Ev Sahibi Zam Kiracı Zamdan İndirim İstiyor
Kiracılarla ev sahipleri arasında yaşanan gerginlik gün geçtikçe artmaktadır. Ev sahibi enflasyon karşısında kirasının eridiğini düşünmekte, kiracılar ise kira artışının limitli yapılması gerektiğini söylemekte ve kendini savunmaya çalışmaktadır. Gerek siyasi gerek ekonomik sebepler olsun, elde olan veya olmayan nedenlerden ötürü Türkiye ev sahibi-kiracı çatışmasını yaşar hale geldi.
Bu sorunun neden kaynaklandığı, nasıl çözüleceği başka bir konu ancak elimizde mevcut sorun, yeni sorunlar doğurdu.

Kiracı ve Ev Sahibi Kavgalarının Hukuki Boyutu Nedir?
Kiracı ve ev sahib kirayı onur ve gurur meselesi haline getirmeye başladıktan sonra artık bu uyuşmazlıklar ceza mahkemelerine kadar yansımış durumda.
Sürekli Telefonla Arayacak Taciz Eden Ev Sahibi
Ev sahibi kira artışı yapamadığı vakit kiracıyı çıkarmak için hukuka aykırı yöntemler kullanmaya çalışıyor. Ev sahibinin kullandığı hukuka aykırı yöntemlerden biri de sürekli telefonla arayarak, ısrarlı şekilde çık demesi, “oğlum gelecek, kızım gelecek, bu eve ihtiyacım var, tadilat yapacağım” şeklinde durmak bilmeyen talepleri oluyor.

Pazartesi günü arıyor, salı günü arıyor, çarşamba akşamı arıyor, gece geç saatlerde telefon edebiliyorlar. Gece geç saatlerde edilen telefonların büyük sebebi rahatsızlık vererek, huzursuzluk yaratarak, bir şekilde kiracıyı bezdirmek ve yıldırmak.

Kiracının üzerinde oluşan psikolojik baskı artık o yerden çıkmak ve kafasını rahat edeceği huzurlu yeni bir kira sözleşmesi yaparak yeni bir daireye geçmek olacaktır. Ancak bu yaklaşım hukuka aykırı bir yaklaşım. Ev sahibinin bir kişiyi taciz ederek sürekli ısrarlı şekilde ona baskı kurarak, evden çıkarmaya çalışması, Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş olan kişinin huzur ve sükununu bozma suçuna sebebiyet verecektir.
Kişilerin huzur ve sükununu bozma
Madde 123- (1) Sırf huzur ve sükûnunu bozmak maksadıyla bir kimseye ısrarla; telefon
edilmesi, gürültü yapılması ya da aynı maksatla hukuka aykırı başka bir davranışta bulunulması
halinde, mağdurun şikayeti üzerine faile üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.
Bu suç şikayete tabi bir suçtur ve kiracı bütün telefon kayıtlarını, arama kayıtlarını, ses kayıtlarını ortaya koyarak, sürekli mesaj atıldığını, telefonla arandığını ve rahatsız edildiğini ileri sürerek savcılığa gidip şikayetçi olabilir.
Şikayet akabinde, savcılık araştırma yapar, ifadeleri alır ve ceza davası açılır. Açılan ceza davasında kuvvetle muhtemel bir miktar hapis cezası verilerek hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı veya hapis cezasının ertelenmesi şeklinde bir karar verilebilir.
Döve Döve Kira Artışı Yapmak Yağma Suçuna Sebebiyet Verecektir
Ev sahibi kiracı davalarında kira artışını, darp ederek sağlamaya çalışmak yağma suçuna sebebiyet verebilir. Yağma suçu dediğimizde aslında gasp suçunu anlamamız gerekiyor.
Bir kişi yolda yürüyorken kolundan tutup zorla, baskıyla, cebiyle tehdit ederek telefonlu cüzdanını aldığımızda nasıl bir suç oluşuyorsa, aynı suçu ev sahibi kiracıyı kolundan tutup bu kiraya %100 zam yapacaksın deyip, kirada zorla, korkutarak, baskıyla kirayı arttırıyorsa ve kazanç elde ediyorsa, bu da aslında zorla kişinin cüzdanını almakla eşdeğer bir eylemdir.

Mahkemelerin bir kısmı bunu bu şekilde yorumlamasa da, bizim hukuki görüşümüz cebirle birinden para almak ve ev sahibinin kiracıyı darp ederek para almasının aynı eylem olduğu yönündedir. En iyi ihtimalle, kasten yaralama suçu veya tehdit, hakaret suçları gündeme gelebilecektir.
“20/05/2015 günü saat 21:00 sıralarında A…/M… adresindeki konutta silahtan sayılan bıçak elinde olduğu halde annesi Z.’e “bana 3.000 TL para bulacaksın, babam pezevengini mi arayacaksın, kardeşin pezevengini mi arayacaksın, parayı bul, parayı bulmazsan bu evden ölünüz çıkacak” sözleri ile tehdit ederek, parayı teslime mecbur kılmaya kalkışmak suretiyle silahla konutta yağma şeklinde gerçekleşen fiilin sanık tarafından işlendiğinin, mağdurların anlatımları, tanık beyanları, iddia, savunma, olaya ilişkin tutanak, olay yakalama muhafaza altına alma tutanağı, raporlar ve tüm dosya kapsamı ile sabit olduğu, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu, müsnet fiilin sanık tarafından işlendiğinin kabulünde isabetsizlik bulunmadığı, sabit görülen fiilin TCK’nun 149/1-a, 35 maddesinde tanımlanan suçu oluşturduğu” İZMİR BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 7. CEZA DAİRESİ Esas:2017-245 Karar:2017-288 Karar Tarihi:27.02.2017
Basit bir tartışmanın bile kavga boyutlarına vardığı zaman yağma suçuna girebileceği dikkatlice düşünülmelidir. Ev sahipleri bu konuda profesyonel biriyle çalışarak emlakçı veya bir avukat vasıtasıyla arada profesyonel birinin iletişimini sağlayarak kendilerini güvence altına almaları ve süreci kontrolü şekilde yönetmeleri, kişisel duygulara, husumete, duygusallığa yer vermemelerini tavsiye ederiz.
Sayaçları Söken Ev Sahibi Kiracıyı Mağdur Ettiyse
Ev sahibinin kiracının sayıcının sökmesi durumu sıklıkla gördüğümüz bir olaydır. Ev sahibi, kiracının sayıcını söker ve zarar verirse hırsızlık suçu oluşabilir, mala zarar verme suçu oluşabilir.
Ayrıca kişinin huzur ve sükununu bozma suçları da değerlendirilecektir. Burada sayıcın kimin mülkiyetinde olduğu da önem taşır. Bu tarz eylemlerin yapılmaması gerekir. Bu eylemlere sebep olarak ceza mahkemesinde ceza alan hem mahkeme masraflarını hem avukatlık ücretlerini öder. Ayrıca ek bir dava olarak hem maddi hem manevi tazminat ödemek zorunda kalabilir.

Ceza Davalarını Kaybeden Ev Sahibi Ne Kadar Ücret Öder?
Kiracı ve ev sahibi arasında yaşanan kavga ve anlaşmazlıklar sebebiyle ev sahibi kiracı tarafından şikayet edildiyse ve ev sahibi hapis cezası aldıysa 17.900 TL 2024 yılında halen geçerli olan tarifi üzerinden hem karşı taraf avukatlı ücreti öder, aynı zamanda ek manevi tazminat davası açılırsa buradaki 5-10.000 TL veya 20.000 TL ne kadar mahkeme hükmederse o tutardaki tazminatı da ödemek zorunda kalır.
Ayrıca bunun yanında tazminat davasında kaybettiği için bir 17.900 TL avukatlı ücreti daha ödemek durumunda kalabilir. Böylece basit bir tartışma gibi gözüken konu belki 50.000 TL ev sahibi aleyhine zarar doğması ihtimali de mevcuttur.
Ev Sahibi Kiracıyı Çıkarmak İstiyorsa Ne Yapmalıdır?
Ev sahibi kiracıyı çıkarmak istiyorsa kira alanında çalışan uzmanlaşmış bir avukattan görüş alması gerekir. Kiracının tahliyesi için birden çok yol vardır. Tahliye taahhüdü olabilir, aidatlarını eksik ödemiş olabilir. Kira artışını eksik hesaplamış olabilir ve eksik ödenen kiralardan dolayı tahliyesi mümkün olabilir.
Çeşitli ihtimaller her dosyada değerlendirilir. Uzman bir avukattan görüş aldığınız vakit çalıştığınız avukat arkadaş zaten size detaylı şekilde haklarınızı anlatacak, sözleşmeyi inceleyecek ve hesapları yapacaktır.
O yüzden kavga, gürültü, istenmeyen olaylar yaşayıp karşı tarafa, mahkemelerde gidip gelip, emek mesai harcayıp bir de üzerine 50 bin liraya yakın masraf yapmadan önce danışmanlık ücreti mukabilinde bir avukattan görüş almanızı ve bu görüş doğrultusunda akıllı şekilde ustaca manevralar yaparak ilerlemenizi tavsiye ederiz. Vereceğiniz danışmanlık ücreti ileride göreceğiniz zararın binde biri bile olmayacaktır.

Hele en kötü senaryoyu ele aldığımızda ev sahibinin bir anlık sinirle kiracıyı itmesi ve kiracının merdivenlerden düşerek kafasını vurup öldüğü emsar olaylarda cinayetten yargılanmak ve yıllarca hapis yatmak ise kira alacağıyla kıyaslanmayacak kadar büyük bir zarardır.
Ev Sahibi Tarafından Baskıya Uğrayan Kiracı Ne Yapmalı?
Ev sahibi tarafından şantaj, tehdit ve baskılarla boğuşan kiracı ise bir avukata başvurmalı ve hukuki destek alarak savcılık şikayeti oluşturmalıdır. Adli olayların çözümünde adli makamların kullanılması sorunları büyümeden önceleyecektir.
Özenle yazılmış bir dilekçe ve uzman yardımından faydalanılarak toplanmış deliller zulme uğrayan kiracının bu zulümden çıkış biletidir.