Raporudur
Sonuç olarak, fezleke, ceza hukuku alanında bir soruşturma raporunu temsil eder. İçeriği, suçun detaylarını, delilleri ve tanıkların ifadelerini içerir. Fezleke, suçun işlendiğine dair yeterli kanıtları sunarak savcılığın dava açma kararı vermesine yardımcı olur.
Fezlekeler kimi zaman basın yoluyla kamuya da özetlenerek halkın toplumsal olaylar ve kamu davaları hakkında bilgi alması yararına hizmet etmektedirler.
Fezlekenin işleviyle alakalı örnek Yargıtay kararı:
‘’…Her ne kadar mahkeme gerekçesinde 06.03.2014 tarihli olayda ele geçirilen maddenin AM-2201 ve JWG-022 etken maddesini ihtiva ettiğini dair kriminal polis laboratuvarından rapor alındığı belirtilmişse de, Çorlu İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen 11.06.2014 tarihli 223 suç nolu fezleke evrakında ele geçirilen açık yeşil renkli bitki parçalarının herhangi bir uyuşturucu veya uyarıcı madde ihtiva etmediğine dair kriminal polis laboratuvarınca düzenlenen 2014-KIM:8619 sayılı ekspertiz raporuna dayandırıldığı, dosya içerisinde bulunan İstanbul Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğünün 07.04.2014 tarihli – KİM-2014/8619 uzmanlık numaralı raporu incelendiğinde ele geçen maddenin uyuşturucu ve uyarıcı madde ihtiva etmediğinin tespit edilmesi karşısında, söz konusu olaya ilişkin ele geçen maddenin uyuşturucu madde ihtiva edip etmediğine dair karışıklığın denetime elverecek şekilde giderilmesi gerektiğinin gözetilmemesi,…’’
T.C YARGITAY 10.Ceza Dairesi Esas: 2021/ 12352 Karar: 2023 / 2672 Karar Tarihi: 27.03.2023