İzalei Şuyu Davasında Para Geldi Paylaşım Nasıl Olacak?

Ortaklığın giderilmesi davalarında gayrimenkul satıldığı zaman havuzda biriken para doğrudan hissedarlara dağıtılmaz. Eğer devletin eliyle bir gayrimenkul satılıyorsa, buradan devlet de bir miktar pay alacaktır.

Örnek Paylaşım Tablosu

Tapu Harcı

Bu paylara baktığımız zaman %2 oranında tapu harcı kesildiği ve hissedarların hissesi oranında bunların dağıtıldığı görülmektedir.

blank

492 sayılı kanunun 4 sayılı tarifesinin “Tapu İşlemleri” başlıklı bölümünde de binde 20 oranında harç alınacağı yazılmaktadır.

Peki Ortaklığın Giderilmesi Tapu Harcı Nereye Kim Tarafından Ödenir?

Alıcı ayrıca tapu harcı yatırmaz. Alıcı ihale bedelini vezneye yatıracak akabinde kalanı satış memuru yapacaktır.

Tapu Harcı Hissedarlardan Kesilir

Tapu harcı hissedarlara yansıtılır ve hisseleri oranında paylaştırılarak, her biri kişi adına satış tutarından yatırılır.

Örnek paylaşım tablosunda 13.333,35 TL tapu harcı hesaplanmış ve bu tutar her bir kişinin hissesine bölünmüştür. Bölünen tutarlar, hisse oranında satış müdürü tarafından her bir kişi adına yatırılır. Kalan para yine hissedarlar arasında paylaşılmak üzere havuza aktarılır.

blank

Tapu Harcını Neden Hissedarlar Öder? Alıcıların Ödemesi Gerekmez Mi?

Tapu harcını satış masraflarına ekleme yoluna gidilse bu kez açık artırmada gayrimenkulün avantajlı bir alım fırsatı sunması gittikçe zorlaşır. Alıcının satış masraflarını ödemesi ve ayrıca KDV yatırması karşısında bir de tapu harcı yatırmasını istersen piyasa fiyatlarına eş veya daha yüksek tutarlara çıkabilir.

İhale usulü satışın avantajı zaten piyasa fiyatından daha uygun alabilmek ihtimalidir. Eğer vergilerle satış tutarı şişerse gayrimenkulün satılma ihtimali gittikçe düşer. Hisseli gayrimenkuller satılıp ortaklık giderilemezse sistemde tıkanma oluşacaktır.

Satış Masrafları

Aynı zamanda satış masrafları bulunmaktadır. Satış masrafları, gayrimenkulün satılması için yapılmış olan bir takım masraflar anlamına gelir. Bu masraflar gazete ilan masrafları, keşif için heyetin gittiği aracın kiralanması ve yakıt masrafları, görevli personelin yol harcırahı masraf kalemleridir.

Hangi Masraflar İade Edilir? Hangi Masraflar Hissedarlara Bölüşülür?

Ortaklığın giderilmesi davası yani izalei şuyu davası açarken yatırılan harç ve masraflar kenara yazılır. Bunlar maktu harçlardır ve daha açılırken mahkeme veznesine yatırılır. Yatırılan masrafları gösteren emsal bir dosyadan örnek vererek konuyu daha net anlatabiliriz.

Sulh Hukuk Mahkemesi Gerekçeli Kararında;


7-Yargılama sırasında sarf edilen 59,30 TL harç, 100,30 TL posta gideri, 571,90 TL mahkeme heyeti yasal yolluğu, 1.950,00 TL bilirkişi ücreti ve 250,00 TL araç ücreti olmak üzere toplam 2.931,50 TL yargılama giderinin payları oranında paydaşlardan alınarak davacılara verilmesine,

şeklinde hüküm kurar.

Yani ortaklığın giderilmesi davası açan bu masrafları diğer davalı hissedardan isteyecektir.

blank

Satış Talebi Sonrası İkinci Bir Dosya Açılır ve Buna Satış Dosyası Denir

Mahkeme kararı tek başına ortaklığın giderilmesi için yeterli olmaz. Bunun için ayrıca satış talep edilmelidir. Satış talep edilince dosya satış memurluğuna gönderilir ve satış dosya numarası alır.

Satış dosyasında da tekrar keşif yapıldığı için bu masrafları satış isteyenler ödeyecektir. Ayrıca gazetede ilan gerektiğinden gazete ilan masraflarını da satış isteyenler karşılar. Ancak bu tutarlar hesaplanıp, satıştan gelen paradan ayrılır ve bu masrafı yapan hissedarlara iade edilir.

blank

Örnek vermek gerekirse, ortaklığın giderilmesi davası açılırken 2.983,5 TL masraf ve satış dosyası için de 5.734,6 TL masraf yapılmış olsun. Taşınmaz satılırken muammen bedelin %50’si + satış masrafları eklenerek açık arttırmaya çıkacaktır. Alıcı tarafından yatırılan bu satış masrafları masrafı yapanlara aynen iade edilir.

Yukarıdaki örnekte, davacıların yapmış olduğu 8.718,1 TL masraf davacılara iade edilmiştir.

blank

Mahkeme Karar Harcına Hükmeder ve Bunun Satıştan Sonra Ödenmesine Hükmeder

Ortaklığın giderilmesi davası açtınız diye tüm taşınmaz üzerinden binde 11,38 harç ödemeyeceksiniz. Bu satış olursa ödenecek bir tutardır. Satış olmazsa bu harç ödenmez.

Örnek bir kararda yer alan metni inceleyelim,

Satış bedeli üzerinden binde 11,38 oranında alınması gerekli harçtan peşin alınan 59,30 TL harcın mahsubu ile bakiyesinin paydaşlardan payları oranında alınarak hazineye gelir kaydına,

blank

Masrafların Kaydedilmesi ve İadesi

Bu masraflar, dosyaya faturalandırarak kaydedilir. Satış masrafları, satış yapılınca toplamda biriken paranın içerisinden düşülür ve masrafı yapan kişiye iade edilir.

blank

Vergi Borcu

Taşınmazların vergi borcu varsa, vergi borcu kesilerek para paylaştırılır. Ancak paylaştırılacak paranın vergi borcu olmasa da parayı alacak kişinin vergi borcu varsa, satış müdürü borcu mahsup ederek kalan parayı hissedarın hesabına paylaştıracaktır.

Veraset Ve İntikal Vergileri Ödenmelidir

Veraset ve intikal vergisi, bireyler arası servet transferlerinin bir sonucu olarak devlet tarafından tahsil edilen bir vergi türüdür. Özellikle, bir kişinin vefatı sonucu miras yoluyla mal varlıklarının devri veya karşılıksız (ivazsız) yapılan transferler bu vergilendirmenin konusunu oluşturur. Bu vergilendirme mekanizması, toplumdaki servetin yeniden dağılımına katkı sağlamak ve gelir eşitsizliğini azaltma amacını taşır.

Mirasbırakan ölmüş ve hisseli tapular kalmıştır. Bu durumda hisseli tapuların satıştan önce veya satıştan sonra intikali gerekeceğinden veraset intikal verigisinin ödenmesi gerekir.

Satıştan Önce Veraset ve İntikal Vergisinin Ödenmesi

Satıştan önce hissedarlar bu vergileri öderlerse paraların paylaştırması aşamasında ödendiği görüneceği için ekstra bir araştırma yapılmayacaktır.

Satış Esnasında Veraset ve İntikal Vergisi Ödenmesi

Satış esnasında Veraset ve İntikal Vergisinin ödenmediği anlaşılırsa, satış müdürü bu vergiyi hesaplayarak hissedarlara hisse oranında paylaştırır ve kesintiyi vergi dairesine göndermek üzere yapar.

blank

Ortaklığın Giderilmesinde Avukatların Ücretleri Kim Tarafından Ödenir?

Avukatlık ücretini genel olarak iki kategoriye ayırabiliriz. Akdi vekalet ücreti ve karşı yan vekalet ücreti olmak üzere bölünecektir.

Akdi Vekalet Ücreti Nedir?

Akdi vekalet ücreti, vatandaşın avukatla anlaşmasının karşılığı olarak avukata ödenen ücrettir. Ortaklığın giderilmesi davalarında avukatlık ücretleri genellikle yüzdelik bir tutar üzerinden hesaplanır. Avukat, kendi müvekkillerinin cebine masraflar düştükten sonra girecek olan NET tutar üzerinden %15-20 gibi bir oran üzerinden avukatlık ücreti alacağına dair sözleşme imzalar.

Avukat peşin bir para söyleyerek de anlaşabilir. Avukat bir dava için 100.000 TL fiyat isteyebilir. Bu fiyat akdi vekalet ücretidir. Bu ücreti almadan avukat işe başlamayacaktır.

Karşı Yan Vekalet Ücreti Nedir? Avukat Karşıdan Para Mı Alır?

Mahkemelerde Açılan Alacak Davaları Karşı Vekalet Ücretleri Üzerinden Bir İnceleme Ve Örnek

Karşı yan vekalet ücreti, bir dava sonucunda haklı çıkan tarafın avukatına ödenen ücrettir. Bu ücret, kanunen doğmuş olduğundan mahkeme tarafından resen hesaplanarak ödenir. Karşı yan vekalet ücreti, avukatlık asgari ücret tarifesine göre hesaplanır.

100.000 TL tutarında bir alacak davası açıp kaybeden davacı, davalı tarafa, davalı taraf haklı çıktığı için tarifede yazan tutarı ödemek zorundadır.

blank

Hesaplama tablosunda görüldüğü üzere davayı kaybeden davacı, davayı kazanan davalının avukata 17.900 TL ödemek zorundadır.

Emsal Bir Mahkeme Kararından Kesit;

blank

Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Karşı Vekalet Ücretleri Üzerine Tarife

blank

Ortaklığın giderilmesi davalarında ise özel düzenleme yapılmıştır. Ortaklığın giderilmesi davasını takip eden avukatlar 17.400 TL vekalet ücretine hak kazanırlar. Ayrıca satış dosyasını da takip eden avukat ilave 7.600 TL ücrete hak kazanacaktır. 2024 yılı itibariyle güncel tarife bu şekildedir. Tarife enflasyon oranına göre Bakanlık tarafından lüzum görüldüğünde güncellenir.

Satış Dosyasında Vekalet Ücretleri Hesaplama Yöntemi

Satış dosyasında avukatların tamamı avukatlık ücretine hak kazanmaktadır. Çekişmeli bir hakkın hak sahibine teslim edildiği bir dava olsa, sadece davayı kazanan tarafa avukatlık ücreti verilecekti. Ortaklığın giderilmesi davasında zaten mülk sahipleri belirli olduğundan, mahkeme ortaklığın nasıl giderileceğine karar verir. Yeni bir mülkiyet hakkı tesis etmediğinden avukatların tamamı lehine avukatlık ücretine hükmedilmektedir.

Avukatlık Kanunu 164/son
Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata
aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.

blank

Avukatlık ücreti satış masrafları arasında kararlaştırıldığından tüm hissedarlara masraf olarak bölüştürülür. Masraflar düştükten sonra kalan tutar üzerinden paralar paylaştırılır.

Diğer Avukatların Ücretlerini Neden Biz Ödüyoruz? Biz Avukat Tutmadık Neden Başka Avukatların Ücretlerini Ödüyoruz?

Karşı yan vekalet ücreti yargılama gideri olarak kabul edilir. Herkesin avukat tutma hakkı vardır bu hak sınırlandırılamaz. İzalei şuyu davasında da avukat tutulduğunda Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilen tutarlar yargılama gideri olarak satıştan gelen ve paylaştırılacak olan paradan masraf kalemi olarak düşülür.

Benim Yatırdığım Avukatlık Ücretini Neden Karşıdan Alamıyoruz?

Avukatlık özel bir hizmettir. Davacılar bu hizmeti alma gereği duymuşlar ve avukata para ödemeyi kabul ederek mahkeme önünde mücadele etmişlerdir. Diğer davalılar davaya katılmamasına ve takip etmemesine rağmen davacıların meseleyi ilerletmesi ile dosya karara çıkmış ve hisseli tapular satılmıştır. Bu sayede davacı kendisine fayda etmeyen hisseli tapuları temizlemiş, elde ettiği gelirle kendisine yeni bir yaşam kurmuştur.

Avukat, atıl kalan ve diğer mirasçıların üzerine limon sıkarak yediği ve kullandığı taşınmazların satışını sağlamış, hakkın adil dağılımı için mücadele etmiş ve ücrete hak kazanmıştır. Davacılar dava açma niyetine girmese ve avukat da dava açmamış olsa, taşınmaz halen hisseli kalacak ve mirasçılara fayda etmeyecektir.

Atıl kalan mirasın harekete geçmesi, davanın takibi sayesinde davacıların bir problemi çözülmüştür. Bu problemin çözümü için avukata davacının ödediği avukatlık ücreti ise almış olduğu şahsi hizmetin bir karşılığıdır.

Avukat Karşıdan Para Aldı Benden İndirim Yapsın Diyebilir Miyim?

Farklı bir örnek vermek gerekirse, berber saç tıraşı için 100 TL alıyor olsun ve devlet de berbere 25 TL esnaf yardımı yapıyor olsun. Müşteri nasıl berbere karşı ‘sen devletten 25 TL alıyorsun benim saçımı 75 TL’ye kes ben üstünü vermiyorum’ diyemezse, avukatın havuzdan aldığı vekalet ücreti de avukatın hizmet bedelinden düşülemez. Biri akdi vekalet ücreti biri karşı vekalet ücretidir. Karşı vekalet ücreti yargılama gideridir.

Satış Müdürü Ücreti Nedir? Satış Müdürücü Ücret Keser Mi?

Satış müdürünün izalei şuyu davasından para alması, hesap cetvellerinde dikkat çeker ve sorulmaktadır.

Satış memuru, adliye dışından bir personel görevlendirmesiyle geldiyse, ayrıca ücrete hak kazanır. Ancak satış memuru halihazırda bir adliye personeli ise bu kez ayrıca satış memurluğu ücreti istenemez.

Peki Paylaşım Cetvelindeki Memuru Ücreti Nedir?

Sulh hukuk mahkemesi bir görevlendirme ile satış memurunun tevzi raporu hazırlmasına karar verirse bu iş için ücret takdir olunur. Uygulamada tevzi raporlarını da satış müdürleri hazırlamaktadır. Bu nedenle de hesap cetvellerinde kalem olarak memur ücretini görmekteyiz.

blank

Avukatın Karşı Taraftan Da Ücret Alması Haksızlık Mıdır?

Avukat, haksız çıkan taraftan da ücrete hak kazanır. Bu ücret yargılama gideri olarak sayılır. Bu ücret avukata aittir. Ancak kimi zaman vatandaş bu ücreti kendisi için talep edebilir. Veya avukat dava sonu yüzdelik oranda para isterse, “sen karşıdan alıyorsun onu düş” diyerek ödeme yapmak isteyebilir. Ancak Avukatlık Kanunu 164/son fıkrası açıktır.

“Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata
aittir. Bu ücret, iş sahibinin borcu nedeniyle takas ve mahsup edilemez, haczedilemez.”

Bir kişi bu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğunu ileri sürerek bu durumu Anayasa Mahkemesi’ne taşımıştır. Ancak AYM 2004 tarihinde verdiği kararda, bu kuralın Anayasa’ya aykırı olmadığı sonucuna varmıştır.

Avukatların hukuksal bilgi ve tecrübelerinden yararlanma hak arama ve savunmada başvurulacak meşru yol ve vasıtaların başında gelir. Vekalet ücreti, savunma hakkının en önemli parçası olan hukuki danışmanlık görevinin, konunun uzmanı hukukçular tarafından yapılmasının doğal bir sonucudur. Avukatların mesleklerini serbestçe ve herhangi bir kaygı olmadan yapabilmeleri için yaptıkları hizmetin karşılığı olan makul bir ücret almaları gerekir.
Avukatla yapılacak sözleşmede ücret kararlaştırılırken, dava sonunda karşı tarafa yüklenecek avukatlık ücretinin gözetilmesi engellenmediğinden, itiraz konusu kuralla hak arama özgürlüğünün kullanılmasının zorlaştırıldığından ya da itiraz konusu kuralın adalet anlayışına aykırı olduğundan söz edilemez.
” ANAYASA MAHKEMESİ KARARI Esas Sayısı : 2004/8 Karar Sayısı : 2004/28 Karar Günü : 3.3.2004 Resmi Gazete Tarih-Sayısı : 26.02.2005 – 25739

Ödemeler ve Hissedarlara Dağıtım

Yukarıda aşamalarla anlatılan süreç tamamlandıktan sonra kalan para hissedarlara dağıtılır.

Related Posts

blank

Ortaklığın Giderilmesi İzalei Şuyu Davası Açılamayan Yasak Olan Haller

Hangi Hallerde Ortaklığın Giderilmesi Davası Açılamaz Ortaklığın giderilmesi davasının hangi hallerde açılacağını çoğunlukla herkes biliyor ancak fark istisnalarda gizlidir. İstisnaları bilen farkı yaratır. Burada da makale ve kitap taramaları sonucunda bulduğumuz istisnaları ekledik. Ortaklığın giderilmesi, birden fazla kişinin mülkiyet hakkına...
blank

Muris Muvazaası Mirastan Mal Kaçırma Nedir?

Muris Muvazaası ve Yargıtay İçtihatları Muris Muvazaası Nedir? Muris muvazaası, miras bırakacak bir kişinin, miras haklarına sahip olacak kişileri (mirasçıları) bu haklardan mahrum bırakma amacıyla gerçekleştirdiği bir hukuki manevradır. Bu durumda, muris, aslında bağışlamak istediği taşınmazı satıyormuş gibi göstererek, tapu...
blank

İzalei Şuyu Ortaklığın Giderilmesi Davaları Güncel 2023 Masrafları Ne Kadar?

Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmak İçin Ne Kadar Masraf Gerekiyor? Ortaklığın giderilmesi davalarında, dava açan hissedarın karşılaması gereken bazı masraflar bulunmaktadır. Bu süreçte, öncelikle arabulucuya başvurulması ve tüm hissedarların tespit edilmesi gerekmektedir. Bu tür detaylı ve veri toplama gerektiren süreçlerde, avukatlık...
blank

Ortaklığın Giderilmesi Davalarında Yüzdelik Üzerinden Yapılan Avukatlık Ücretleri Geçerli Midir?

Ortaklığın Gİderilmesi Davasında Avukat Ne Kadar Para Alır? Vekalet Ücret Sözleşmesi Nasıl Yapılır? Taşınmaz Satışı Sonunda Yüzdelik Sözleşme Mi Yapılır? Mirastan Gelen Satışlarda Avukatlık Ücretleri Ortaklığın giderilmesi davalarında, kural olarak vekalet ücreti maktu ücrettir ancak eğer Avukat ile müvekkili ücrete...
blank

Ortaklığın Giderilmesinde Bütün Tarlalar Aynı Anda Mı Satışa Çıkacak?

Taşınmaz Satışının İnfazı: Elektronik Satış Sistemi Üzerinden Çoklu Taşınmaz Satışı Ortaklığın Giderilmesi Ortaklığın giderilmesi davası görülüp karar kesinleşmişse artık dosya satış müdürlüğüne verilir ve satış işlemleri başlar. Bir dosyada 20 30 parça gayrimenkulün ortaklığının giderilmesine karar verilmişse bunların her birinin...
blank

İzale-i Şuyu Davası Nedir? Ortaklığın giderilmesi Davası Rehberi

Bu yazıda aşağıdaki soruların cevaplarını bulacaksınız. Ortaklığın giderilmesi davası nedir? Ortaklığın giderilmesi davası hangi durumlarda açılabilir? Ortaklığın giderilmesi sürecinde neler yaşanır? Ortaklığın giderilmesi davası ne kadar sürer? Ortaklığın giderilmesi davası sonucunda ne tür kararlar verilebilir? Ortaklığın giderilmesi davası açma süresi...
blank

Satış Dosyasında Kıymet Takdirine İtiraz

Satış dosyasında alınan kıymet takdiri raporuna itiraz mümkün müdür ? Ortaklığın giderilmesi davalarında mahkemece verilen hüküm taşınmazın satışı için yeterli değildir. Mahkemece verilen kararın satış memurluğuna gönderilmesini talep etmek, satış için gerekli masrafları da satış memurluğu veznesine yatırmak gerekir. Satıştan...
blank

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti

Ortaklığın giderilmesi davasında vekalet ücreti, paydaşların veya ortakların avukatlarına ödemekle yükümlü oldukları bir ücrettir. Bu ücret, taraflar arasında yapılan avukatlık sözleşmesi ile belirlenebilir. Eğer sözleşme yoksa veya sözleşmede ücret belirtilmemişse, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre hesaplanır. Ortaklığın giderilmesi davası, paylı...

Yorum Bırakın

Recent Articles

blank
Kasım 5, 2024
İkinci El Telefon Alım Satımı Sözleşme ve Önemli Noktalar
blank
Kasım 5, 2024
Kasım Ayı Kira Artış Oranı %62,02 Dikkat
blank
Ekim 22, 2024
Sıfır Aracım Boyalı Çıktı Ne Yapabilirim?
blank
Ekim 22, 2024
Ayıplı Araç Değişimi Para İadesi Araç İadesi Davası
blank
Ekim 16, 2024
Olaylı Kiracı Nasıl Tahliye Edilir?
blank
Ekim 10, 2024
Köfteden Domuz Eti Çıkması Hangi Suçu Oluşturur?
blank
Ekim 3, 2024
Maaşı SGK’ya Düşük Gösterilen İşçinin Fesih Hakkı
blank
Ekim 3, 2024
Kötü Muamele ve İdare Aleyhine Manevi Tazminat
blank
Ekim 3, 2024
Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Reklam Yasağı ve Hukuka Aykırılıklar
blank
Ekim 2, 2024
Vekaletname Vekalet Çıkartamayan Yabancının Hakları
blank
Ekim 1, 2024
Postacının Usulsüz Tebligatında Bakılacak Noktalar
blank
Eylül 27, 2024
Yönetmelik İptali Davası
blank
Eylül 21, 2024
Tanık Dinletmekten Vazgeçebilir Miyim?
blank
Eylül 21, 2024
İran’da Hristiyanların Yaşadığı Zulüm ve Baskı
blank
Eylül 21, 2024
Uzun Süren Davada Eriyen Alacak ve AYM Zübeyde Tarar Kararı
× Avukata Sor