Türkiye’ye Nasıl İltica Edilir? Şartları Nelerdir? Nasıl Kabul Alınır?

İltica Sürecine Başlarken: Türkiye’ye Nasıl İltica Edebilirim? Türkiye’ye Nasıl Sığınmacı Olabilirim?

Türkiye Sığınmacıları Kabul Ediyor Mu?

Türkiye’ye iltica etmeyi planlayan veya bu süreci yaşayan bireylerin, ne tür yollardan Türkiye’ye ulaşabilecekleri ve resmi işlemlerini nasıl yürütecekleri konusunda bilgi sahibi olmaları önemlidir. İşte bu konu hakkında ayrıntılı bilgi ve potansiyel senaryolar;


Senaryo 1: Pasaportla Geliş

Eğer bir birey, pasaportla Türkiye’ye gelebiliyorsa, bu onun için en güvenli ve en hızlı yöntemlerden biridir. Ancak, bireyin pasaportu olmasına rağmen Türkiye’ye vizesiz giriş yapamayacak olması, vize almasını gerektirir.


  1. Vize Başvurusu: Eğer vizesiz giriş yapılamıyorsa, en yakın Türk Konsolosluğu’na gidilerek turistik veya transit vize alınabilir.
  2. Türkiye’ye Giriş: Türkiye’ye giriş yaptıktan sonra, 10 gün içerisinde en yakın Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne giderek iltica başvurusu yapılmalıdır. Kanunda 10 günlük bir süre belirtilmiş olmasa da hayati tehlikesi olan birinin 10 gün içinde iltica başvurusunda bulunması beklenir ve bu genel bir uygulamadır.

Senaryo 2: Kaçak Yollarla Geliş


Bu durum, çoğu iltica başvurusu için riskli ve tehlikeli olabilir, fakat bazen kaçınılmazdır. Örneğin, bir birey, komşu bir ülkeden yasadışı yollarla sınırı geçerek Türkiye’ye giriş yapmış olabilir.

  1. Türkiye’ye Giriş: Yasadışı yollarla Türkiye’ye giriş yaptıysanız, en kısa süre içinde yine Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne giderek iltica başvurusu yapmalısınız.
  2. Belgeler: Pasaportunuz veya kimlik belgeniz yoksa, durumunuzu açıklayıcı belgeler (örneğin, ülkenizde yaşadığınız sorunları belgeleyen yazışmalar, fotoğraflar vs.) önem taşıyacaktır. Başvurunuzu belgelendirmeniz oldukça önemlidir. İspatlanamayan iddialar kabul görmez.

Türkiye’nin Sığınmacı Politikası: Temel Unsurlar ve İspat Yükümlülüğü

Türkiye Sığınmacıları Kabul Ediyor Mu? Türkiye Hangi Şartlar Altında Mülteci Kabul Eder?

Siyasi veya Politik Nedenler

Bir kişi, siyasi ya da politik görüşleri nedeniyle hedef alınıyorsa, bu durum Türkiye’de sığınmacı olarak kabul edilme olasılığını artırabilir.

İşkence veya Kötü Muamele

Bir başvurucunun işkence gördüğüne veya kötü muameleye uğradığına dair kanıtlar, başvurusunun olumlu değerlendirilmesine yardımcı olabilir.

Dini Sebepler

Dini inançları nedeniyle baskı altında olan kişiler de sığınmacı olarak kabul edilebilir. Ancak, bu baskının devlet gücü tarafından uygulandığı kanıtlanmalıdır.

İspat Yükümlülüğü

Resmi Belgeler

Sığınmacı statüsü için başvuran bir kişi, iddialarını resmi belgeler, raporlar veya diğer kanıtlarla desteklemelidir.

Yargı Kararları

Eğer mümkünse, başvurucunun zulmü belgelemek için yabancı ülkenin yargı kararlarına da başvurması faydalı olabilir. Elinizde kırbaç cezası aldığınıza, taşlanma cezası verildiğine dair bir mahkeme kararı olabilir.

Genel Süreç

  1. Başvuru Formu: Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nde iltica başvurusu için bir form doldurulur.
  2. Mülakat: Bir mülakat süreci genellikle başlatılır ve durumunuz değerlendirilir. Mülakat kendi dilinizde yapılır ve bir tercüman eşlik etmelidir.
  3. Bekleme Süreci: Mülakatın ardından, başvurunuzun kabul edilip edilmeyeceği değerlendirilir. Bu süreç birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Başvuru süresince devlet tarafından geçici koruma kimliği verilecektir.

Notlar

  • Türkiye’de iltica başvurusu yapılırken çalışma izni genellikle verilmez.
  • 10 gün içerisinde başvuru yapmamanız, başvurunuzun geçersiz sayılmasına neden olabilir.

İltica Başvurusu Yapıldıktan Sonra: Başvurum Reddedilirse Ne Yapabilirim?

Karmaşık Yargısal Süreçler ve İtiraz Mekanizmaları

İltica başvurularının reddedilmesi, özellikle yüksek hacimli iltica başvurularının yaşandığı ülkelerde sıkça rastlanan bir durumdur. Türkiye de bu bağlamda yüksek bir başvuru yoğunluğu yaşamaktadır. Bu yoğunluk, ne yazık ki yetkililerin detaylı bir inceleme yapabilmesini zorlaştırabilir ve kaynaksız ya da dayanaklı olsa bile bazı başvuruların reddedilmesine yol açabilir.

Avukatlık ve Hukuki Sürecin Önemi

Başvurunuz reddedildiğinde, itiraz hakkınızın olduğunu bilmek ve bu hakları etkin bir şekilde kullanabilmek için mutlaka bir avukata başvurmanız önerilir. Hatta, bazı durumlarda itirazlar avukat olmadan yeterince dikkate alınmayabilir. Avukatınız, başvurunuzun reddine yönelik itirazınızı en etkin şekilde formüle edebilecek, dayanaklar sağlayabilecek ve bu sürecin usulen doğru işlemesini sağlayacaktır.


Zamanlama ve Usul

İtirazınızı, reddedildiğinize dair kararın size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde yapmanız kritik bir öneme sahiptir. Bu süreyi kaçırmanız durumunda, davanız usulden reddedilebilir. Avukatınız, bu süreçte size vekalet vermek ve süreci hızlandırmak için gerekli evrakları toplamanıza yardımcı olacaktır.

Geri Gönderme Merkezleri ve Sınır dışı Kararları

Eğer itiraz süreci olumsuz sonuçlanırsa, yasal olarak bir geri gönderme merkezine alınabilirsiniz. Bu noktada da avukatlı bir müdahalenin faydalı olabileceği, hatta hayati öneme sahip olabileceği unutulmamalıdır.

Süresinde sınır dışı kararına karşı iptal davası açılması önemlidir. Mahkemeler çok fazla dosya altında kalıp ezildiğinden kimi zaman dosyaları hiç okumamakta, süresinde açılmamış bir dava varsa ret kararı vermektedir.

Sınır dışı kararına karşı verilen kararlar kesindir. Yani üst mahkemeye itiraz etme hakkınız olmayacaktır. İtiraz hakkınız olmadığından eğer geri gönderme kampında bulunuyorsanız kesin karara dayanarak göç idaresi müdürlüğü sizi deport edecektir.


Sonuç olarak, iltica başvurunuzun reddedilmesi karşısında hukuki destek almanız ve itiraz süreçlerini dikkatli bir şekilde yürütmeniz, başvurunuzun sonuçlanma olasılığını artırabilir. Ancak her durum farklı olduğu için, spesifik ve karmaşık konular için uzman bir avukatın rehberliği essiz bir öneme sahiptir.

Göç hukuku ayrı uzmanlık gerektiren bir alandır. Çalıştığınız avukatın mutlaka göç hukuku, sınır dışı davaları ve deport süreci hakkında bilgili bir avukat olması gerekir. Sınır dışı kararına istinaden Türkiye’den deport edilirseniz, tekrar ülkeye yasal yollardan girmeniz yani vize alarak pasaport ile gelmeniz oldukça zorlaşacaktır.

KAZANDIĞIMIZ EMSAL DAVA

Related Posts

Yabancılar Türkiye’ye Sağlık Sebebiyle Gelip Kalabilir Mi?

Sağlık Sebebiyle Türkiye’ye İltica ve İkamet: Kimler Kalabilir, Kimler Kalmaz? Bazı insanlar, Türkiye’ye vize alarak gelip sağlık sebebiyle burada kalabileceklerini ya da kimlik alabileceklerini düşünüyor. Ancak bu durum, sanıldığı kadar basit değildir. İşte gerçekler: Türkiye’ye Sağlık Sebebiyle Gelenler Kalabilir mi?...

Jandarma Fuhuş Diye Sahte Tutanak Tuttu Deport Oldu Evlilikle Türkiye’ye Geri Gelebildi

Jandarma’nın Usulsüz Tutanağı İle Mağdur Olan Özbek Kadının Hikayesi Özbek Kadının Haksız Tutuklanması ve Sınır Dışı Süreci Yasadışı Tutuklama ve Yanlış Suçlama Özbek kadın, Türkiye’ye yasal yollarla seyahat ederken, Jandarma tarafından durduruluyor. Jandarma, kadını karakola götürerek bazı evraklar imzalatıyor. Ancak,...

Kimlik Süresi Biten Yabancının Vekaletname Verememesi Sorunu

Hukuku Silip Atan Vekaletname Uygulaması Yabancıların kimlik süresi bitince, göç sistemlerinde kişinin hakları kapalı konuma getirilmeye başlandı. Yabancı kaçak duruma düşünce, noter 99’la başlayan kimlik numarasını sisteme girse dahi sistem kabul etmemekte, noter vekaletname çıkaramamaktadır. Noterler Birliği ise yasal mevzuatı,...

Sınır Dışı Kararlarına Karşı Etkin Araştırma Yapılmalıdır. Deport Etkin Araştırmaya Engel Olamaz.

Sınır Dışı Kararları Ve İdare Mahkemesi Tutumu İdare mahkemelerinin sınır dışı davalarında gözden kaçırdığı bir hususu bu yazımızda ele alacağız. Ülkemizde son zamanlarda yaşanan ekonomik kriz sebebiyle yabancılar sıklıkla sınır dışı edilmekte, hepsinin hakkında sınır dışı kararı alınmaktadır. Bu sınır...

İstanbul’da İkamet İzni Almanın Zorlukları ve Profesyonel Destek Almanın Önemi

İstanbul’da İkamet İzni Başvurularındaki Değişiklikler Son iki yıl içerisinde İstanbul İl Göç İdaresi ve bağlı olduğu düzey kurumlar, ikamet izni başvurularında belirgin değişikliklere gitmiştir. Evvelce %90-95 oranlarında onay verilen İstanbul ikamet izni başvuruları, çeşitli sebeplerle zorlaşmıştır. Covid-19 salgınının etkilerinin azalmasıyla...

DEPORT Edileceği Ülkede İşkence Riski ve Hukuki Boyut

İşkence ve Kötü Muamele Riskinin Değerlendirilmesi Önemli Gerekçelerin Varlığı Etkili İnceleme Gerçek Risk Düzeyinin Tespiti Maddenin İhlali Risk Düzeyinin Ötesinde Olasılık Geri Gönderilecek Ülkeyle İlgili Koşulların İncelenmesi Taraf Devletin Sorumluluğu Resen Araştırma Yükümlülüğü Başvurucuların Kişisel Durumlarının İncelenmesi İddiaların Açıklanması İspat...

Sağlık Sorunu Olan Yabancıların Sınır Dışı Edilmesinde Dikkat Edilecekler

I. 6458 Sayılı Kanun’un 54/1-i Maddesi Uluslararası Koruma Başvurusu Reddedilenlerin Sınır Dışı Edilmesi Ne Zaman Sınır Dışı Edilebilirler? Sınır Dışı İşlemi Tesis Edilirken Sağlık Sorunu II. 6458 Sayılı Kanun’un 55. Maddesi Ciddi Sağlık Sorunları, Yaş ve Hamilelik Durumu Nedeniyle Seyahat...

Uluslararası koruma başvurusunu reddi üzerine yapılacaklar nelerdir ? UK ret kararı kesin midir? Dava açma hakkı mevcut mudur ?

UK Ret Nedir? Ret Üzerine Dava Süreci Nasıl İşler? Uluslararası koruma kararının reddi kararının tebliği tarihinden itibaren 15 gün genel usullerde ise 30 gün  içerisinde dava açılabilir. Ancak dava açılması göç idaresinin ret kararının bozulacağı anlamına gelmez. Bazı dosyalarda göç...

Mülteci – Şartlı Mülteci – İkincil Koruma nedir ?

6458 sayılı Kanun’un “Mülteci” kenar başlıklı 61. maddesi şöyledir: “(1) Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin...

Yorum Bırakın

Recent Articles

Mart 21, 2025
WhatsApp Hesabınızın Kapanacağına Dair Gelen Mesajlar Gerçek mi? Dikkat: Dolandırıcılık Olabilir!
Mart 21, 2025
Sahte Avukat SMS Dolandırıcılarını Anlama Rehberi 2025
Mart 20, 2025
Ruhsata Tabi Olmayan Yapılar ve Uyulması Gereken Esaslar
Mart 20, 2025
Yıkım İşleminde Dikkat Edilecek Hususlar
Mart 20, 2025
Birden Fazla Katlı Yapılarda Yapı Tatil Tutanağı Nasıl Tutulmalıdır?
Mart 20, 2025
Yapı Kullanma İzni Nedir? Yapı Kullanma İzni Ve Ruhsat Arasındaki Fark Nedir?
Mart 18, 2025
Paranın Değer Kaybı Davası 2025 Güncel Karar Munzam Zarar
Mart 17, 2025
Karar İncelemesi Ortaklığın Giderilmesi ve Ehil Mirasçılık Değerlendirmesi
Mart 17, 2025
Ortaklığın Giderilmesi Davası: Mirasçılar Arasında İhale Mümkün mü?
Mart 17, 2025
AYM Bireysel Başvuru Harcı Anayasa’ya Aykırıdır!
Mart 17, 2025
Vefat Eden Yakınımın Mallarını Nasıl Öğreniriz?
Mart 14, 2025
Yıkılacak Derecede Tehlikeli Yapıların Yıkımı İçin Tebligat Yapılması Zorunlu mudur?
Mart 14, 2025
Kira Sözleşmesi Bittiğinde Kiracı Otomatik Olarak Evden Çıkmak Zorunda mı?
Mart 13, 2025
Avukatlık Mesleğinin Korunmasına İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi: Ne Anlama Geliyor?
Mart 13, 2025
Maaşını Eksik veya Geç Alan İşçiler Ne Yapabilir? Haklarınızı Biliyor Musunuz?
× Avukata Sor