Satış dosyasında alınan kıymet takdiri raporuna itiraz mümkün müdür ?
Ortaklığın giderilmesi davalarında mahkemece verilen hüküm taşınmazın satışı için yeterli değildir. Mahkemece verilen kararın satış memurluğuna gönderilmesini talep etmek, satış için gerekli masrafları da satış memurluğu veznesine yatırmak gerekir.
Satıştan ve satış ilanından önce kıymet takdirine esas olmak üzere taşınmazda keşif yapılır. Keşif sonucu kıymet takdiri yapılır ve bilirkişi raporu taraflara tebliğ edilir.
Kıymet takdirine itiraz nasıl yapılır ?
Kıymet takdirine itiraz süresi tebliğ tarihinden itibaren 7 gündür. Kıymet takdirine itiraz, taşınmazın satışına karar veren sulh hukuk mahkemesine verilecek bir dilekçe ile yapılır. İtiraz edenin itiraz sonucu yeniden bilirkişi raporu alınacak ise gerekli bilirkişi ve keşif ücretlerini de ödemesi gerekir. Mahkeme gerekli görürse tekrardan kıymet takdiri yapabilir.
Kıymet takdirine itiraz etmeyen taraf, ileride açacağı ihalenin feshi davasında kıymet takdirine itirazlarını ileri süremez.
‘Ancak, kıymet taktirine süresinde itiraz etmeyerek yasanın öngördüğü bu olanağı kullanmayanlar, kıymet takdirine ilişkin hususları ihalenin feshi sebebi olarak ileri süremezler.‘YARGITAY . Hukuk Genel Kurulu Esas: 2017 / 349 Karar: 2020 / 1031 Karar Tarihi: 15.12.2020
Kıymet takdiri kaç yıl geçerlidir ?
Satış memurluğunca alınan kıymet takdir raporu 2 yıl geçerlidir. Bu süre kamu düzeninden olup emredici kanun maddesinin resen gözetilmesi gerekir.
‘borçlu tarafından satış memurluğunca alınan rapora itiraz edildiğinden iki yıllık süre, satış memurluğunca aldırılan rapordaki değerleme tarihi olan 09.01.2018 tarihinden başlayacağından, satış tarihi olan 14.09.2020 günü itibariyle İİK’nun 128/a-2. maddesinde öngörülen iki yıllık süre geçmiştir.’YARGITAY 12. Hukuk Dairesi Esas: 2022 / 4116 Karar: 2022 / 5287 Karar Tarihi: 27.04.2022
Kıymet takdirine itiraz satışı uzatır mı ?
Kıymet takdirine itiraz satış sürecini ortalama 3- 5 ay arası uzatacaktır. Mahkeme itiraz dilekçesi üzerine dosyaya bilirkişi atayarak keşif günü verecek, keşif günü üzerine rapor alınacak ve taraflara tebliğe çıkacaktır. Sulh hukuk mahkemeleri de yoğun olduğundan 3 ay sonraya keşif günü verdiği varsayılmış olsa, raporun yazılması ve tebliğe çıkarılması bir ay belki daha fazla süre ekleyebilir.
hocam %50sini teklif eden alır gider diyorlar böyle bir şey var mı
Merhabalar. Artırma bedelinin malın takdir edilen bedelinin yüzde ellisini bulması ve paraya çevirme ve paraların paylaştırılması masraflarını aşması gerekir. Ancak bu şartlar sağlanırsa satış yapılabilir. Birinci ihalede alıcı çıkmazsa veya belirtilen satış miktarına ulaşılmazsa satış icra memuru tarafından geri bırakılır. İkinci ihalede de alıcı çıkmazsa veya belirtilen satış miktarına ulaşılmazsa satış talebi düşer. Yarısını teklif eden alır gider diyemeyiz. İhalede satış yapılabilmesi için taşınmazın kıymet takdirindeki değerinin %50’sini + satış giderleri + paylaştırma giderlerine denk bir teklif yapılması icap eder. Bu genel hükümdür. Masraflar da bu bedele eklenmelidir ayrıca kural bu olsa da uygulamada %50’den aşağı bedel satışa cevaz vermemekle birlikte satışlar kendi koşullarıyla değerlendirilmelidir. Daha fazla bilgi için sitemize ekli WhatsApp butonundan bizlere ulaşabilirsiniz veya bizi arayabilirsiniz.
Merhabalar. Izaleyi suyuu satış aşamasında 120 hissedarli bir dosyada sadece bir kişi süresinde kiymet takdir raporuna itiraz etti.mahkeme tüm hissedarlara dava dilekcesini tebliğ etmek için ara karar oluşturuyor. Sadece satış isteyen davacı taraf gosterimez mi. Bilginize ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Tüm hissedarlar davada taraftır. Mülkiyet hakkı gereği hepsine tebligat yapılır. Bu dosyanın hızlı çözülmesini isterseniz ofis hattımıza yazıp dosyanızı gönderirseniz inceleyip daha detaylı fikir verebiliriz.