Taşınmaz Satışının İnfazı: Elektronik Satış Sistemi Üzerinden Çoklu Taşınmaz Satışı Ortaklığın Giderilmesi

Ortaklığın giderilmesi davası görülüp karar kesinleşmişse artık dosya satış müdürlüğüne verilir ve satış işlemleri başlar. Bir dosyada 20 30 parça gayrimenkulün ortaklığının giderilmesine karar verilmişse bunların her birinin satışı ve paraların paylaşımı süreci bizi bekler.

Mahkeme birden fazla taşınmaz için tek seferde satış kararı verebilir. Örneğin, 20 adet gayrimenkul için satış talep edilmişse mahkeme 20 adet yerin satış kararını aynı dosyada verecektir. Yani siz 20 tane gayrimenkulün ortaklığının giderilmesini bir dilekçeyle isteyebilirsiniz. Mahkeme de 20 tane gayrimenkulün satışına karar veriyorken 20 tane ayrı dosya açıp karar yazmaz. Tek sayfada tümünü yazarak karar verir.

Mahkeme kararı tek başına bir işe yaramayacağından bu kararın satış memurluğuna gönderilmesi gerekir.

Mahkemenin ortaklığın giderilmesi kararı kendiliğinden yerlerin satılacağı anlamına gelmez. Mahkeme kararı satış müdürlüğüne taleple gönderilmeli, ilan ve satış masrafları yatırılmalıdır.


Taşınmaz satışları ve icra süreçleri, özellikle çok sayıda taşınmazın ve hissedarın olduğu durumlar için kompleks ve dikkat gerektiren süreçlerdir. Son zamanlarda, taşınmaz satışlarının elektronik ortam üzerinden gerçekleştirilmesi ile bu sürecin nasıl işlediği, özellikle birden fazla taşınmazın aynı anda mı yoksa zaman aralıklı olarak mı satılacağı konusu sıkça sorulan sorular arasındadır.

Elektronik Satış Sistemi

Elektronik satış sistemine geçiş ile beraber icra müdürleri, tek bir seferde birden fazla taşınmazı ilana çıkarabilme yetisine sahiptir.

Bir hafta süre ile aktif olan elektronik ilanlar üzerinden potansiyel alıcılar, taşınmazlara teklif verme hakkına sahiptir. En yüksek teklifi veren kişi ya da kurum, alıcı olmaya hak kazanır. Elektronik ihale sürecini başka bir yazımızda detaylı anlatmıştık.

Çoklu Taşınmaz Satışlarında İcra Müdürünün Rolü ve Karar Süreci

Birden fazla taşınmazın satış süreci, icra müdürünün yönetiminde gerçekleşir. İcra müdürü, bir seferde 20, 30 veya daha fazla taşınmazı aynı hafta içerisinde ilan yayınlayarak satışa çıkarabilirken, alternatif olarak bunları gruplar halinde farklı zamanlarda da ilana çıkarabilir.

Elimizdeki mahkeme kararında 50 tane taşınmazın satış yoluyla ortaklığının giderilmesi kararı verilmişse, satış müdürü bir haftalık sürede 50 tane satış yapacak kapasitede olmayabilir. Bunları 5 tanesini ilk hafta, sonraki 5 tanesini diğer hafta olacak şekilde paylaştırma yaparak satışını sağlayabilir.

Taşınmaz sayısının fazla olduğu durumlar, satış müdürü için ayrıca bir organizasyon ve planlama gerektirir. Çünkü satışı ilana çıkarma işlemi satış müdürünün işinin ufak bir parçasıdır. Satış müdürü satıştan sonra paraları paylaştırmak için uzun mesailer yapacak, borcu olanların borçlarını alacaklı olan icra dosyalarına gönderecek, vergi ilişikleri kesecek, bankada hesap açtırıp hissedarlara ödemeler yapacaktır.

blank

Alacaklı Talep Ederse Taşınmazlar Taksit Taksit Satışa Çıkabilir Mi?

Alacaklı tarafından bir teklif veya talep gelmesi durumunda -örneğin, taşınmazların beşerli gruplar halinde satışa sunulması gibi- bu öneri dikkate alınır. Ancak, nihai karar satış müdürünün inisiyatifindedir.

Müdür, taşınmazların nasıl ve ne zaman satılacağına dair son sözü söyler, zira süreci yönetirken kendi dosya yükünü, satış müdürlüğünün gereksinimlerini ve diğer faktörleri dikkate almalıdır.

Neden Taşınmazların Toplu Şekilde Satışa Çıkarılması İstenmemektedir?

Taşınmazların parça parça satışa çıkarılması bazen daha stratejik olabilir. Hissedarlar açık artırmaya girerek hissedar olduğu yerleri ucuza almak isteyebilir. Eğer aynı anda bütün taşınmazlar satışa çıkarsa bütçesi tüm taşınmazlara teklif atmaya yetmeyeceğinden nakit sıkışıklığı yaşayacaktır. Böyle durumlarda satış müdürlükleriyle konuşarak gruplandırılarak satışa çıkarılmasını talep edebiliyoruz.

Önerimiz Nedir?

Önerimiz, alacaklıların taşınmaz satış süreçleri hakkında bilinçli olmaları, uzman bir avukat ile süreci değerlendirmeleri ve gelişen dinamikler ışığında mevcut ve gelecekteki haklarını en iyi şekilde korumak için bilinçli adımlar atmaları yönündedir.

Özellikle birden fazla taşınmazın ve hissedarın olduğu durumlar, hukuki süreçlerin ve hakların gözetilmesinin yanı sıra stratejik ve finansal planlama gerektirir. Uzman hukuki rehberlik ile bu süreçler, hissedarlar için en uygun ve verimli şekilde yönetilebilir.

blank

Not: Yukarıdaki makale genel bilgiler içermekte olup, hukuki bir tavsiye niteliği taşımamaktadır. Özel durumlarınıza uygun hukuki yardım için dosya bazında danışmanlık almanız tavsiye edilir.

Related Posts

blank

Hisseli Gayrimenkulü Ucuza Alıp Dava Açma Rehberi

Hisseli Gayrimenkulde Yatırım Rehberi: Adım Adım İzale-i Şüyu Süreci Hisseli gayrimenkuller, doğru bilgi ve stratejiyle yüksek kazançlar sağlayan önemli bir yatırım aracı olabilir. Ancak, bu süreç hukuki bilgi gerektiren karmaşık aşamalar içerir. Bu rehberde, hisseli bir gayrimenkulün nasıl değerlendirileceğini, izale-i...
blank

Ortaklığın Giderilmesi İzalei Şuyu Davası Açılamayan Yasak Olan Haller

Hangi Hallerde Ortaklığın Giderilmesi Davası Açılamaz Ortaklığın giderilmesi davasının hangi hallerde açılacağını çoğunlukla herkes biliyor ancak fark istisnalarda gizlidir. İstisnaları bilen farkı yaratır. Burada da makale ve kitap taramaları sonucunda bulduğumuz istisnaları ekledik. Ortaklığın giderilmesi, birden fazla kişinin mülkiyet hakkına...
blank

Ortaklığın Giderilmesinde Paralar Nasıl Paylaştırılır?

İzalei Şuyu Davasında Para Geldi Paylaşım Nasıl Olacak? Ortaklığın giderilmesi davalarında gayrimenkul satıldığı zaman havuzda biriken para doğrudan hissedarlara dağıtılmaz. Eğer devletin eliyle bir gayrimenkul satılıyorsa, buradan devlet de bir miktar pay alacaktır. Örnek Paylaşım Tablosu Tapu Harcı Bu paylara...
blank

Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Yüzdelik Üzerinden Yapılan Avukatlık Ücretleri Geçerli Midir?

Ortaklığın Gİderilmesi Davasında Avukat Ne Kadar Para Alır? Vekalet Ücret Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Taşınmaz Satışı Sonunda Yüzdelik Sözleşme Mi Yapılır? Mirastan Gelen Satışlarda Avukatlık Ücretleri Ortaklığın giderilmesi davalarında, kural olarak vekalet ücreti maktu ücrettir ancak eğer Avukat ile müvekkili ücrete...
blank

İzale-i Şuyu Davası Nedir? Ortaklığın giderilmesi Davası Rehberi

Bu yazıda aşağıdaki soruların cevaplarını bulacaksınız. Ortaklığın giderilmesi davası nedir? Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir? Ortaklığın giderilmesi sürecinde neler yaşanır? Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer? Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda ne tür kararlar verilebilir? Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi...
blank

Satış Dosyasında Kıymet Takdirine İtiraz

Satış dosyasında alınan kıymet takdiri raporuna itiraz mümkün müdür ? Ortaklığın giderilmesi davalarında mahkemece verilen hüküm taşınmazın satışı için yeterli değildir. Mahkemece verilen kararın satış memurluğuna gönderilmesini talep etmek, satış için gerekli masrafları da satış memurluğu veznesine yatırmak gerekir. Satıştan...
blank

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti, paydaşların veya ortakların avukatlarına ödemekle yükümlü oldukları bir ücrettir. Bu ücret, taraflar arasında yapılan avukatlık sözleşmesi ile belirlenebilir. Eğer sözleşme yoksa veya sözleşmede ücret belirtilmemişse, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanır. Ortaklığın giderilmesi davası, paylı...

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Aralık 12, 2024
Köy Taşınmazları İçin Yeni Düzenleme: Hak Sahiplerine 31 Aralık 2028’e Kadar Ek Süre Tanındı
blank
Aralık 12, 2024
2025 Yılı Trafik Cezaları Listesi
blank
Aralık 12, 2024
Arabanın Sileceğini Kaldırmak Suç Mudur?
blank
Aralık 10, 2024
Uçağım Rötar Yaptı Geç Kaldım Nasıl Tazminat Alırım?
blank
Aralık 8, 2024
Hisseli Gayrimenkulü Ucuza Alıp Dava Açma Rehberi
blank
Kasım 30, 2024
Memura Karşı Yapılan Hakaretler Önödeme Kapsamında Değildir
blank
Kasım 30, 2024
Trafik Kaza Dosyasını Çalıp Araba Seviste Kaldı Diyerek Para İsteyen Dolandırıcılar
blank
Kasım 28, 2024
Para Verip Hakaret Edebilir Miyiz?
blank
Kasım 25, 2024
Aldatma ve Zina Arasındaki Fark Nedir?
blank
Kasım 21, 2024
Kumar Oynayana Hapis Cezası Geliyor Mu?
blank
Kasım 21, 2024
Hakkında Şikayet Var Diye Mesaj Geldi Dolandırılma Avukata Sor
blank
Kasım 20, 2024
E-Devlet Üzerinden Kira Sözleşmesi Yapmak Zorunlu Mu?
blank
Kasım 13, 2024
Çalışma Koşullarında Esaslı Değişiklik Tazminatını Alıp İşi Bırak
blank
Kasım 12, 2024
MASAK Banka Dökümlerini Alabilir Mi? Bahis Parasını Yakalar Mı?
blank
Kasım 12, 2024
Mahkemeye Posta Yolu İle Dilekçe Gönderilir Mi?
× Avukata Sor